Felix Grigore: „Suntem un club onest care nu vrea decât să-și câștige pe teren dreptul de a fi în prima ligă”

Marius ANGHEL 16 Apr. 2014, 16:17 Seria 2
Felix Grigore:**

Directorul executiv al Universității a acordat un interviu revistei MaximaSport în care vorbește despre dreptul de promovare al Craiovei. Felix Grigore a povestit despre începuturile lui în fotbal, când prindea echipa națională de juniori, dar și despre reușitele Urziceniului, „neamul lui Castravete care a ajuns din divizia județeană să joace cu Liverpool, iar eu să țin speech-uri în fața lui Kenny Dalglish”, cum spune chiar actualul director executiv al Universității. Interviul integral va putea fi citit de astăzi în revista de acasă a echipei din Bănie.

– Visezi noaptea numărul 54?
– Să știi! Celebrul articol 54 era până în acest an aruncat pe undeva prin sertare și nu-l băga nimeni în seamă, iar acum a ajuns mare vedetă. Săracul articol, cred că dacă ar avea suflet și conștiință, s-ar sinucide și s-ar elimina singur, atât de terfelit a fost de toată lumea în ultima perioadă. Am mai spus-o și o spun din nou: este un articol care nu a produs efecte până acum și suntem convinși că nu va produce nici în cazul nostru.

– Să înțeleg că nu vă interesează scoaterea din statut a articolului?
– Ba da, tocmai pentru că acest articol nu a fost respectat până acum și pentru că UEFA recomandă să nu existe în regulamente, el ar trebui ori scos, ori cel puțin modificat. Acel paragraf cu „trei ani” a fost implementat de UEFA cu scopul de a-i penaliza pe aceia care încearcă să fenteze meritul sportiv. Or, acesta nu este cazul nostru. Noi nu am păcălit pe nimeni și nu am încălcat nicicum regulamentul ca să ne aflăm în liga a doua, deci e firesc să avem drepturi egale cu cele ale celorlalte competitoare. Suntem aici la invitația Adunării Generale, FRF-ul practic ne-a rugat să ne înscriem, ar fi culmea ca acum să ne spună că ne-au chemat la masă, dar nu avem voie să mâncăm. Revenind la articolul 54, în forma lui din țările civilizate tocmai asta vrea: să se asigure că echipele promovează pe merit sportiv, nu păcălind regulamentele. Iar noi vom promova strict pe merit sportiv.

– Vă e teamă că nu va fi convocată Adunarea Generală în timp util, până pe 6 iunie adică?
– Nu. Sunt convins că acest lucru va fi făcut de către Comitetul Executiv, pentru că mai sunt și alte modificări de statut care trebuie făcute. În caz contrar, Adunarea Generală poate fi convocată și la cererea a 80 dintre membri. Și să nu uităm faptul că o mare parte dintre echipele afiliate au interesul să se scoată articolul 54 din statut.

– Să înțeleg că în seria noastră ar mai fi echipe care nu ar putea promova din cauza acestui articol?
– Exact, dacă e să respectăm acest articol mot-a-mot, cel puțin patru echipe din cele șase aflate în play off nu ar avea voie să promoveze. Începând cu Vâlcea, care a făcut o schimbare de acționariat, continuând cu Târgu Mureșul, care a făcut schimbare de stemă, de sediu și de culori, și terminând cu Reșița, care a făcut și ea schimbare de sediu. Chiar și-n seria cealaltă avem FC Clinceni, de asemenea favorită la promovare, care a făcut recent o schimbare de sediu.

– De ce are toată lumea ceva cu Craiova, în condițiile astea?
– Nici măcar nu e adevărat că are toată lumea ceva cu Craiova. Au ce au cu noi doar 4-5 membri afiliați la Federație, dintr-un total de 220. Întâmplător sau nu, chiar rivalii noștri la promovare.

– Celebra hârtie de la UEFA a venit sau nu? Și, dacă da, ce spune?
– Să-ți spun drept, pe mine personal mă interesează mai puțin dacă a venit hârtia sau nu. În mod cert, răspunsul de la UEFA, oricând va veni și sub orice formă, nu poate fi decât în favoarea noastră. Pentru că, așa cum am mai spus, UEFA a gândit acel articol ca o formă de penalizare și nu în alt scop.

– Ca să punem răul înainte, în final, să presupunem că articolul 54 nu se scoate și că, deși terminăm campionatul pe unul dintre primele două locuri, FRF-ul ne spune că nu putem promova. Ce reacție ar avea clubul în această situație?
– Noi vom merge până la capăt. Toți cei care suntem aici suntem dispuși să luptăm pe toate planurile și, dacă lupta sportivă nu ne va fi luată în considerare, vom merge la TAS și apoi la Tribunalul Federal Elvețian. Iar eu, personal, nu cred că există vreun tribunal care să nu ne dea dreptate. Suntem un club onest, care participă la competiție dornic să facă performanță și să ridice nivelul fotbalului românesc, până la urmă.

– Și totuși, vrem să-i liniștești pe suporteri. Presupunând că terminăm pe unul dintre primele două locuri care, teoretic, dau dreptul de participare în Liga I, care sunt șansele ca această promovare să se și întâmple?
– Foarte mari. Procentual vorbind, binișor peste 90%. Repet: nu poate exista vreo instanță sportivă care să nu ne dea dreptate.

– Felix înseamnă „norocos”, la origini. Ne bazăm și pe norocul tău în lupta asta?
– Da, chiar glumeau apropiații mei cu mine că oamenii de la Craiova m-au ales și pentru norocul meu. E drept că am avut rezultate bune pe unde am fost, dar eu prefer să cred că s-au datorat mai mult priceperii mele decât norocului. Deși până la urmă nici nu mai contează dacă e noroc sau pricepere, totul e să iasă bine.

Marius ANGHEL 16 Apr. 2014, 16:17 Seria 2
Pe aceeași temă