Bătrâna Doamnă de… 21 de ani și 7 luni

02 Sep. 2009, 10:51 Seria 2
Bătrâna Doamnă de...** 21 de ani și 7 luni

 

UTA a început noul sezon a Ligii a II-a cu un lot compus din 27 de jucători, a cărui medie de vârstă este impresionantă: 21 de ani și 7 luni. Dintre cei 27 de componenți ai lotului, șase sunt juniori: portarul Bodea (16 ani), fundașul Draia (17 ani), mijlocașii Chindriș (18 ani) și Purece (18 ani) și atacanții Țucudean (18 ani) și Sălăjan (18 ani), iar alți patru tocmai au terminat junioratul: portarul Bujor, fundașul Manea și mijlocașii Copil și Leoh, toți având 19 ani.

 

„Bătrânii” lotului au 27 de ani
Media de vârstă a UTA-ei este „stricată” de Dorin Mihuț, Doru Buican, Adrian Drida și Deian Pecarov, toți având 27 de ani. De fapt, ei sunt „bătrânii” unui lot extrem de tânăr, cum n-a mai avut Bătrâna Doamnă de zece ani, când în tricoul alb-roșu a evoluat generația Romvest a lui Panin, Botiș sau Ciubăncan. Urmează, în clasamentul „bătrânilor” Edson și Fritea, ambii în vârstă de 26 de ani. De altfel, fiind cei mai experimentați jucători ai lotului, așteptările tuturor față de Mihuț, Buican, Drida, Pecarov, Edson sau Fritea sunt mai mari.

 

Portarii au 21, 19, respectiv 16 ani
Portarii Bătrânei Doamne sunt oarecum nefiresc de tineri. Nefiresc, pentru că în general un portar se „coace” în jurul vârstei de 30 de ani, însă – cel puțin deocamdată – UTA nu pare să se confrunte cu probleme din cauza goalkeeperilor. Dimpotrivă, concurența Bălgrădean – Bujor este mare, iar „schimbul de mâine” este asigurat prin Bodea.

Bălgrădean, care a reușit să se impună deocamdată ca titular, are 21 de ani. Până la această vârstă, Bălgrădean a adunat meciuri în Liga a II-a la Minerul Lupeni și Liberty Salonta. A fost transferat și la FC Brașov, fiind la un moment dat aproape de FC Vaslui, grupare care l-a ratat după ce brașovenii au plătit ceva mai mult.
Cătălin Bujor tocmai a terminat junioratul, urmând să împlinească 19 ani în 24 septembrie. A apărat deja în Liga a II-a, prinzând câteva meciuri la UTA în returul ediției trecute. Roberto Bodea abia a împlinit 16 ani. El pregătește cu echipa de seniori atunci când nu este plecat la lotul național de juniori și apără deocamdată pentru echipa de juniori A a UTA-ei.

 

Linia defensivă este ceva mai „coaptă”
Linia defensivă a UTA-ei, cristalizată în primele trei etape, a fost compusă din Pascariu, Pocuca și Buican, în condițiile în care Ionuț Popa a folosit în partidele de campionat un sistem cu trei fundași centrali. Pascariu are 21 de ani, Pocuca 23, iar Doru Buican este mai în vârstă, la 27 de ani.

 

Refăcut după o problemă musculară la inghinali, Dorin Mihuț, 27 de ani, intră deja în calcule pentru sistemul defensiv, însă la concurență cu Nădăban, pe flancul drept, bihoreanul neputând evolua ca și fundaș central.

 

O primă rezervă pentru fundașii centrali ai UTA-ei este Alexandru Manea, fotbalistul adus recent de la Gloria Arad via Atletico. Manea tocmai a terminat junioratul, având 19 ani.

 

Draia, la 17 ani, nu are șanse reale să prindă prima echipă, el urmând însă să beneficieze de antrenamente cu seniorii și să-și aștepte șansa. În plus, UTA îl are și pe Mutulescu, 21 de ani, fotbalist polivalent, capabil să evolueze atât ca fundaș central, cât și ca mijlocaș defensiv.


„Mijlocul” are 23,2 ani, dar tineretul vine puternic din urmă: Copil, Gâlcă, Mutulescu, Chindriș, Purece
Nădăban (25 ani), Digbeau (19), Apostol (23), Drida (27), Roman (22) – pare linia mediană cu care va insista de acum înainte staff-ul tehnic al UTA-ei. Sosit în lotul utist în urmă cu o săptămână, ivorianul nu poate fi scos din calcule, fiind clar titular după cum a evoluat la debutul său în alb-roșu.

 

Prin urmare, UTA dispune de-o linie mediană cu o medie de vârstă de 23 de ani și 2 luni, însă cifra poate fi scăzută, ținând cont că Bătrâna Doamnă dispune de câțiva jucători tineri, care pot deveni titulari în funcție de forma lor de moment. Florin Gâlcă, 22 de ani, n-a reușit deocamdată să se impună ca titular, dar are deja prezențe ca rezervă și ar putea să facă pasul.

 

De asemenea, așteptările față de Dumitru Copil sunt mari. La 19 ani, Copil își dorește să ajungă jucător de bază, însă deocamdată mai are de tras. Principala lui problemă pare de ordin fizic, iar dacă se străduiește să și-o rezolve va fi capabil să se numere printre titulari. Calitățile tehnice ale lui Dumitru Copil ies din discuție, fiind remarcabile.

 

În plus, Copil pare conștient acum, după șase luni petrecute la UTA, că titularizarea nu-i poate fi asigurată fără efort maxim, astfel că factorul mental este mult îmbunătățit. Chindriș și Purece, ambii în vârstă de 18 ani, par să aibă nevoie de puțin timp pentru a se acomoda cu cerințele UTA-ei și cu presiunea de care are parte orice jucător care îmbracă tricoul alb-roșu, dar timpul nu este pierdut pentru ei.

 

Apoi, Mutulescu are 21 de ani și ar fi fost titular, ori ca fundaș central, ori ca mijlocaș defensiv, dacă n-ar fi suferit o accidentare înainte de startul campionatului. Fritea, 26 de ani, are viață grea după aducerea lui Digbeau, iar Furdean, 25, va avea o misiune aproape imposibilă.

 

Atacul… ca la 20 de ani!
Paul Batin (22 ani) – George Țucudean (18) este atacul UTA-ei, cel puțin în debutul sezonului. O linie de atac cu o medie de vârstă de 20 de ani a produs deja opt goluri, în condițiile în care Țucudean a evoluat slab în startul campionatului, iar Batin poate mai mult. Cei doi au înscris 6 goluri (Batin 4) și cu greutate vor putea fi scoși din primul 11.

 

Pecarov și Edson, primele rezerve ale atacului utist, sunt jucători cu experiență, la 27, respectiv 26 de ani. Este posibil ca Sălăjan, încă junior, să aibă un cuvânt de spus, având calități care să-l propulseze, în timp și cu răbdare, în primul 11. Leucuța, la 22 de ani, va avea parte de un sezon greu, concurența fiind foarte mare.

 

Articol scris de: Sebastian Șilcovan

02 Sep. 2009, 10:51 Seria 2
Pe aceeași temă