Scandalul din tribună se mută la tribunal! Gușcă se poate întoarce în galerie după decizia controversată a Jandarmeriei

Marius ANGHEL 23 Nov. 2013, 23:19 Seria 2
Scandalul din tribună se mută la tribunal!** Gușcă se poate întoarce în galerie după decizia controversată a Jandarmeriei

Interzis pe stadion timp de un an, liderul Guardiei Rosso-Nera și-a angajat avocat și a contestat sancțiunea dată de Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, care, culmea, recunoaște că Marcel Gușcă nu a creat probleme deosebite în două decenii de activitate pe stadioanele țării.

Jandarmeria l-a amendat și interzis pe stadion pe Marcel Gușcă în urma unui incident minor petrecut înainte de startul partidei dintre Metalul Reșița și FC Universitatea Craiova, în care a mai fost implicat Manuel Grigore, instructor de unifight și angajat al clubului reșițean. Scena, care durează câteva minute, a fost filmată, astfel că toată lumea a văzut exact ceea ce s-a întâmplat în tribună, opinia generală fiind că decizia Jandarmeriei este excesivă. După un schimb mai dur de replici și reproșuri, la care asistă impasibili oamenii de ordine, Gușcă l-a îmbrâncit pe Grigore, după care și-a adunat oamenii în gradena rezervată galeriei și a dat tonul cântecelor pentru a încuraja echipa. Grigore nu a plecat de acolo, ba dimpotrivă, l-a dat la o parte pe unul dintre oamenii de ordine și a venit spre galerie, dorind să continue discuțiile în contradictoriu cu Gușcă. A sunat la 112 și, ulterior, a făcut o plângere penală, susținând că în urma îmbrâncelii a suferit leziuni care îi periclitează sănătatea. Liderul galeriei nu-și face probleme legate de eventuala răspundere penală, supărarea lui fiind legată doar de măsura Jandarmeriei.

„Am fost angajat de Marcel Gușcă pentru a-l reprezenta la eventualele plângeri penale făcute de acel Grigore, iar cu siguranță, în cazul în care acestea vor exista, suntem pregătiți conform legii să contracarăm. Am văzut înregistrarea pe DVD. În opinia mea este vorba de o provocare grosolană, iar infracțiunea de lovire nu subzistă, întrucât liderul galeriei, după ce a fost amenințat și chemat în spatele stadionului ca într-un ring de box, nu a făcut altceva decât să-l îndepărteze pe acel bodyguard. În opinia mea, nu putem vorbi de o astfel de infracțiune, mai ales datorită fizicului impresionant al acestui bodyguard. Nu cred că putea fi lovit în vreun fel”, a declarat Cosmin Bolosin, avocatul lui Gușcă.

Cacealma până la capăt?!

Manu Grigore are însă o altă variantă. Acesta spune că Marcel Gușcă l-a lovit foarte puternic în piept, lucru atestat de documente medicale, fără niciun motiv, fără să-l fi provocat în vreun fel, și că lasă organele de cercetare penală să-și facă treaba. Nu a vrut să mai facă alte declarații legate de conflictul cu Gușcă, spunând că și-a angajat un reprezentant legal. Loredana Sabo, avocatul indicat de Grigore, a avut însă o poziție surprinzătoare. „Nu am fost contactată de Manuel Grigore și nu am niciun contract de asistență juridică semnat cu el. Nu cunosc nimic despre această speță, nu înțeleg de ce a folosit numele meu”, a declarat pentru expressdebanat.ro avocatul Baroului București.

Interdicție contestată

Până la soluționarea litigiului de natură penală dintre cei doi, rămâne decizia Jandarmeriei, una cel puțin inechitabilă, ca să nu-i spunem altfel. Gușcă a fost sancționat pentru „provocare ori participarea efectivă la scandal în incinta arenei sportive”, infracțiune prevăzută de art. 20 lit.l din Legea Nr.4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive. Grigore a fost sancționat doar cu amendă pentru „adresarea de cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare”, deși, dacă a fost într-adevăr un scandal, a fost și el părtaș. Imaginile video apărute în presă sunt mai mult decât elocvente în acest sens. Ele nu au însă nicio valoare, deoarece deciziile au fost luate de agentul constatator al Jandarmeriei în baza plângerii făcute Manuel Grigore, plângere susținută de declarații ale oamenilor de ordine, martori ai incidentului. Aici se naște o altă discuție, legată de rolul oamenilor de ordine pe stadion. Ce au păzit aceștia, de ce nu au intervenit preventiv pentru aplanarea unui posibil conflict în momentul în care între cei doi se purtau discuții contradictorii pe un ton ridicat?! Revenind la decizia jandarmilor cărășeni, am primit lămuriri suplimentare de la conducerea instituției. Am fost asigurați că s-a respectat întru totul legea, lucru pe care sunt alții în măsură să-l conteste sau nu, dar totodată s-a conturat ideea că dacă Marcel Gușcă l-ar fi reclamat primul pe Manuel Grigore acesta din urmă ar fi riscat să fie cel interzis pe stadion timp de un an.

„În urma plângerii făcute de Manuel Grigore și a declarațiilor luate de la agenții de pază, agentul constatator a sancționat pe numitul Gușcă Marcel Silviu conform Legii Nr.4 art. 20 lit. l cu amendă în valoare de 500 de lei și măsura complementară impusă de lege, aceea de a-l interzice în arenele sportive timp de un an la meciurile de fotbal. Jandarmeria nu are competența pentru a face cercetări, singura instituție abilitată a statului fiind Poliția”, ne-a precizat Marius Săndulescu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei din Caraș-Severin.

Marcel Gușcă este convins că lucrurile nu se vor opri aici, că instanța îi va ridica interdicția și, mai mult, se va îndrepta împotriva lui Grigore în instanță pentru denunț calomnios. „Este o decizie mult prea gravă, în opinia mea, instanța de fond, fiindcă acest proces-verbal a fost contestat, cu siguranță va dispune anularea ei, deoarece un om sufletist cum este Marcel Gușcă, un om care a fost zeci de ani alături de echipă, nu poate fi sub nicio formă pentru o simplă așa-zisă altercație înlăturat de pe stadioanele de fotbal, luându-i-se, practic, bucuria vieții lui”, a comentat avocatul Bolosin.

Interesant este că Jandarmeria, care l-a interzis pe stadion, vorbește în termeni laudativi despre Marcel Gușcă, singurul indicent care l-a mai avut protagonist pe liderul Guardiei Rosso-Nera petrecându-se cu mulți ani în urmă, înainte de intrarea în vigoare a Legii Nr.4, când a escaladat gardul care separă terenul de joc de tribune, fără să lovească însă pe cineva.

Instanțele de judecată vor soluționa aceste litigii care nu fac bine nimănui, mai ales echipei, care traversează o perioadă bună după mulți ani de mediocritate.

Sursa: Express de Banat

Marius ANGHEL 23 Nov. 2013, 23:19 Seria 2
Pe aceeași temă