Fanii Bătrânei Doamne, interziși în propriul oraș

11 Feb. 2009, 16:30 Seria 2

O groază de motive au avut grijă membrii comisiei de avizare, reunită la nivelul Primăriei, să identifice pentru a respinge autorizarea mitingului de susținere pentru clubului UTA, solicitat de suporterii Bătrânei Doamne pentru sâmbătă, 14 februarie.

 

După cum au pus problema în cadrul celor două întâlniri cu reprezentanții suporterilor utiști, era limpede că reprezentanții instituțiilor implicate în avizarea mitingului nu vor autoriza acțiunea în forma solicitată. Au propus mai multe variante, încercând să demonstreze că nu se opun acțiunii, dar nici una nu viza Palatul Administrativ, unde fanii și-ar fi dorit să se oprească și să-și manifeste simpatia și susținerea față de UTA.

 

Variantele oficialităților n-au fost acceptate de suporteri, pentru că impactul mitingului ar fi fost mult diminuat, iar faptul că utiștilor nu li s-a permis să manifeste în fața Primăriei nu poate fi tradus decât printr-un refuz al autorităților de-a da ochii cu suporterii. Evident, dacă destinația finală a mitingului ar fi fost platoul din fața Primăriei, reprezentanții Primăriei, ai Consiliului Județean ar fi trebuit, logic, să primească o delegație a suporterilor, cărora să le spună… ce? Că au contribuit la distrugerea unui simbol? Că le pare rău, dar că nu mai sunt soluții? Că ani de zile au susținut că nu există soluții legale pentru a sprijini UTA și brusc le-au găsit, pentru a arunca praf în ochii fraierilor? Că se străduiesc din răsputeri să injecteze opiniei publice ideea că finanțatorii UTA-ei au fost goniți de presă și suporteri și nu de indiferența lor? Că vor resuscita UTA printr-o fuziune rușinoasă, deoarece, nu-i așa, trăim într-o lume pragmatică? Este evident, așadar, de ce s-au invocat toate motivele posibile pentru ca mitingul să se desfășoare în orice al loc, numai în fața Primăriei, nu.

 

Deși în actul oficial care a fost semnat și de primarul Falcă, pus la dispoziția Suporter Club UTA, se precizează că există disponibilitate în a aproba o acțiune de acest gen în alte locuri, motivele invocate pentru respinegerea ei demonstrează că s-a căutat nod în papură cu orice preț. Primul motiv: Suporter Club UTA n-a respectat legea, neprecizând în cerere căile de afluire și defluire. Dacă într-adevăr ar fi existat disponibilitate, așa cum susțin oficialitățile, reprezentanții suporterilor ar fi fost informați că n-au făcut acea precizare și îndrumați să completeze cererea. Al doilea motiv a fost legat de lucrările edilitar-gospodărești aflate în derulare și de faptul că Bulevardul Revoluției, pe care se află Palatul Administrativ, este inclus în proiectul BERD, astfel că primarul poate interzice, la recomandarea comisiei de avizare, manifestări publice, ceea ce s-a și întâmplat. Urmează pe listă celebra dispoziție a primarului (nr. 2475 din 12 mai 2008) privind stabilirea locurilor de interzicere a organizării și desfășurării adunărilor publice în municipiul Arad.

 

Discutăm despre o decizie venită înaintea campaniei electorale de dinaintea alegerilor locale de anul trecut, contestată cu vehemență atât de Prefectură, cât și de reprezentanții partidelor din opoziție, deoarece practic bloca posibilitatea unor manifestări publice în locuri cu impact. Decizia interzice manifestații publice în diverse locuri, bulevarde, spații verzi, Palatul Administrativ, la o distanță mai mică de 10 metri de intrările în instituțiile publice, la o distanță mai mică de 200 de metri de unități de învățământ etc. Este o hotărâre absurdă, mai ales că se adresează oamenilor rând. În schimb, partidul aflat la putere și-a putut manifesta în voie, public, bucuria după câștigarea alegerilor locale, noaptea, chiar pe platoul din fața Palatului Administrativ, sub protecția forțelor de ordine. De asemenea, celebrele manifestații anti-Guvernul liberal al României, din toamna anului trecut, din nou au beneficiat, fără probleme de autorizări.

 

Refuzul mitingului solicitat de utiști este cusut cu ață albă, dincolo de blindajul legal și nimeni și nimic nu-i poate convinge pe utiști că acțiunea lor se putea desfășura dacă autoritățile locale ar fi dorit acest lucru, într-un oraș în care, periculos, se întâmplă doar ce vor oficialitățile locale.

 

articol scris de Sebastian Șiclovan

 


 

11 Feb. 2009, 16:30 Seria 2
Pe aceeași temă