Portarul ochit de Mircea Lucescu a ajuns titulat la FC Brașov. „Balaurul” crede în promovare: „În play-off vom demonstra că avem forță”

Marius ANGHEL 30 Dec. 2015, 12:48 Seria 2
  • În urmă cu trei ani, portarul lui FC Brașov a fost remarcat de „Il Luce”. „Să muncești în continuare și poate în viitor vom lucra împreună”, a fost mesajul antrenorului lui Șahtior. „Aveți mare grijă de el”, i-a transmis Lucescu lui Stamatopol în pauza amicalului FC Brașov – Șahtior 0-3

 

Februarie 2013. FC Brașov se afla în Antalya pentru un stagiu de pregătire centralizat. În cel mai tare amical al acelui cantonament, „stegarii”, pregătiți și atunci de Adrian Szabo, pierdeau cu 0-3 în fața Șahtiorului lui Mircea Lucescu. Încă de la încălzire, „Il Luce” avea să pună ochii pe un tânăr jucător brașovean care avea doar 16 ani. Este vorba de portarul Bogdan Căucă. „Ce joc de picior are acest portar! Aveți mare grijă de el”, i-a transmis Lucescu lui Ioan Stamatopol, directorul general de atunci al grupării brașovene.

„Poate vom lucra împreună!”

Căucă avea atunci doar 16 ani și era al treilea portar al echipei, după Marinescu și Mutu. În acel amical nici nu avea să joace, dar Mircea Lucescu a fost impresionat cu adevărat de calitățile portarului brașovean arătate la încălzire, atât înaintea acelui joc, cât și în pauză. „Cum să nu-mi amintesc întâlnirea cu Mircea Lucescu. Știu că la finalul acelui joc m-a chemat și am discutat cu dânsul preț de câteva minute. «Lovești mai bine mingea decât o fac portarii mei de la Șahtior! Am înțeles că ai doar 16 ani, astfel că ai tot viitorul în față. Să muncești în continuare și poate în viitor vom lucra împreună»”, își amintește Căucă întâlnirea cu Mircea Lucescu.

Între timp, „Cău”, cum este poreclit de coechipieri, a făcut pasul la echipa mare, asta după ce s-a călit la FC Zagon în Liga a 3-a.

Nu a dormit înaintea primului meci oficial

În vară, odată cu retrogradarea echipei în Liga a 2-a, Căucă a fost păstrat în lot, iar în prima parte a sezonului a fost titularul porții în majoritatea meciurilor. „Înaintea primului meci oficial, cel cu FCM Baia Mare, am aflat cu o zi înainte că voi fi titular. Am adormit târziu, aveam mari emoții pentru că știam că a doua zi urma să fiu titular în meciul de la Baia Mare. Eu mă consum enorm și după jocuri când îmi analizez jocul. Au fost și câteva meciuri în care consider că puteam mai mult”, a spus Căucă, portar format la FC Brașov, unde a lucrat cu Șanta, Panache, Văduva, Solomon, Nicolau și Mitroi.

În urmă cu patru ani, Căucă a avut un moment de rătăcire și a intenționat să se lase de fotbal! „Aveam 15 ani și am avut o discuție cu antrenorul, care m-a deranjat. Trei zile nu am fost la antrenamente, după care antrenorul m-a sunat și m-a convins să revin la echipă. A fost pentru prima și ultima oară când am fost tentat să renunț și să fac altceva”, își amintește tânărul portar brașovean.

„Florin Iacob e sponsorul și prietenul meu”

Bogdan Căucă spune că a avut de învățat de la fiecare portar cu care a fost coleg la FC Brașov, iar de Florin Iacob este legat de o prietenie care durează de mai mulți ani. „Am fost coleg cu Mincă, Marc, Mutu, Iacob sau Marinescu, toți portari foarte buni și de la care am avut de învățat. Pentru mine, Iacob este mai mult decât un prieten, este fratele meu și sponsorul meu, pentru că întotdeauna m-a ajutat cu mănuși și nu numai. Și de la alți jucători am învățat enorm. Cristi Ionescu era un tip special în vestiar, un jucător determinant pentru echipă. El îmi spunea «Balaure!». Un alt jucător special este Mugurel Buga, știe cum să vorbească cu tine, cum să te motiveze… Este un jucător profesionist de la care noi, cei tineri, avem doar de învățat”, spune portarul lui FC Brașov.

„În play-off vom demonstra că avem forță”

Chiar dacă FC Brașov ocupă locul 5 în campionat, Bogdan Căucă crede cu tărie în promovare. „Avem cel mai bun lot din Liga a 2-a și de aceea cred în promovare. Echipa a început să joace după venirea lui Adi Szabo, am legat victorii, păcat de ultimul rezultat, înfrângerea dureroasă cu Chindia. Am jucat cu toate echipele care se bat la promovare și am demonstrat pe teren că avem cea mai bună echipă. În play-off vom demonstra că avem forță, pentru că altfel te mobilizezi când întâlnești echipe bune”, a încheiat Căucă.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 30 Dec. 2015, 12:48 Seria 2
Pe aceeași temă