Pentru FC Bihor, meciul anului se joacă în vacanță. Înglodat în datorii, cu conturile blocate și fără un leu în vistierie, clubul riscă să nu se poată înscrie în campionat.
Â
Mai mult, pentru a face față cheltuielilor reprezentanții finanțatorilor au luat în calcul inclusiv retrogradarea echipei. Pentru că în divizia C cheltuielile sunt mai mici!
Â
“Se duce dracului!”
Â
Scandalul a izbucnit săptămâna trecută. Revoltat că finanțatorii nu au mai vărsat de săptămâni în șir nici măcar un leu în conturile FC Bihor, președintele Gheorghe Alexandrescu a protestat vehement în cadrul unei conferințe de presă.
Â
“Aici trebuie măsuri concrete, dacă nu se duce dracului FC Bihor”, a spus președintele. Alexandrescu s-a plâns că vistieria clubului e goală. “Nu am bani nici măcar să merg cu marfarul la București, la Federație, să pun o viză anuală pe legitimațiile jucătorilor”. În semn de protest, în doar trei săptămâni de la instalare, președintele a înaintat trei adrese către Consiliul Județean și una către Consiliul Local prin care cere sprijin de urgență. Deocamdată, degeaba…
Â
Â
Banii vorbesc!
Â
Practic, FC Bihor e în colaps financiar. Cu restanțe la bugetul de stat de circa 10 milioane lei, acumulate începând din 2004, și datorii la furnizorii de servicii, clubul se joacă de-a șoarecele și pisica cu Fiscul, care îi blochează conturile imediat ce sunt deschise.
Â
Eduard Florea, directorul economic al Primărei și reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor, spune că nu s-ar fi ajuns aici dacă Consiliul Județean, al doilea acționar, și-a fi plătit partea sa de finanțare. “Noi, cele 18 milioane pe care le-am promis le-am plătit. Mai mult, săptămâna trecută am virat și cele 2 milioane reprezentând taxele și impozitele care au fost reținute inițial. Am făcut asta pentru a nu bloca activitatea clubului, dar mai mult nu putem face”.
Â
Directorul spune că, în vreme ce Primăria a dat toți banii promiși, Consiliul Județean a prins în buget doar 10 milioane și, cu mare greutate, a vărsat clubului într-un final 9 milioane. Același lucru s-a întâmplat an de an. Anul trecut, spre exemplu, CJ a “uitat” să plătească 6 milioane din cele 18 promise. “E o problemă gravă, pentru că orice leu datorat statului este aducător de penalități și mai târziu plătești pentru el 2 lei”. Florea spune că în acest moment Finanțele se judecă cu FC Bihor pentru restanțe, cu penalități cu tot, de peste 10 milioane lei. Bani pe care clubul nu are de unde-i scoate…
Â
Â
Soluții extreme
Â
Â
Disperați de lipsa de perspectivă, membrii AGA au discutat în taină inclusiv varianta înscrierii FC Bihor în noul campionat direct în C, pentru a reduce din cheltuieli. “Această variantă a fost pusă în discuție încă din iarnă, când președinte era domnul Toth, pentru că ar fi salvat niște bani de la buget”, recunoaște Florea.
Â
Â
Varianta pare cu atât mai plauzibilă cu cât, în condițiile în care anul viitor vor retrograda 5 echipe, FC Bihor, cu un lot bazat pe mulți jucători tineri și lipsiți de experiență, are oricum șanse să retrogradeze. Invers, dacă echipa ar juca în C, s-ar putea roda, iar anul viitor, când perspectivele financiare ar putea fi mai bune, ar putea urca înapoi în divizia secundă. Fără să cheltuie bani inutil.
Â
Â
La o treime
Â
Â
Iulius Delorean, mebru AGA încă de pe vremea fostei administrații, recunoaște și el că varianta retrogradării pecuniare a fost luată în discuție la nivelul conducerii clubului. Deși nu agreează ideea, consilierul apreciază că prin înscrierea într-o divizie inferioară, în loc de un buget de un milion de euro, clubul s-ar descurca și cu 300.000 euro, “ceea ce nici n-ar fi o prostie”.
Â
Â
Delorean susține și el că nu s-ar fi ajuns aici dacă și Consiliul Județean și-ar fi plătit contribuția la timp. Conform înțelegerii inițiale, fiecare finanțator urma să plătească anual către FC Bihor câte 18 milioane lei pentru a aduna astfel milionul de euro necesar bunei desfășurări a activității. Atât doar că unul dintre parteneri s-a sustras în fiecare an…
Â
Â
“Nu scrie nicăieri că trebuie să dăm!”
Â
Dumitru Voloșeniuc, vicepreședintele Consiliului Județean, spune că instituția a făcut tot ce a putut pentru a ajuta FC Bihor. “Nu scrie nicăieri că trebuie să dăm 18 milioane și nici că trebuie să susținem cu orice preț FC Bihor! Noi am dat cât am putut”. Vicepreședintele susține că în condițiile în care CJ are doar 33% din club, iar diferența este a Primăriei, “e normal ca și contribuția ei să fie mai mare”. “Pe lângă fotbal, mai avem nevoie de rețele de apă, de canalizare și de drumuri. Nu zic că 10 milioane de lei, cât dăm la FC Bihor, e mult, dar din ei am putea reabilita total un kilometru de drum”.
Â
Â
Voloșeniuc este de părere că municipalitatea va suplimenta în final fondurile pentru FC Bihor, iar varianta retrogradării în divizia C este mai mult o încercare de a îndupleca Județul să bage mâna în buzunar după bani, decât un pericol real.
Â
Â
Negocieri la vârf
Â
Â
Primarul Ilie Bolojan este de aceeași părere, dar din alt punct de vedere. “Înscrierea în campionat la divizia C nu este o opțiune. Oradea merită să aibă o echipă de fotbal măcar în divizia B”. Bolojan zice că va rediscuta săptămâna aceasta cu președintele Radu Țîrle, proaspăt întors din concediu, condițiile în care CJ va continua finanțarea clubului. “E criză, e greu, nu sunt bani la buget, dar va trebui să ajutăm FC Bihor să treacă peste această perioadă dificilă”, spune Bolojan, convins că va ajunge la un acord cu Țîrle.
Â
Nu știe însă cum va arăta acesta. Nu de alta, dar un lucru e deja evident: FC Bihor nu e o prioritate pentru Consiliul Județean.
Â
Clubul de tocat bani
Â
Â
FC Bihor a fost de la bun început o distracție scumpă. Conducerea municipalității a argumentat tot timpul necesitatea finanțării acestuia de dragul iubitorilor de fotbal, atât doar că angajații clubului s-au dovedit mai mult iubitori de bani.
Â
Â
Preotul Sandor Lajos, fost vicepreședinte, a încasat de la club numai anul trecut un miliard de lei vechi net. Iar ex-președintele Alexandru Toth aproape dublu! Adică 1,8 miliarde. “Vicepreședintele ar fi dorit să rămână pe post chiar și în condițiile în care ar fi avut salariul diminuat, pentru că lua aproape 50 de milioane de lei pe lună numai din prime”, spune primarul Ilie Bolojan. De altfel, fostul vicepreședinte a și amenințat clubul cu un proces pe motiv că a fost demis înainte de vreme, având contract până în 2011.
Â
Â
Fosta conducere a clubului a plătit din bani publici nu mai puțin de 89.250 euro impresarilor Aurelian Băbuțan și Traian Gerghișan care au adus la club jucători cum ar fi Ayza sau Lorincz care nu au confirmat în teren. “Dacă jucătorii erau așa buni, cum se face că niciunul din cei 11 pe care am vrut să îi vindem n-a fost luat?”, întreabă Bolojan. Primarul este convins că valoarea reală a pierderilor clubului și alte artificii financiare devoratoare de bani bugetari vor ieși la iveală după auditul care va începe la FC Bihor săptămânile viitoare.
Â
Â
1.800
de euro a încasat lunar anul acesta jucătorul Lucian Mihu, deși nu a evoluat în teren nici măcar un minut
Â
“Înscrierea clubului în C ar putea fi o soluție din punct de vedere financiar, dar atunci finanțatorii să și-o asume, să iasă și să spună deschis oamenilor adevărul în față, nu să ne lase să ne chinuim de pe o zi pe alta”
Gigi Alexandrescu, președinte FC Bihor
Â
Sursa: bihoreanul.ro
Â