Marius Vizer a prelungit parteneriatul cu FC Bihor și țintește promovarea

24 Jul. 2012, 15:51 Seria 2

FC Bihor țintește în noul sezon fotbalistic cea de-a treia promovare în prima ligă de după ’90.

Primăria și Consiliul Județean au prelungit cu un an parteneriatul încheiat în 2010 cu omul de afaceri Marius Vizer, care a demonstrat deja de două ori că Oradea poate avansa echipa în Liga I. Ultima dată în 2011, când echipa a reușit promovarea în teren, dar clubul a pierdut-o la masa verde din cauza unor restanțe de 3 milioane de lei către jucători și către Fisc!

Continuă împreună!

Contractul de colaborare dintre FC Bihor și CF Liberty a fost semnat pentru încă un an, cu posibilitate de prelungire până în 2014. Reprezentantul Primăriei și al Consiliului Județean, Dumitru Voloșeniuc, a negociat la începutul lui iulie cu peședintele Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer (foto), noile clauze ale contractului, discuțiile finalizându-se în urmă cu două săptămâni prin semnarea documentului.

Potrivit înțelegerii, Libery se va ocupa, ca și până acum, de managementul sportiv, urmând să asigure salariile jucătorilor și staff-ului tehnic, estimate la circa 400.000 de euro pe sezon. La rându-le, municipalitatea și CJ și-au asumat cheltuielile administrative, de la asigurarea condițiilor de pregătire și cantonament până la medicație și taxe datorate Federației Române de Fotbal. În paralel, administrația locală și județeană se vor îngriji de achitarea la timp a celor 31 de rate lunare, a câte 80.000 lei fiecare, pentru stingerea integrală a vechilor datorii și scoaterea clubului din insolvență.

„Un obiectiv realist”

Una dintre cele mai importante modificări aduse contractului se referă la dreptul de proprietate asupra jucătorilor. Prevederea potrivit căruia 40% din lot aparține FC Bihor a fost eliminată, la cererea lui Vizer. „Acum doi ani, când am început colaborarea, orașul avea 23 de jucători. La unii s-a renunțat, alții au plecat de bunăvoie, cert e că astăzi majoritatea sportivilor sunt legitimați de Liberty”, spune președintele FC Bihor, Șerban Morcan (foto).

Managementul privat are mână liberă să își gestioneze lotul de jucători după cum găsește de cuviință, numai să facă performanță. De altfel, după un sezon încheiat pe locul 8 în divizia secundă, reprezentanții Liberty spun că echipa va lupta pentru apromovare. „Obiectivul e realist. În fond, echipa este aceeași de acum doi ani, când am reușit promovarea, iar jucătorii, pe atunci foarte tineri, au căpătat între timp experiență”, spune Cătălin Sărmășan, președintele CF Liberty.

400.000 euro „premiu”

O dovadă că managementul privat ia în serios obiectivul îl constituie cererea acestuia ca sumele încasate după promovare să fie împărțite în mod egal între FC Bihor și CF Liberty. „Domnul Vizer a cerut ca în cazul în care echipa va promova, Liberty să încaseze jumătate din drepturile de televizare aferente primului an de campionat. Noi am fost de acord”, spune Dumitru Voloșeniuc (foto). Drepturile de televizare încasate de o echipă nou promovată se ridică la 800.000 de euro, ceea ce înseamnă că Liberty și-ar recupera banii cheltuiți într-un an cu plata salariilor.

Echipa antrenată de Gheorghe Ghiț a și început pregătirile. „Vom renunța la unii jucători cum ar fi Fildan, Moraru, Birtalan, Sfârlea sau Danci, și vom face achiziții pentru întărirea lotului”, spune Sărmășan. După o vacanță de o lună, lotul FC Bihor s-a reunit pe 9 iulie, sâmbătă a obținut prima victorie într-un joc-școală susținut pe teren propriu și va pleca în cantonament la Coccaglio (Italia) în perioada 31 iulie-10 august. Pentru a intra pregătit la toamnă în lupta pentru promovare…

Performanța costă!

După experiența din 2011, când FC Bihor a ratat promovarea pentru că nu a primit licența de joc în prima ligă, conducerea clubului și-a luat toate măsurile de precauție. „Am obținut licența de Liga I pentru sezonul 2012-2013 deși nu eram obligați, pentru a ataca promovarea fără să avem emoții privind participarea în primul eșalon”, spune Șerban Morcan, președintele FC Bihor.

Dacă echipa va reveni în prima ligă, CJ Bihor și Consiliul Local Oradea se pot pregăti de cheltuieli consistente, căci vor trebui să asigure încălzirea subterană a suprafeței de joc, plus minim 5.000 de locuri acoperite în tribune, montarea unui sistem de supraveghere video, a unei instalații de nocturnă, refacerea toaletelor și amenajarea de locuri pentru persoanele cu dizabilități. „Ca să modernizezi actualul stadion ai avea nevoie de circa 11 milioane de euro. Și tot nu ai rezolvat problema, pentru că ai un stadion care în zilele cu meci blochează tot orașul și căruia nu poți să-i extinzi parcarea”, spune Morcan.

Alternativa ar fi construirea unui stadion nou în afara orașului, investiție estimată la peste 20 milioane de euro. Și pe care, în condiții de criză, nu și-o asumă nimeni…

Sursa: Bihoreanul

24 Jul. 2012, 15:51 Seria 2
Pe aceeași temă