Mesaj al fanilor arădeni către oficialitățile locale

22 Mar. 2009, 19:08 Seria 2
Mesaj al fanilor arădeni** către oficialitățile locale

Suporter Club UTA, prin forma sa de organizare în ONG, se revendică a fi parte componentă a societății civile arădene. Tocmai pentru că ne plasăm existența și activitatea în interiorul comunității și nu în afara ei, chiar dacă obiectul interesului nostru este unul bine definit, asociația noastră își manifestă înțelegerea și solidaritatea cu ceilalți parteneri din comunitatea arădeană, în demersul comun de a înfrunta și depăși criza economică ce afectează și orașul nostru, printr-o gospodărire atentă și eficientă a banului public. Considerăm însă că o gestionare cumpătată a acestuia înseamnă eliminarea risipei și împărțirea resurselor în limitele necesității către toate domeniile de activitate din viața publică a orașului și nu prin excluderea de la finanțare a unora dintre ele. În acest sens, deși par a nu reprezenta o prioritate absolută, brandurile și simbolurile orașului trebuie să rămână în sfera de interes a autorităților locale deoarece în viața unei comunități supraviețuirea economică fără conservarea identității reprezintă un nonsens.

 

Asociația noastră, având acum în spate și sprijinul celor peste 6.000 de semnături strânse în timpul campaniei «UTA – Mândria mea», dorește să vă aducă din nou în atenție că echipa de fotbal UTA reprezintă unul dintre aceste branduri care au dat identitate și valoare orașului pe care instituțiile din care faceți parte îl admininstrează. Încă de la înființare și cu precădere în perioada în care, printr-o conjuctură independentă de voința noastră, am făcut parte din conducerea clubului, ne-am făcut un scop și o datorie de onoare din a păstra neatinsă existența și identitatea acestui club, care reprezintă mult prea mult pentru orașul nostru ca să fie lăsat de izbeliște sau să fie transformat într-o «struțocămilă». În ciuda acuzelor total nefondate, bazate pe lipsă de informare sau chiar rea credință, cum că am fi fost părtași la dezastrul clubului, considerăm că scopul pe care ni l-am propus a fost atins deoarece nu ne-am asumat finanțarea clubului, demers utopic pentru un ONG de profilul nostru, ci păstrarea identității clubului UTA. Având conștiința împăcată, ne considerăm îndreptățiți în a aduce în atenția dumneavoastră aceeași problemă pe care am ridicat-o și în ultima parte a anului trecut: implicarea directă și oficială a administrației locale în viața clubului UTA.

 

Pornind de la exemplele descoperite în țară, am elaborat acele proiecte de asociere dintre consiliile local și județean și clubul UTA prin care aceste instituții puteau în mod legal să contribuie cu o sumă rezonabilă la anumite sectoare din activitatea clubului UTA, cum ar fi: centrul de copii și juniori, cantonamente, deplasări, alimentație, medicație, echipament sau organizarea meciurilor. Am constatat că acele proiecte nu au întrunit condițiile pentru a fi susținute de către domniile voastre. Deși, din punctul nostru de vedere, dezbaterile și interesul dumneavoastră pentru acele proiecte au fost mai mult mimate, ne asumăm răspunderea pentru eventualele inadvertențe de ordin juridic. Suntem convinși însă că studierea atentă a cadrului legal în care pot lua ființă asemenea asocieri va identifica mijloacele prin care o nouă formă a acestor proiecte, sau chiar alte proiecte cu aceeași țintă, pot fi concepute și puse în practică.

 

Contraargumentul, de necontestat de altfel,  de care ne-am lovit în timpul campaniei «UTA – Mândria mea», a fost acela că și dacă ar dori să se asocieze, instituțiile locale nu ar avea cu cine, deoarece la clubul UTA exista un vid managerial. În condițiile actuale, în care UTA este condusă de o echipă managerială identificabilă, în care s-au făcut pași importanți în direcția depășirii crizei și achitării tuturor datoriilor, în care UTA a renăscut competițional într-o manieră care a surprins plăcut publicul arădean, considerăm amintitul contraargument ca fiind unul depășit. O apropiere concretă a Consiliului Local și a Consiliului Județean de clubul UTA, nu numai că ar constitui un sprijin extrem de important pentru cei care au avut «nebunia» ca în acestă perioadă să investească sume importante în salvarea de la faliment a clubului, dar ar fi, așa cum am explicat și pe durata campaniei noastre, un gest esențial, fără de care orice activitate de lobby pentru atragerea de noi investitori la club ar avea șanse minime de reușită.

 

Suntem încredințați că am tras cu toții concluziile firești în urma crizei fără precedent pe care a traversat-o clubul UTA. S-a adeverit că noi, arădenii, atunci când “ne ajunge cuțitul la os”, reușim să ne adunăm, să punem umărul împreună pentru binele comun, lăsând orgoliile și rivalitățile la o parte. Ne dorim ca de acum înainte să ne regăsim de aceeași parte a baricadei nu numai atunci când situația devine disperată. Așa cum am menționat, prin acest apel nu dorim să punem o presiune suplimentară pe un buget și așa insuficient, ci dimpotrivă. O investiție decentă la timpul potrivit previne necesitatea uneia mult mai mari atunci când lucrurile scapă de sub control. S-a dovedit în cele din urmă realitatea sintagmei «UTA este Arad!», iar instituțiile de frunte ale acestui oraș nu pot și nu trebuie să rămână în afara acestei realități!

 

22 Mar. 2009, 19:08 Seria 2
Pe aceeași temă