”Am cancer, dar mă voi face bine!” Povestea tulburătoare a lui Savin Cojocaru, golgheterul echipei Inter Cristian, care de la începutul acestui an se luptă cu o boală îngrozitoare: ”Aveam crampe, nu mai puteam alerga, eram foarte obosit. Nu mi-a trecut niciodată prin gând că ar fi ceva grav”

Adi MARICA 14 Apr. 2022, 11:12 Special
  • Fotbalistul de 31 de ani Savin Cojocaru, atacant al echipei Inter Cristian, din Liga a 4-a Brașov, se luptă de la începutul acestui an cu boală necruțătoare.
  • În ianuarie a simțit primele simptome, iar din februarie a început un tratament la o clinică din Turcia, însă costurile pentru operație și controalele periodice sunt de ordinul zecilor de mii de euro!
  • Savin are nevoie de sprijin financiar!

Atacantul Savin Cojocaru (31 de ani), fotbalist în Liga a 4-a Brașov la Inter Cristian, se luptă cu o formă gravă de cancer.

Până la începutului acestui an, ”Coji” avea o viață obișnuită, cu un job bun și juca fotbal la Inter Cristian. În această vară avea planificată nunta cu prietena sa, Annamaria. ”Programasem nunta în această vară, pe 19 iunie, la Sâmbăta de Sus, dar ținând cont că în luna mai cel mai probabil voi face operația, am amânat pentru 9 octombrie. Prietena mea, Annamaria, m-a susținut mereu și mi-a spus că putem amâna nunta și un an sau doi și că important e să mă fac eu bine. Dacă e sa fim împreună, vom fi!”, povestește Savin Cojocaru.

Primele simptome

Cum a descoperit boala? ”Pe 9 ianuarie am simțit primele simptome, aveam crampe. Pe la 10 seara. Pe la prânz, jucasem fotbal la un balon cu mai mulți prieteni. După 10-15 minute nu mai puteam alerga, eram foarte obosit. Nu mi-a trecut niciodată prin gând că ar fi ceva grav. Am făcut un ecograf, apoi un CT. Pe 27 ianuarie am trimis rezultatul de la CT la o echipă de medici de la Spitalul Județean Brașov. Ai mei, părinții si prietena mea, au știut diagnosticul cu o zi înaintea mea. A venit pe la mine un prieten și cum soția lui este medic i-am trimis pe Whatsapp rezultatul de la CT. Și ea mi-a spus, direct, fără ocolișuri, că e aspect canceros. A fost mai bine că am aflat așa vestea. În timpul ăsta a venit și mama acasă, pregătită să-mi spună vestea și că trebuie să plecam în Turcia. I-am spus că știu diagnosticul. A început să plângă. Nu am căzut psihic, asta datorită părinților, prietenei mele și a cunoscuților”, povestește fotbalistul brașovean.

Toate speranțele se leagă de tratamentul din Turcia

Soluția medicală găsită de familia lui Savin a fost o clinică renumită din Turcia.

”Medicii din Brașov mi-au recomandat să fac o colonoscopie. Verișoara mea auzise de clinica din Turcia de la un vecin de-al său care se vindecase de cancer de pancreas în stadiul 4! Mi-am făcut pașaportul la urgență, iar peste două zile eram în avionul de Istanbul, împreună cu mama. Am ajuns seara, iar a doua zi, dimineața, mi-au făcut toate analizele posibile. Diagnosticul? Cancer la colon cu multiple metastaze la ficat! Totul a durat câteva zile! Dacă aș fi stat în România, doar programarea la colonoscopie dura o lună! Așa, în câteva zile am făcut toate analizele, dar și două ședințe de tratament! Costurile au fost de circa 8000 de euro, banii familiei. De atunci merg din două în două săptămâni. Un calup de tratament, cu tot cu transport și cazare costă circa 3000 de euro. De la începutul lui februarie am fost la clinică de cinci ori”, a spus Savin.

Medicul minune la Istanbul

La clinica din Istanbul, fotbalistul brașovean este tratat de un medic renumit, iar ”Coji” spune că acesta este doctorul minune.

”Sunt foarte mulți romani care se tratează la clinica Anadolu. Fiecare pacient, indiferent că e german, italian sau maghiar, are un translator care se ocupă de tot programul. Toate serviciile sunt la superlativ. Clinica asta este un adevărat miracol, iar medicul care m-a tratat, șeful clinicii de oncologie, un doctor turc de circa 70 de ani este văzut de pacienți ca un zeu! E medicul minune! Am vorbit cu mulți pacienți români de la clinică și mi-au spus că ei trăiesc doar datorită tratamentului profesorului turc!”, spune Savin.

Veste uriașă după patru ședințe de chimioterapie

De aproape 3 luni, Savin face chimioterapie, iar semnele sunt bune. Costurile sunt însă uriașe.

”Acum merg la a șasea serie de tratament, iar peste trei săptămâni va urma o evaluare care va costa puțin mai mult, circa 4000 de euro. Apoi urmează operația. N-aș putea spune de câți bani aș mai avea nevoie, costurile operației ar putea ajunge și la 30.000 de euro, plus controalele care vor urma. Până acum am cheltuit cam 20.000 de euro. La ultima ședință, după analizele făcute mi- au spus că ficatul funcționează la parametrii normali. Este o veste uriașă venită după doar patru ședințe! Dacă tumoarea se retrage total de la ficat, voi face doar operația la colon și atunci costurile ar fi mult mai mici. La fiecare ședința, efectul advers este sughițul! Cel mai rău m-am simțit la a doua ședința, am sughițat șase zile încontinuu cu pauze de câte 10-20 minute! Două, trei zile după tratament zici că sunt bătut cu parul, mă dor toți mușchii”, spune Savin.

Încredere și speranță

La clinica din Turcia, Savin a văzut cazuri de vindecare miraculoase, care îi dau multă încredere că va reuși să învingă cancerul.

”Am cunoscut acolo două persoane de care m-am atașat foarte mult. Am cunoscut un bărbat din Pitești, care fusese operat în România de cancer la colon. După un an a mers din nou la control și veștile au fost groaznice, i s-a spus că reapăruse cancerul și că va fi nevoit sa poarte o pungă cât va trăi! Venise în Turcia, printr-un intermediar, cu o listă de prețuri imense. I-am spus: «Stai liniștit nu acestea sunt prețurile. Eu am vorbit direct cu managerul clinicii și sumele sunt la jumătate!». Vorbim de mii de euro! Am făcut amândoi toate analizele, iar a doua zi a venit la mine și mi-a spus că testele au ieșit bine! Nu avea cancer! În România l-ar fi operat degeaba și ar fi purtat o punga toată viața! A descoperit că are o simplă gastrită! De fericire că analizele au ieșit bune mi-a dat mie 500 de euro și unui alt coleg de suferință tot 500 de euro! Nu am avut cuvinte. Impresionant! Celălalt «coleg» avea cancer la coaste cu metastaze la plămâni. În România și-au bătut joc de el. L-au ținut la clinică particulară săptămâni bune fără să-i facă nimic! A cheltuit circa 500.000 de lei, până într-o zi în care nu a mai suportat și a început să pună întrebări. Răspunsul a fost șocant. Nu știm ce să-ți facem! Cu sprijinul unei fundații a ajuns în Turcia. A fost operat, i-au scos patru coaste care au fost înlocuite cu unele din titan. A doua zi se plimba pe hol! Aceste întâmplări mi-au dat multă încredere și speranță”, a spus fotbalistul lui Inter Cristian.

”Dumnezeu lucrează prin oameni”

Când a revenit acasă de la clinică după prima serie de investigații, Savin a fost copleșit de câte persoane îl sprijină în lupta sa. ”Când m-am întors acasă, s-au mobilizat colegii de la serviciu, de la Europharm Holding, unde sunt agent de vânzări. Mai multe farmacii m-au ajutat financiar, iar șefa mea, care este din Sibiu, a discutat cu reprezentanții unei fundații care se ocupă cu astfel de cazuri. Am liste întregi cu oameni care m-au ajutat cu 15 lei, 50, 100, 200 de lei. Un fost client al meu cu care colaboram la vechiul job mi-a virat odată 2000 de lei, apoi încă 8000 de lei! Colegii de la Inter Cristian au strâns bani pentru mine, băieții de la ACSM Codlea au adunat și ei bani. Incredibil. Tuturor celor care m-au ajutat le spun din tot sufletul mulțumesc, le doresc sănătate și să nu treacă niciodată prin ce trec eu. Dumnezeu lucrează prin oameni. Am cancer, dar mă voi face bine”, spune, plin de optimism, Savin Cojocaru.

Fotbalul? ”Fotbalul a fost și este marea mea pasiune. Eu am toată speranța că voi reveni pe teren. În iarnă eram în fruntea golgheterilor Ligii a 4-a Brașov cu 19 goluri marcate, la egalitate cu Nicolae Mariean de la Olimpic Zărnești. Acum el s-a desprins. Când a promovat Corona în Liga 2 eu m-am accidentat la gleznă și așa am ratat șansa să joc la Liga 2”, a spus Savin.

Savin Cojocaru a început fotbalul la Hălchiu și a mai jucat până acum la CSM Brașov, Corona Brașov (L3), Unirea Tărlungeni (L3) și AFC Hărman.

Cum îl poți ajuta pe Savin

Optimismul lui Savin este impresionant, însă tratamentul său nu s-a încheiat și este costisitor. Conturile în care îl poţi ajuta pe Savin Cojocaru sunt:

Cont lei: RO15BACX0000002124751000
Cont revolut: RO83BREL0005513475460100
Cont euro: RO64ROIN922000167340EU01
*Pentru firme donațiile se pot face prin Fundația Sus Inima din Sibiu. Pentru mai multe detalii, Savin poate fi contactat la numărul de telefon: 0740361314

Adi MARICA 14 Apr. 2022, 11:12 Special
Pe aceeași temă