Praz-nic groaznic

Marius ANGHEL 16 Sep. 2013, 15:37 Seria 2
Praz-nic groaznic

În vremurile teribile de după al doilea război mondial, în prim-planul vieții politice din România a apărut un sinistru personaj feminin, Ana Pauker, „Stalin cu fustă”. Printre „performanțele” sale din epocă se află și catapultarea echipei de fotbal Steaua, pe atunci AS Armata, direct în prima ligă din România la primul său sezon de existență.

În secolul 21, un alt personaj feminin pătrunde vijelios pe scena fotbalului românesc. Lia Olguța Vasilescu, primar al Craiovei, reușește plantarea unei echipe născute peste noapte direct în liga a doua. Ca și Ana Pauker, Lia Olguța are parte de complicitatea federației care nu numai că favorizează absurd o grupare nou înființată, dar o face și lovind în identitatea alteia. Pe vremea staliniștilor, Steaua era născută direct în liga întâi și i se făcea loc prin excluderea unui brand uriaș în epocă, echipa Carmen. Acum, odrasla Olguței încearcă să preia identitatea legendarei Universitatea Craiova.  

Sigur că în cazul actualului patron al Universității Craiova, Adrian Mititelu, există această breșă majoră în apărarea cauzei sale, situația neclară în privința brandului, palmaresului istoric al Universității. Dar soluția nu era nicidecum crearea unei noi echipe Universitatea. Primarul trebuia să medieze o reconciliere generală în Craiova și unirea tuturor energiilor pentru o singură Universitatea puternică și nicidecum să gireze apariția unei clone prin care FRF să-și continue războiul personal cu Adrian Mititelu.

„Derbyul” fotbalului craiovean a adus aminte de absurditățile faimoase ale unei alte metropole din Oltenia, Caracal. Derbyul Craiovei avea loc la Turnu Severin pe un stadion numit și el în pripă Ion Oblemenco în timp ce pe adevăratul Ion Oblemenco din Craiova se ținea un spectacol cu „daci” și „romani” care aducea aminte iarăsi de vremurile Anei Pauker… Clona trăgea și ea să joace în alb-albastru și doar intransigența arbitrilor a adus niște chiloți galbeni în vestimentația sa. Fotbaliștii clonei s-au dus spre tribună să revendice niște suporteri care urăsc însă această făcătură și vor să existe o singură Universitatea, cu leul pe piept.  

Această tragi-comedie a fotbalului craiovean a înghițit în malaxorul său și imaginea unor fotbaliști foarte populari. De exemplu, Gică Craioveanu a fost la negocieri cu Mititelu, a văzut că acesta nu are bani și s-a dus în tabăra Olguței devenind vectorul de imagine care le cere craiovenilor să se dea cu noua echipă…

Singura soluție pentru ieșirea din această situație absurdă îmi pare o mediere pentru întoarcerea la o unică Universitatea odată cu venirea la șefia FRF a lui Gică Popescu, un om care știe că „U” Craiova nu poate fi decât Una.

Editorial scris de Mihai MIRONICĂ‚

Marius ANGHEL 16 Sep. 2013, 15:37 Seria 2
Pe aceeași temă