Crivac vorbește despre soarta echipei: „Este posibil să se desfiin­țeze. Ar fi cea mai mare rușine pen­tru orașul Pitești”

Marius ANGHEL 13 Jun. 2013, 15:32 Seria 2
Crivac vorbește despre soarta echipei:**

Clubul din Tri­vale traversează o perioadă destul de grea din punct de vedere financiar, iar situația în care a ajuns echipa este dramatică. După ce finanțatorul Cor­nel Penescu a anun­țat că nu va mai da bani la echipă și că este dispus să cedeze gratis către Primărie 50% din ac­țiuni sau chiar pe toate, mai mulți oameni de a­faceri au spus, prin in­ter­mediul presei, că sunt dispuși să preia clubul din Trivale.

Antrenorul grupării din Tri­va­le spune însă că până acum niciun om de afaceri nu a venit oficial să spună că vrea echipa și că intențiile fiecăruia au ră­mas doar la stadiul de decla­rații. Crivac a vorbit și despre problemele pe care le-a întâlnit la această echipă, dar și de­spre ceea ce se întâmplă în ves­­tiarul alb-violeților.

Princi­pa­lul argeșenilor este convins că, dacă autoritățile locale nu se vor implica, acest club va dispărea de pe harta fotbalului românesc.

– Care mai este situația la FC Argeș?
– După meciul cu Damila Mă­­ciuca, din ultima etapă a a­cestui retur de campionat, e­chipa a intrat în vacanță. Pe 15 iulie este programată reunirea lotului și vom vedea ce va fi. Este posibil să avem un alt pa­tron, pentru că domnul Penes­cu a anunțat că nu va mai sus­ține echipa. Nu mai este dis­pus să investească. Situația ac­­tuală nu îmi convine nici mie, dar sper ca lucrurile să se schimbe în bine.

– Se poate lucra cu jucători nemulțumiți?
– Este destul de greu în orice domeniu să lucrezi cu oameni nemulțumiți din diferite motive. Și la fotbal este la fel, întrucât, în loc să se concentreze pe lu­cru­rile pe care trebuie să le facă, se gândesc la problemele pe ca­re le au. Când apar situații de nemulțumire, nici calitatea produsului finit nu este cea mai bună, iar în cazul nostru, nici rezultatele nu au fost dintre cele mai bune.

– Se putea obține o clasare mai bună în condițiile actuale?
– Este greu de crezut acest lucru. Cu excepția celor din ultimele două etape, re­zulta­tele nu au fost chiar așa de rele. Mă refer aici la meciurile de acasă, pentru că, în depla­sare, rezultatele nu au fost ce­le pe care le așteptam noi. Sunt convins că, dacă nu erau pro­ble­mele financiare care sunt, puteam termina mai sus.

„Penescu nu vrea să mai investească”

– Ați făcut un plan de pregătire al echipei?
– În mare, este făcut, dar nu știu dacă voi mai fi antrenorul acestei echipe în eventualita­tea în care va veni un alt pa­tron. Este posibil să își aducă oa­menii lui. Indiferent cine va veni, trebuie să ajute la pro­movarea echipei. De patru ani, FC Argeș este în Liga a II-a. Toți factorii de decizie trebuie să facă eforturi pentru a reveni acolo unde ne este locul.

– Vă gândeați vreodată că FC Argeș va ajunge în această situație?
– Eu am apucat și vremurile bune, când echipa juca în di­vizia A, dar am prins și aceste vremuri grele. Nu mă gândeam că vom ajunge în această situ­ație. Cred că nimănui nu-i con­vine ca FC Argeș să joace cu stadionul gol împotriva unor e­chipe nou-înființate, când știu că la meciurile cu echipele pu­ternice din Liga I stadionul se umplea.

– Când ați vorbit ultima oară cu Cornel Penescu și ce ați dis­cutat?
– Ultima oară a fost acum câteva săptămâni, la televiziu­nea Argeș Tv. Ne-a spus clar că nu mai este dispus să inves­teas­că. După a­ceea, au apărut zvonuri că va ceda echipa gra­tis, iar apoi, alte zvonuri că a cerut 500.000 de euro pen­tru a ceda echipa.

„Fotbaliștii se mai duc la un șpriț și la femei”

– Dacă nimeni nu va fi dispus să preia echipa, ce se va întâmpla?
– Este posibil să se desfiin­țeze. Mai este posibil să și retro­gradăm în Liga a III-a, și ar fi cea mai mare rușine pen­tru o­rașul Pitești dacă s-ar ajunge în această situație. Eu sper ca lucrurile să se clarifice într-un timp cât mai scurt și să știm ce avem de făcut.

– Adversarii cum au perceput FC Argeș în acest sezon?
– Aveau o teamă de noi, de­oa­rece știau că avem jucători buni, care le pot pune proble­me. Mulți se întrebau de ce nu suntem pe primul loc și să ne luptăm la promovare. Proble­mele au fost la noi, nu în alte părți. Acasă am făcut jocuri bu­ne, însă în deplasare a lăsat de dorit.

– În afară de problemele fi­nan­ciare, cu ce probleme v-ați confruntat? Fotbaliștii au fugit din cantonament? Au plecat la șprițuri, la femei…
– Nu au fugit din canto­na­ment să facă prostii, însă, în timpul lor liber, s-au mai dus la femei și la un șpriț. Bine că nu s-au dus la bărbați! Au fost ca­zuri când, înainte de meci, ju­cătorii stăteau cu soțiile și tot ju­cau la un nivel înalt. Este ca­zul lui Lothar Matheus. Dacă pe teren dau totul și echipa are rezultate, pe mine mă intere­sea­ză mai puțin ce fac în afara terenului. Proble­me de indisci­pli­nă nu au fost, cu excepția lui Manole și Do­man, care nu s-au mai pre­zentat la antrenamen­te, mo­tivând că nu și-au primit ba­nii. Problemele invocate de ei nu puteam să le rezolv eu, pentru că sunt lucruri care nu țin de mine. În ultimele două jo­curi, tot lotul nu a mai vrut să intre pe teren, întrucât nu și-au primit salariile. Am făcut tot posibilul să-i fac pe jucători să intre în teren și le-am spus că pot găsi o altă formă de pro­test, dar nu au vrut să audă. Au spus că, până nu își vor primi banii, nu intră pe teren.

„În deplasare ne-a lipsit tupeul”

– Valoarea campionatului cum vi s-a părut?
– Din punctul meu de ve­de­re, cred că anul acesta era cel mai ușor de promovat. Au fost multe echipe egale în valoare, dar inegale în buget. Dacă e­ram mai atenți, cred că ne pu­team înscrie și noi în lupta pen­tru primele două lo­curi. Am greșit la meciurile de acasă. În partida cu cei de la Corona Bra­șov, jucătorii au crezut că este Crăciunul și am făcut cadou punctele. Noi am fost o echipă de moral. Am obținut egaluri la Timișoara, la Corona, echipele care au pro­movat în Liga I. A­casă, în me­ciul cu Corona, am fost niște fraieri.

– Ce ne-a lipsit ca să câștigăm în deplasare?
Cred că tupeul. Am jucat cu frică, și multe jocuri le-am pierdut la limită. Dacă riscam mai mult, cred că puteam câș­tiga. Totul depinde numai de jucători, fiindcă și în deplasare regulile sunt aceleași, se joacă cu aceeași minge.

– Sunt oferte pentru jucători?
– Oferte au fost pentru unii dintre ei, dar totul depinde de conducerea clubului. Nu știu de ce nu s-au concretizat. A­ceste lucruri mă depășesc pe mine.

„Tradiția nu ține de foame”

– Se mai joacă fotbal din pa­siune? Fotbaliștii se gîndesc numai la bani…
– Pe alte timpuri, se juca fot­bal din pasiune, însă acum ba­nul este pe primul loc. În orice do­meniu de activitate este vor­ba de bani. Nu mai este acea mân­drie de a juca. Tradiția nu ține de foame. Jucătorii prefe­ră să refuze echipele de tra­diție care nu investesc bani și ac­cep­tă oferte de la Damila Mă­ciu­ca, Să­geata Năvodari, un­de există potență financiară. Ju­că­torul preferă să se ducă un­deva unde își ia banii la timp. Au familii de crescut vor să ai­bă o stabilitate financiară.

– Se merită să investești în fotbal?
– Dacă vrei să scoți profit din fotbal, trebuie să investești ca să-ți faci o echipă bună, iar a­poi te gândești să scoți profit. Fot­balul este profitabil pentru echipele de primele locuri din Liga I. Vin bani din drepturile de televizare, din cupele euro­pene, de la sponsori, din vân­zarea de jucători.

– Este vreun jucător de la FC Argeș care a ieșit în evidență în acest sezon?
– Nu a ieșit nimeni în evi­dență în mod deosebit. Unii au calități foarte bune, dar nu pot decide de unii singuri soarta unui meci. Dacă este să vorbim strict de aportul fiecă­ruia, Adi Dulcea a avut un ran­dament foarte bun și a dat mul­te goluri în perioada în care a jucat.

„Nu vorbești de blaturi, dacă nu ai probe”

– Ce ne-ar trebui ca să pro­movăm?
– Este clar că echipa trebuie întărită cu jucători valoroși. Cred că, dacă ar fi transferați 3-4 fotbaliști buni de Liga I, pe lângă care acești copii să creas­că în valoare, se poate pro­mova lejer. Ca să poți face per­for­manță, trebuie să ai un climat de stabilitate, de sigu­ranță. Da­că ai aceste lucruri, jucătorii se pot concentra nu­mai la fotbal și nu la alte lucruri.

– Mircea Sandu a spus că se fac blaturi în fotbalul româ­nesc…
– Dacă șeful federației a spus acest lucru, înseamnă că nu a spus-o așa în dorul lelii. Infor­ma­ții are, dar nu poate să de­mons­treze cu probe. Dacă nu ai probe, mai bine stai în banca ta.

– Sezonul viitor, cum credeți că va fi?
– Mult mai greu decât cel care s-a încheiat. În Liga a II-a vor juca formațiile care nu au luat licența. Sper ca Rapidul să nu fie dat în seria noastră. Am vă­zut că au alt patron și cred că va investi încă din primul an, ca să revină în Liga I. Va fi un adversar redutabil pentru orice echipă.

„Fără un lot competitiv nu poți face performanță”

– Când stați pe bancă, auziți în­ju­răturile celor din tribună?
– La câți spectatori vin la me­ciurile noastre, aud tot, însă pre­­fer să mă fac că nu aud în­ju­răturile. Sunt unii oameni care îmi strigă să fac schimbări. Es­te posibil ca ei să aibă dreptate pentru că jocul se vede altfel din tribună. Asta nu înseamnă că fac schimbarea imediat.

– Afaceristul clujean Adrian Mar­țian s-a arătat interesat să investească la Pitești….
– Marțian a venit să cum­pere jucători de la FC Argeș, nu să preia clubul. S-a discutat pentru trei fotbaliști, pe care i s-a cerut o anumită sumă cu ca­re el nu a fost de acord. Atunci s-a avansat ideea că, decât să dea atâția bani pentru trei jucători, mai bine dă o anumită sumă și ia tot clubul.

– Ați avut oferte de la alte cluburi?
– Dacă mă gândeam numai la bani, eram plecat demult de la FC Argeș. Sunt conștient că sunt un antrenor tânăr și am ne­voie să antrenez pentru a a­cumula experiență. Au fost și probleme, însă timpul poate să le rezolve pe toate. Nu poți face performanță, dacă nu ai un lot competitiv. Jucătorii sunt la orice echipă vioara întâi și trebuie să îți faci strategia din timp.

Sursa: Curierul Zilei

Marius ANGHEL 13 Jun. 2013, 15:32 Seria 2
Pe aceeași temă