Ioan Neculaie, reținut de procurori după 10 ore de audieri. Ce acuzații i se aduc

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 Jan. 2016, 11:19 Actualizat: 29 Jan. 2016, 17:55 Seria 2
Ioan Neculaie, reținut de procurori după 10 ore de audieri.  Ce acuzații i se aduc

Finanțatorul lui FC Brașov, Ioan Neculaie, a fost reținut, joi seară, de procurorii Parchetului Tribunalului Brașov, după ce a fost audiat timp de aproape zece ore în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani în care au avut loc percheziții la clubul FC Brașov și la locuința lui Neculaie.

Ioan Neculaie, care fusese adus în jurul orei 13:20 la Parchetul Tribunalului Brașov, a fost audiat până în jurul 23:00, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ulterior, omul de afaceri brașovean a fost scos din sediul Parchetului cu cătușe la mâini, fiind băgat într-o dubă a Poliției și urmând a fi dus în arest.

Tot în cursul zilei de joi, a fost reținut pentru 24 de ore fostul director economic al grupului Prescon Florin Păunescu, care a fost șef al Gărzii Financiare Brașov înaintea lui Vasile Bilingschi, audiat și el în acest dosar.

Procurorii brașoveni au făcut, joi, percheziții la clubul de fotbal FC Brașov și la locuința patronului echipei, Ioan Neculaie, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 40 de milioane de lei.

Ulterior, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Tribunalului Brașov, procurorul Alina Popescu, au fost duse la audieri mai multe persoane, între care omul de afaceri Ioan Neculaie și fostul șef al Gărzii Financiare Brașov Vasile Bilingschi.

Perchezițiile au vizat și firmele controlate de omul de afaceri care fac parte din grupul Prescon.

Surse judiciare susțineau că Vasile Bilinschi, în prezent șef al Oficiului pentru Jocuri de Noroc din ANAF, l-ar fi ajutat pe Ioan Neculaie „să dea o aparență de legalitate” operațiunilor contabile pe care le făcea în cadrul firmelor sale.

Ioan Neculaie este patronul și finanțatorul clubului FC Brașov din 1999. Clubul a intrat în insolvență din 4 martie 2015 și în prezent se judecă planul de reorganizare a societății.

În noiembrie 2012, Neculaie a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit pe platforma fabricii de camioane Roman, în martie 2008.

Accidentul de muncă s-a petrecut în 6 martie 2008, când Florin Dițoiu, angajat al societății Prescon SA, în postul de mecanic, a murit după ce o parte a unui coș de fum care trebuia dezmembrat și dat la fier vechi s-a prăbușit peste el. În timp ce coșul de fum era secționat de un sudor, o bucată din structură s-a prăbușit peste muncitor și l-a strivit. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au constatat, în urma verificărilor, că societatea nu avea nicio autorizație pentru dezafectarea coșului de fum respectiv și nici nu erau îndeplinite măsurile legale privind protecția și siguranța muncitorilor săi.

Și în aprilie 2011, Ioan Neculaie a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de tulburare de posesie în forma participației improprii, într-un caz legat de încălcarea proprietății omului de afaceri Ioan Olaru pe un teren din Poiana Brașov.

Articol scris de Costin ȘTUCAN

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 Jan. 2016, 11:19 Actualizat: 29 Jan. 2016, 17:55 Seria 2
Pe aceeași temă