Ce jocuri face Poli? Dosarul de licențiere al Timișoarei ar fi OK

02 May. 2012, 09:41 Seria 2
Ce jocuri face Poli?** Dosarul de licențiere al Timișoarei ar fi OK

Ia Poli Timișoara licența? Vor juca bănățenii pe bune până la finalul sezonului? Doresc ei să promoveze sau mai au nevoie de un an sabatic în divizia secundă? Jumătate dintre echipele din Seria B a Ligii a II-a ar da orice pentru a afla răspunsul la întrebările de mai sus.

Săptămâna aceasta începe la FRF procesul de licențiere al echipelor din Liga a II-a care trag la promovare. Primele zvonuri: Poli Timișoara ar avea șanse mari să primească licența, deoarece datoriile clubului au fost reeșalonate. Informația fusese livrată de Gheorghe Chivorchian, la începutul lunii aprilie, dar vocea îi fusese acoperită de pesimismul lui Marian Iancu… La Poli nu se schimbă mare lucru cu această veste: datoriile rămân, nimeni nu vrea să le plătească sau să investească în actualul club, iar câțiva dintre jucătorii experimentați, câți au mai rămas, și-au depus memorii pentru a deveni liberi.

„Timișoara nu merită echipă în Liga I”

Prezența „alb-violeților” în Liga I la anul ține de relația dintre Marian Iancu și cei care conduc Timișoara și județul Timiș. O relație alterată, o negociere de la distanță în care nimeni nu lasă de la el. „Foarte bine dacă ia Poli licența. Pe mine nu mă interesează. Nu avem buget de prima ligă. Echipa e de liga a doua sau, dacă mai pleacă doi-trei jucători, e de liga a treia. Am depus dosarul, dar nu mă prezint. Asta merită Timișoara. Nu merită echipă de Liga I, nu mai are nici suporteri de Liga I. Și Druckeria să mă lase în pace, că e plină de ipocriți. E plină de politicieni care își urmăresc doar interesul lor, nu pe cel al lui Poli”, a fost reacția lui Marian Iancu.

Și suporterii sunt pesimiști

Autoritățile județene pregătesc de mai bine de o lună o nouă ofertă pentru preluarea clubului. Unul dintre liderii Asociației Suporterilor Druckeria, Emanuel Cernescu, nu crede că autoritățile vor bate palma cu Iancu, chiar dacă se obține licența. „Era un scenariu plauzibil din momentul în care s-a depus dosarul. Dar trebuie să vedem ceva oficial de la federație mai întâi. Noi trebuia să fim o echipă de la început, cu toții: Iancu, autorități și suporteri. Trebuia să existe bunăvoință, dar nu a fost așa. Acum e foarte greu, pentru că lipsa de încredere e foarte mare. În plus, începe campania electorală și se blochează tot”, este de părere Cernescu.

Primează meritul sportiv

Zvonurile legate de problemele de licențiere ale Timișoarei au inflamat spiritele în Seria B a ligii secunde. De câteva etape, mai multe echipe au declanșat o bătălie crâncenă pentru locul trei, care – sperau ele – urma să le asigure promovarea în Liga I în locul bănățenilor. Lista le cuprinde pe UTA, Gaz Metan Severin, Chindia Târgoviște, Luceafărul Oradea și chiar FC Argeș Pitești. Numai că eforturile acestor formații par inutile, pentru că departamentul juridic al FRF, condus de Adrian Stângaciu, a postat pe site-ul federației un referat prin care precizează clar că locul trei nu este eligibil pentru promovare. „În virtutea meritului sportiv, dreptul de participare în Liga I aparține cluburilor clasate pe locurile 1-14 în sezonul competițional anterior, precum și celor clasate pe locurile 1-2 din cele două serii ale Ligii a II-a. Per a contrario, niciun alt club nu deține dreptul de participare în Liga I”, se scrie în referat. În cazul în care o echipă nu ar lua licența, situația ar urma să fie clarificată de Comitetul Executiv.

Cu șase etape înainte de final, Poli ocupă locul doi în Seria B, cu 8 puncte mai mult ca UTA (locul 3). Teoretic, mai poate să piardă poziția, pe teren, dacă va suferi înfrângeri pe linie, iar o altă echipă va acumula destule puncte încât să o depășească. Rămâne de văzut dacă Marian Iancu blufează atunci când spune că nu-l interesează licența…

Noi, suporterii, avem o obligație morală față de istoria clubului, dar, legat de datoriile clubului, doar Iancu are obligația să le plătească, nimeni altcineva. Trebuie ajutat, dar nu în orice condiții
Emanuel Cernescu, lider AST Druckeria

Nu le-a convenit la niște proști de oameni să dea două-trei milioane pe an unei echipe care avea nevoie de peste zece milioane pentru a domina fotbalul românesc
Marian Iancu, președinte CA Poli Timișoara

Articol scris de Radu Faur și Alexandru Enciu

02 May. 2012, 09:41 Seria 2
Pe aceeași temă