Fanii nu lasă UTA să moară

18 Feb. 2009, 13:05 Seria 2
Fanii nu lasă UTA să moară

Suporter Club UTA a emis marți seara un comunicat prin care își exprimă atașamentul față de echipa de fotbal și chiar vine cu niște soluții de salvare.

 „Dragi arădeni,

"Clubul fanion al Aradului, mândria și simbolul acestui oraș timp de mai bine de 6 decenii, trece prin cele mai grele momente din întreaga sa istorie. Suntem conștienți că, în urmă cu un an, când am acceptat propunerea de a face parte din Asociația FCM UTA și din Comitetul Director al acesteia, ne-am asumat o mare responsabilitate, în spiritul căreia încercăm să acționăm acum, când am rămas singura entitate implicată cu adevărat în cadrul acestui organism.

 

În acest moment sintagma „UTA suntem noi” (și când spunem „noi” ne referim la întreaga comunitate a suporterilor utiști) nu mai este o metaforă, ci o realitate. O realitate cert dureroasă și chiar frustrantă, dar pe care, prin implicare și unitate, o putem transforma în piatra de temelie a unei construcții de care peste ani să fim mândri.
Suntem perfect conștienți că se așteaptă mult de la noi. Acest comunicat reprezintă promisiunea noastră pentru o transparență totală a activitații clubului nostru”.
Iată, punctual, care sunt obiectivele noastre pentru viitorul apropiat al Clubului UTA”:

 
1.  Salvarea actualului sezon de liga a II-a
„Chiar dacă suntem conștienți că doar un miracol ne mai poate ajuta să reluăm actualul sezon competițional, suntem deciși să luptăm până la capăt pentru realizarea acestui scop. În acest sens, FCM UTA a decis să îi ofere domnului Gheorghe Vaczi un mandat de negociere cu orice potențial investitor. De asemenea, îl mandatează să poarte discuții cu reprezentanții autorităților locale, pentru a identifica posibile mijloace de sprijinire a clubului UTA”.

 
2.  Activitatea de copii – juniori a clubului
„Trebuie să ținem cont că, în acest moment, singurul bun concret și sigur pe care clubul UTA îl deține este centrul de copii și juniori. Tocmai de aceea, în această perioadă, eforturile noastre se îndreaptă într-o mare măsură pentru asigurarea existenței echipelor de copii și juniori ai clubului. În afara demersurilor pe lângă FRF pentru asigurarea continuității competiționale a echipelor de copii și juniori ale Clubului UTA, contăm și pe materializarea sprijinului promis de Consiliul Județean Arad în finanțarea, până în vară într-o primă fază, a acestui centru”.

 
3.   Planul B – reconstrucția de la zero
„Sarcina cea mai neplăcută, dar extrem de importantă, pe care ne-o asumăm este însă cea de a lua în considerare falimentul actualei societăți. În acest caz, singura variantă pentru ca UTA să continue să existe este înființarea unei noi societăți pe acțiuni, care să înscrie echipa în eșalonul județean, cel mai probabil în divizia D. Este o situație pe care nu ne-o dorim, însă reprezintă unica alternativă pentru ca echipa noastră să nu își piardă identitatea și istoria. Purgatoriul unor sezoane (noi sperăm să nu fie mai mult de două) în ligile inferioare (D și C) este un sacrificiu incomparabil mai mic decât spectrul unei UTA care să aibă în dreptul titlurilor și cupelor naționale cifra 0”.

 
4.  Împreună putem ajuta UTA
„Familia UTA e risipită. Există suspiciuni care risipesc energiile, însă nu trebuie să uităm că UTA ne unește. De aceea trebuie să ne adunăm „acasă”. Ne asumăm responsabilitatea de a merge în întâmpinarea celor care vor să ajute UTA: de la administrația locală, până la oamenii de afaceri din oraș și nu numai. Sperăm să găsim sprijin și nu orgolii, parteneriat și nu concurență, încredere și nu suspiciune, deschidere și nu uși închise. Asigurăm încă o dată întreaga familie utistă că energiile și priceperea noastră sunt canalizate la capacitate maximă pentru a-i asigura UTA-ei o reconstrucție impecabilă din punct de vedere juridic, organizatoric și financiar. Ca arădeni ne simțim datori UTA-ei, ca suporteri ne simțim legați de existența ei, iar ca asociație suntem responsabili de identitatea ei. Tocmai de aceea, vă asigurăm că, dincolo de orice îndoială, NU VOM LĂ‚SĂ‚ UTA SĂ‚ MOARĂ‚!"

 
Centrul de juniori ca prioritate!

 

1. Decizia luată de Suporter Club UTA, în calitate de membru în Comitetul Director al clubului, a venit la urmare a faptului că între foștii jucători ai UTA-ei și suporteri au avut loc neînțelegeri, primii fiind convinși că nu sunt agreați sau doriți, după ce și-au anunțat intenția de-a încerca o salvare de moment a situației. După câteva întâlniri, părțile au ajuns la concluzia că, de fapt, obiectivul este comun, chiar dacă fiecare vede lucrurile în alt mod. Foștii jucători, grupați în jurul lui Gheorghe Vaczi, speră într-o remediere de moment, în timp ce reprezentanții suporterilor sunt convinși că, fără câteva sute de mii de euro care să cadă din cer, nu se mai poate face nimic în acest moment. Până la urmă, clubul UTA i-a oferit lui Gheorghe Vaczi, așa cum reiese din comunicat, un mandat de reprezentare, astfel că au dispărut bănuielile.

 

2. Centrul de copii și juniori al UTA-ei reprezintă în acest moment un subiect extrem de sensibil. Activitatea grupelor trebuie să continue, deoarece, la nivel sportiv, reprezintă tot ce-a mai rămas din UTA în acest moment. Clubul fiind în faliment, fără resurse financiare și cu mari datorii, nu poate susține teoretic activitatea copiilor și juniorilor, angrenați în campionatele locale și naționale. Sunt necesari bani și alte resurse pentru ca echipele de copii și juniori să-și continue activitatea, trebuie achitate salariile antrenorilor și a personalului care deservește centrul.
De asemenea, într-un moment delicat cum este al UTA-ei, copiii și juniorii au intrat în atenția altor grupări sau a unor (pseudo)impresari, care încearcă să-i atragă spre alte cluburi, prin intermediul părinților. Aceștia, neștiind ce va urma pentru UTA, sunt tentați să-și mute copiii, dar e de reținut că Centrul de Copii și Juniori reprezintă în acest moment prioritatea celor care încearcă să salveze clubul, astfel că, într-o primă fază, la acest nivel situația s-ar putea ameliora.
Nu în ultimul rând, cum precizează și suporterii în comunicat, Consiliul Județean s-a angajat să îngrijească activitatea juvenilă de la UTA, astfel că această promisiune nu trebuie ignorată, dacă tot a fost asumată.

 

3. Dacă nu se întâmplă nimic în următoarele zece zile, trecând peste faptul că practic nu mai are echipă, UTA nu va avea posibilitatea să susțină meciul cu FCM Târgu Mureș din prima etapă a returului. Va urma apoi o nouă neprogramare, pentru meciul de la Cluj-Napoca, cu Universitatea, care va aduce, oficial, retrogradarea UTA-ei în Liga a III-a.
Atunci, practic poate începe falimentul actualei asociații FCM UTA Arad. Practic, la începutul lunii martie, se poate demara procedura de faliment a actualei asociații, constituirea altei societăți, care să treacă prin FRF și AJF, pentru a primi certificatul de identitate sportivă, precum și drepturile federative, palmares, siglă, culori, nume.
Asta e partea de teorie. Cea de practică presupune un finanțator care să-și asume un proiect curat, deschis, pe minim trei-patru ani. Și nu doar proiectul contează, ci și banii, pentru că procedurile de trecere a clubului de pe-o societate pe alta, falimentul, afilierea, refacerea echipei de seniori, îngrijirea centrului de juniori presupune existența unui buget conturat pe proiect.
Aici va fi partea cea mai grea pentru Suporter Club UTA: identificarea unui finanțator serios, capabil, care să știe ce urmărește și unde vrea să ajungă, căruia să-i placă fotbalul și care, dincolo de toate, să aibă un interes legat de fotbal, pentru a exista o garanție legată de seriozitatea proiectului.

 

articol scris de Sebastian ȘICLOVAN
 

18 Feb. 2009, 13:05 Seria 2
Pe aceeași temă