Furtună la Luceafărul: bihorenii au rămas fără principalul finanțator, Blidar

14 Aug. 2012, 14:00 Seria 2
Furtună la Luceafărul:** bihorenii au rămas fără principalul finanțator, Blidar

Furtună la FC Luceafărul Oradea, după ce joi, 9 august, principalul finanțator, omul de afaceri Ioan Blidar, a anunțat oficial că și-a retras sprijinul financiar pentru echipa din Sânmartin.

Automat, proprietarul clubului, Gavrilă Ghilea, a anunțat că Luceafărul s-a despărțit și de antrenorul Leo Grozavu, care stârnise mai multe nemulțumiri și rămăsese la echipă doar cu sprijinul lui Blidar. Scandalul a avut la origine recentele acuze aduse lui Grozavu de vicepreședintele Ferko Jenö, care l-a catalogat drept un antrenor cu stil „dictatorial”.

Despărțire politicoasă

Cu câteva zile înainte de startul unui nou sezon, într-o perioadă în care toate echipele vizează liniștea cantonamentelor, în care să-și încarce la maximum bateriile și să găsească formule de joc eficiente, la echipa de ligă secundă Luceafărul s-a produs o ruptură neașteptată la nivel de acționariat. Finanțatorul principal, omul de afaceri orădean Ioan Blidar, a hotărât să-și retragă susținerea oferită trupei înființate de fostul prefect, Gavrilă Ghilea.

Scânteia a fost produsă de o ieșire publică a vicepreședintelui clubului, Ferko Jenö, care a declarat presei, la începutul acestei luni, că antrenorul Leo Grozavu, adus la echipă de Blidar, folosește un stil dictatorial și jignește jucătorii. Blidar, un personaj extrem de calm, a fost deranjat, se pare, de termenul „scandal” care a fost asociat acestui incident și a hotărât să retragă sprijinul financiar.

Decizia omului de afaceri, care susținea în cea mai mare măsură activitatea echipei, pare irevocabilă. „Să nu fiu înțeles greșit. Eu sunt prieten cu domnul Gavrilă Ghilea și așa doresc să rămânem, doar că avem o viziune diferită despre fotbal. Atât și nimic mai mult”, a declarat Ioan Blidar.

În consonanță cu fostul său partener din fotbal, Gavrilă Ghilea a declarat: „Domnul Blidar are dreptate. Fiecare vede fenomenul fotbalistic în felul său, însă doresc să-i mulțumesc pentru tot ajutorul oferit de-a lungul anilor”.

Sămânța de scandal

În declarațiile care au constituit sămânța de scandal, vicepreședintele clubului, Ferko Jenö, se arăta consternat de faptul că mai mulți jucători pe care Luceafărul a încercat să-i transfere au refuzat să vină la echipa bihoreană, din pricina tehnicianului. „Jucătorii respectivi nu au dorit să vină la noi, motivând că nu ar putea lucra cu antrenorul Leo Grozavu, care are un stil dictatorial și jignește jucătorii. De asemenea, am avut atacanți în pregătiri cu noi, nu au fost reținuți în lot, iar ulterior au semnat cu echipe care vor trage la promovare. E inadmisibil acest lucru. Și apoi te plângi că nu ai atacanți”, a spus Ferko.

El a precizat că nu contestă valoarea tehnicianului, cât metodele sale de lucru. „Nu am nimic personal cu domnul Grozavu. Cred că este un antrenor foarte bun și un tehnician care-și cunoaște bine meseria. De altfel, niciodată nu o să-mi dau cu părerea despre soluțiile tehnico-tactice sau despre pregătirea făcută de un antrenor”, a completat Ferko, amintind însă că la finele sezonului Luceafărul a renunțat la patru atacanți, Tibor Moldovan, Gheorghe Popescu, Cristian Andor și Claudiu Codoban, fără a pune pe altcineva în loc.

Disciplină, nu dictatură

„Nu vreau să intru cu nimeni în polemică. Nu sunt un tip dictatorial, dar îmi place disciplina iar în România, lucru demonstrat, nu se poate fără disciplină”, a replicat antrenorul Leo Grozavu. Tehnicianul a negat faptul că ar fi un personaj dificil, detestat de fotbaliști, declarându-se gata să facă pe loc proba faptului că poate convoca un lot de jucători. „Dau acum 20 de telefoane și-mi vin jucătorii. Sunt fotbaliști cu care nu am lucrat de 8-9 ani, dar ținem legătura constant. Mă sună în orice fel de problemă. Jucătorii nu vin la o echipă că e un antrenor bun sau rău. Ei vin pentru a-și câștiga existența. Iar la un lot de 20 de fotbaliști nu poți să-i mulțumești pe toți”.

Dacă la început a ezitat, până la urmă Grozavu a catalogat drept „minciuni” afirmațiile lui Ferko, observând că nu sunt susținute de probe, și a considerat relația sa cu echipa „nu bună, ci excelentă”. „Luceafărul are o identitate clară, și-a câștigat respectul pe terenul de joc. Aceste declarații nu își aveau rostul. Este păcat de subiectivism și de orgoliile puse în joc din senin. Așa s-a ajuns la această situație. Din punctul meu de vedere, toate problemele au început încă din pregătiri”, a mai spus Grozavu, fără a intra în detalii.

Luceafărul a efectuat pregătirea centralizată în Austria, unde a disputat și trei jocuri amicale, înregistrând două victorii și o înfrângere, însă adversarii întâlniți au fost echipe considerate modeste, de amatori, din ligile a III-a și a IV-a ale campionatului austriac.

Final așteptat

Cert e că, la scurt timp după ce Blidar a anunțat despărțirea de Luceafărul, s-a produs și inevitabila debarcare a antrenorului. Grozavu a fost chemat joi seară la sediul clubului, unde despărțirea a fost parafată oficial. „Am decis, de comun acord, să întrerupem contractul cu Leontin Grozavu”, s-a rezumat să declare Gavrilă Ghilea.

Tehnicianul nu a părut defel surprins de deznodământ. „Am luat în calcul și asta. Un antrenor stă mereu cu bagajele pregătite să plece. Cariera mea va continua în fotbal, mai mult ca sigur. Pentru că suntem la început de sezon nu îmi voi găsi echipă, dar cu timpul sunt sigur că se va apela la serviciile mele”, a declarat Grozavu, chiar în timp ce-și suna soția, să vină de la Cluj să-l ia cu mașina acasă.

Așteptându-și nevasta, Grozavu a reflectat, nostalgic, asupra perioadei petrecute la Luceafărul, club cu care avea contract pe un an și jumătate, dar din care a petrecut ceva mai mult de o treime. „Cel mai mult regret că începusem o treabă bună. Îmi pare rău de colectiv, regret despărțirea de jucători. Cei care au luat decizia de a mă schimba pot ști, însă, că se poate și fără Leo Grozavu”

REPROȘURI

Marginalizarea bihorenilor

Conducătorii de la Luceafărul au acuzat de mai mult timp marginalizarea de care tinerii jucători bihoreni au avut parte în mandatul lui Grozavu. „Există în fotbalul bihorean tineri foarte talentați cărora nu li s-a acordat încrederea necesară. De pildă, Antal și Hora nu au fost văzuți de marii antrenori bihoreni și s-au afirmat la alte cluburi. Acum sunt campioni ai României, joacă prin Liga Campionilor și mai și marchează. Sunt două produse ale LPS Bihorul (cu care Luceafărul are protocol de colaborare – n.r.), iar astfel de jucători mai sunt, așteaptă doar să fie descoperiți”, a specificat vicepreședintele Ferko, punctând cu privire la Grozavu: „Nu a mizat pe jucătorii tineri, din propria pepinieră”.

Surprinzător, tehnicianul nu neagă. „Eu am plecat cu capul sus. Ce am avut de discutat am discutat cu conducătorii de față. Eu nu-mi spăl rufele în public”, a spus Grozavu.

ALTE CALCULE

Buget mai strâns, antrenor nou

Fără Ioan Blidar, om de afaceri din domeniul energiei, deținător al licenței de exploatare a minei de cărbune de la Voivozi, vistieria Luceafărului va fi evident mai săracă. Evident, strategia va trebui să se adapteze noilor parametri financiari.

„Vom reconsidera întreaga activitate. Ne vom întinde atât cât ne permite plapuma. Vă pot asigura că prima măsură luată este de a folosi jucători bihoreni, din propria pepinieră. Este visul meu și, până la urmă, considerentul pentru care am fondat acest club în urmă cu peste 10 ani”, a declarat patronul Gavrilă Ghilea.

Primul antrenament al Luceafărului a fost condus de veteranii din lot: Zeno Bundea și Cristian Lupuț. Pentru funcția de antrenor principal, clubul ia în calcul două variante: Cosmin Bodea și Călin Moldovan, cel din urmă demis subit în decembrie 2011, chiar în timpul banchetului de sfârșit de an, la solicitarea lui Ioan Blidar. Cum Bodea este sub contract cu CS Oșorhei (Liga 3) varianta cea mai probabilă este Călin Moldovan.

Sursa: Bihoreanul

14 Aug. 2012, 14:00 Seria 2
Pe aceeași temă