Victorie a fotbaliștilor la Tribunalul Brașov. Jucătorii „Steagului” vor fi înscriși la masa credală la categoria salariați

Marius ANGHEL 03 Nov. 2015, 13:08 Seria 2

Tribunalul Brașov a admis contestațiile formulate de fotbaliști împotriva tabelului preliminar întocmit de administratorul judiciar al FC Brașov, Gheorghe Alexandru Cosmin, și a dispus înscrierea în tabelul preliminar a creanțelor contestatorilor în categoria creanțelor salariale.

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, spune că decizia Tribunalului Brașov poate fi catalogată ca o victorie a fotbaliștilor care erau trecuți inițial în categoria creditorilor chirografari. „Este o victorie faptul că fotbaliștii au fost înscriși la categoria salariați. Noi am cerut ca jucătorii să fie înscriși la categoria salariaților și nu la cea a creditorilor chirografari. Se știe că fotbaliștii au contracte civile, care au fost recalificate din punct de vedere fiscal la controalele ANAF-ului drept contracte de muncă. Asta înseamnă că veniturile lor sunt de natură salarială. La categoria chirografară, în planul de reorganizare, sumele recuperate sunt de zero la sută în majoritatea cazurilor. Acum jucătorii au fost trecuți la categoria salariați, astfel că au șanse să-și recupereze banii”, a declarat Emilian Hulubei.

Andrei Marinescu, Alexandru Ciocîlteu, Călin Cristea, Daniel Barna, Bogdan Străuț, Andrei Ispas, Mugurel Buga, Liviu Ganea, Georgian Păun, Rareș Enceanu, Adnan Aganovic, Ștefan Grigorie, Mislav Leko, Serginho, Ricardo Machado, Bruno Madeira, Diogo Santos, Șerban Moraru, Bogdan Remeș, Gabriel Frîncu și Cătălin Munteanu sunt jucătorii ale căror contestații au fost admise de Tribunalul Brașov.

În categoria creanțelor salariale au fost trecuți și antrenorii Adrian Szabo și Giani Negoiță. În schimb, Cornel Țălnar și cei din stafful său, Florentin Petre și Constantin Neculaie, au fost eliminați din tabelul preliminar!

Situația este mai complicată cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brașov care a solicitat recuperarea a 26.141.758 lei (5,5 milioane de euro), dar administratorul judiciar a aprobat doar o sumă de 3.205.175 lei (725.000 de euro), cerere admisă parțial.

Tribunalul Brașov a admis contestația AJFP Brașov și a dispus înscrierea în tabelul preliminar a creanței acesteia ca și bugetară. Conform Legii Insolvenței, SC FC Brașov SA trebuie să achite în primul rând creanțele salariale, apoi pe cele garantate, cele bugetare și în ultimul rând pe cele chirografare. „Așteptăm comunicarea Tribunalului Brașov, după care, cel mai probabil clubul va face recurs. Oricum, după ce vom primi comunicarea eu voi începe să lucrez la întocmirea tabelului definitiv”, a precizat administratorul judiciar al FC Brașov, Gheorghe Alexandru Cosmin.

Fotbaliștii de la FC Brașov au donat sânge: „Nu aveam cum să rămânem impasibili”

În altă ordine de idei, tragedia din Capitală, de la finalul săptămânii trecute, din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 32 de tineri și alți aproape 150 au fost răniți, a avut ecou și în sufletelor fotbaliștilor de la FC Brașov. Luni dimineața, la primele ore ale dimineții, fotbaliștii de la echipa din Liga 2, împreună cu medicul Gheorghe Popa și antrenorul Adrian Szabo, s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Brașov.

Acțiunea a fost inițiată după o discuție care a avut loc, duminică, între antrenorul Adrian Szabo și medicul Gheorghe Popa în autocarul care-i aducea pe fotbaliști acasă de la Satu Mare. „Nu aveam cum să rămânem impasibili în fața unei astfel de tragedii. Și eu am un copil și mi s-a rupt sufletul când am văzut un asemenea dezastru. În primul rând suntem oameni, iar datoria noastră este să fim solidari între noi, mai ales în aceste momente dificile. Duminică, pe drumul de întoarcere de la Satu Mare am discutat cu medicul Gheorghe Popa. L-am întrebat dacă jucătorii pot dona sânge, pentru că mă gândeam că joi avem meci în campionat. Mi-a spus că nu sunt probleme, apoi am discutat cu jucătorii și chiar am fost impresionat pentru că i-am simțit receptivi la această idee. Medicul nostru s-a ocupat de organizare și dimineața ne-am prezentat la centrul de donare. Eu nu am fost lăsat să donez pentru că mi s-a spus că nu îndeplinesc criteriul vârstei, dar o să meargă soția mea. Chiar mă gândesc să donez și o sumă de bani”, a spus antrenorul Adrian Szabo.

La rândul său, medicul lui FC Brașov, Gheorghe Popa, spune că procesul de recoltare a sângelui de la jucători a durat circa o oră și jumătate. „E dureros ce s-a întâmplat și nu se poate să nu te afecteze un asemenea dezastru. Au fost prezenți mai mulți fotbaliști la această acțiune de donare de sânge, alții o vor face în zilele următoare. Totul s-a desfășurat fără probleme, deși la centru era foarte multă lume. Procesul de recoltare a sângelui de la fotbaliști a durat o oră și jumătate, pentru că era un număr foarte mare de brașoveni care așteptau să doneze sînge pentru victimele de la clubul Colectiv”, a declarat medicul Gheorghe Popa, cel care s-a ocupat de organizarea acestei acțiuni de suflet.

Printre jucătorii prezenți ieri dimineață la Centrul de Transfuzii Brașov au fost Mutu (foto mic), Moraru, Hlinca, Istrofor, Avram, Mareș, Burlacu, Matei și Olteanu. „Este pentru prima oară când am donat sînge. La Centrul de transfuzie erau dimineața circa 200 de persoane, iar după noi mai erau programați alți 60 de oameni. Așa mobilizare nu am văzut niciodată”, a spus Daniel Mutu.

Bruno Madeira, gest impresionant

Bruno Madeira este un fotbalist portughez care joacă în România din 2011 atunci când a venit la FC Brașov unde a jucat până în iarna trecută când s-a transferat la Concordia Chiajna. Portughezul nu a rămas impasibil, iar ieri a fost acasă la cei cinci copii rămași fără mamă în urma tragediei de la clubul Colectiv. Printre victimele incendiului izbucnit vineri seara în clubul Colectiv se afla și o femeie văduvă, mamă a cinci copii, angajată la negru la clubul Colectiv și plătită cu 100 de lei pe zi pentru a face curățenie.

„Am rămas mut atunci cînd am văzut dezastrul de la clubul din București. Nu se poate așa ceva! Au murit oameni nevinovați acolo! Nu este nimic ieșit din comun ce am făcut eu. Doar am donat o sumă de bani acestor copii nevinovați care au rămas fără mamă. E mult prea puțin față de drama pe care o trăiește această familie. Am și eu un nepot pe care-l iubesc din tot sufletul. În fața unei asemenea tragedii chiar nu contează că ești român, portughez sau oricare altă nație. Cu toții trebuie să fim solidari”, a spus Bruno Madeira, pentru Monitorul Expres.

Un alt jucător portughez, Vitor Bruno, a fost și el marcat de tragedia de la club Colectiv. Jucătorul lui CFR Cluj a izbucnit în plâns după ce a marcat un gol contra Stelei și a pupat banderola pe care jucătorii din Liga 1 au fost obligați să o poarte în memoria victimelor de la club Colectiv.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 03 Nov. 2015, 13:08 Seria 2
Pe aceeași temă