Țucudean, în probe la Red Bull Salzburg

22 Jun. 2009, 13:10 Seria 2
Țucudean, în probe la Red Bull Salzburg

Atacantul arădean George Țucudean a evoluat, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru echipa de juniori Red Bull Salzburg într-un meci amical susținut împotriva formației SV Siezenheim, meci încheiat cu scorul de 16-0. Fotbalistul arădean a marcat trei goluri. Echipa de seniori Red Bull Salzburg este campioana Austriei și a fost preluată recent de antrenorul Hub Stevens, după ce în sezonul trecut a fost antrenată de Co Adriaanse. Juniorii celor de la Red Bull Salzburg sunt pregătiți mai nou de Nico Kovac.
 

 

UTA n-a știut nimic, dar nici nu (prea) are nimic de spus

 

Aflat sub contract cu UTA până în 30 iunie 2009, George Țucudean a evoluat pentru Red Bull Salzburg-juniori fără știrea clubului arădean, oficialii Bătrânei Doamne aflând că tânărul fotbalist a plecat în Austria abia a doua zi după meci. Țucudean jr. va redeveni, după 30 iunie 2009, jucătorul clubului Gloria Arad, care aparține de fapt omului de afaceri Sandu Ion, însă atacantul depinde și de gruparea Atletico Arad, care are de primit o tranșă semnificativă pentru jucătorii pe care i-a oferit, la pachet, celor de la Gloria.
 

 

O posibilă eroare….

 

Deși Red Bull Salzburg este cel mai puternic club de fotbal al Austriei, cu pretenții serioase și care beneficiază de condiții de înaltă performanță – exemplu, ultimii trei antrenori: Trapattoni, Adriaanse și Stevens – este greu de înțeles de ce George Țucudean a fost direcționat, fie și pentru un test, spre gruparea austriacă într-o perioadă în care trebuia să-și savureze vacanța. Într-un moment în care – e drept, doar se spune  – că UTA va fi cu adevărat reconstruită, că lotul de jucători va suferi o scădere drastică a mediei de vârstă și că se va urmări formarea unei echipe de genul celei din 1999-2003, să-ți trimiți cel mai bun fotbalist pentru a fi testat la echipa de juniori a campioanei Austriei, pare o eroare. Clubul Atletico, de la care provine George Țucudean, are o experiență recentă și complet nereușită cu super-talentatul Dumitru Copil, transferat la Hearts, în Scoția, la o vârstă extrem de fragedă, de unde s-a întors complet nepregătit și mai ales blocat psihic.
 

 

Fotbalist cu calități avem. Lipsește omul cu viziune din jurul lui

 

Un om de fotbal cu viziune n-ar fi acceptat ca un tânăr fotbalist de genul lui George Țucudean să susțină probe de joc la echipa de juniori a campioanei Austriei, cu gândul că astfel va fi remarcat și solicitat pentru lotul lărgit al formației de seniori. La 18 ani, la calitățile fizice și tehnice pe care le posedă, George Țucudean n-ar avea nevoie de probe de joc și de speranța că va prinde o echipă bună, ci de o formație care să fie construită în jurul lui, de-o echipă care să joace pentru el, de minim încă un sezon – de ce nu? – la UTA, de experiență acumulată la nivelul seniorilor și de minim 20 de goluri într-un campionat. Iar în această situație – realizabilă la Arad, în anumite condiții la care se lucrează din plin în prezent – peste un an, discuțiile pentru un eventual transfer în țară sau în străinătate pentru George Țucudean s-ar derula cu totul și cu totul altfel și nicidecum n-ar fi nevoie de probe de joc la formații de juniori. Dar, pentru ca tânărul și foarte talentatul fotbalist arădean să ajungă într-un asemenea punct nu este nevoie doar de… talent și ambiție, caracteristici pe care le deține, ci, așa cum spuneam, de un om de fotbal-investitor cu viziune, care să știe exact ce vrea și care să acționeze firesc, nu lăutărește, după ureche.
 

 

Articol scris de Sebastian Șiclovan

22 Jun. 2009, 13:10 Seria 2
Pe aceeași temă