Bara: „Când SA-ul la UTA va deveni funcțional, cu perspective de afacere, s-ar putea să investesc și eu”

Marius ANGHEL 21 Jan. 2013, 14:59 Seria 2
Bara:** „Când SA-ul la UTA va deveni funcțional, cu perspective de afacere, s-ar putea să investesc și eu

În sezoanele 2006-2007 și 2007-2008, echipa fanion a Aradului a dus-o cel mai bine din întreaga sa istorie din punct de vedere financiar, însă nu și ca rezultate. Numai Nicoale Bara – unul dintre finanțatori altături de Sandu Ion – a investit peste 7 milioane de euro fără ca echipa arădeană să ajungă măcar să termine în prima parte a clasamentului Ligii 1. Mai mult, după cei doi oameni de afaceri s-au certat, iar Bara a avut un conflict și cu primarul Gheorghe Falcă și și-a retras total sprijinul, „alb-roșii” au retrogradat în eșalonul secund. Se întâmpla în vara anului 2008, iar de atunci UTA tot speră că va reveni acolo unde îi este locul. Degeabă, fiindcă s-au ratat deja trei promovări, s-a compromis și cea din prezenta stagiune, iar clubul se află din nou în colaps financiar. Odinioară deputat și președinte Frigotehnica SA, Nicolae Bara s-a retras din viața publică la Viena, de unde, însă, este la curent cu ceea ce se întâmplă în curtea fostei sale grupări. Iată ce a avut de spus Bara despre…

…actualul președinte al UTA-ei: „Nu am mai vorbit de vreo două-trei luni cu Gio, dar am citit că a declarat că nu mai are posibilitatea să investească în club. Pentru mine nu e o surpriză, m-am mirat că a rezistat atât de mult. Chiar glumeam cu el și-i spuneam că o să-i iau pe gratis hotelul după ce termină cu UTA. Probabil că a făcut și greșeli de manageriat, însă îmi pare rău că a ajuns în situația asta, mai ales că știu cât suflet a pus el și familia sa. Chiar am văzut cât de pătimași au devenit și soția sa și băiatul mai mare…”

…bugetul echipei: „După părerea mea, o formație de Liga a 2-a care mai are și pretenții de promovare, are nevoie de cel puțin 1,5 – 1,6 milioane de euro pentru a se descurca. Toate costă în fotbalul românesc, iar cei implicați în fenomen știu exact despre ce vorbesc. Probabil, UTA nu are acești bani și de aceea a intrat într-un impas pe care nu știu cum îl va depăși”

…sprijnul autorităților locale: „Am citit că de câțiva ani încoace, Primăria și Consiliul Județean au dat ceva bani la UTA. Sunt mulți, puțini, nu știu, dar cred că dacă ne-ar fi ajutat și pe mine și pe Sandu Ion la fel și ar fi convins și Universitatea Vasile Goldiș să o facă, probabil, clubul acesta ar fi avut o soartă mai bună. Dar, cel puțin mie, domnul primar Falcă mi-a băgat numai strâmbe, în loc să mă ajute, așa cum era firesc. Niciun euro nu a dat la club. Și-o fi spus că ăsta are destui bani, să și-i cheltuie, ce treabă am eu?! Păi UTA a fost și este a orașului Arad! Nu a lui Bara, sau Gio, sau cine a mai fost sau va mai veni la club! Asta ar trebui să înțeleagă domnul Falcă și cei din jurul său. Eu mi-am pierdut demult respectul pentru acest om, noroc că am învățat să respect instituțiile și nu oamenii”

…Hidișan și Mara: „M-am bucurat că s-au întors la Arad pentru a încerca să o ajute pe UTA să revină în Liga 1. Ambii sunt fotbaliști valoroși, e păcat că nu s-a putut mai mult cu ei în echipă. Cu Mara nu am mai vorbit demult, Hidișan m-a sunat de Sărbători, am mai ținut legătura cu el. Din păcate, desele accidentări l-au împiedicat să mai revină la nivelul de altădată”

…Adrian Falub: „Nu-l cunosc personal, nu am avut niciodată tangență cu el, dar CV-ul vorbește pentru el. Trei promovări nu sunt la îndemâna unui antrenor tânăr cum este el”

…suporterii UTA-ei: „Am citit că s-au tot schimbat conducerile la Suporter Club, îmi dau seama că e tot mai complicat și pentru ei să țină pasul cu evenimentele de la echipă. Poate, ar trebui să se implice mai mult, dar, pe de altă parte, îi înțeleg și pe ei. Au trecut anii și peste ei, au alte priorități și chiar dacă sufletul le spune să facă mai multe, își canalizează energiile pentru binele familiilor lor. Personal, mai cred că în cazul în care echipa nu își ține fanii la stadion, odată cu trecerea timpului, s-ar putea să nu existe o generație numeroasă și frumoasă de suporteri, așa cum am cunoscut-o eu pe vremea când eram la Arad”

…posibila sa revenire la UTA: „Asta nu se va întâmpla în condițiile date. Eu nu voi mai baga bani în fotbal, dacă nu simt că pot face o afacere din asta. Clubul e organizat bine acum, sub formă de Societate pe Acțiuni, doar că aceasta nu e funcțională. Țin minte că și noi am fost nevoiți să trecem în 2007 la SA, fiindcă nu am mai fi obținut licența, doar că apoi clubul a revenit la statutul de fundație, societate non-profit, adică o formă obscură, de supraviețuire. Dacă acest SA s-ar pune pe roate și ar fi perspective de afacere, s-ar putea să investesc și eu. UTA ca business mă atrage, mi-aș dori să câștig într-o zi 2 lei dacă astăzi bag unul. Numai că mi-e teamă că prietenul meu Falcă, între ghilimele – bineînțeles -, ar întoarce din nou placa dacă m-ar știe pe mine în SA”

…ieșirea la liman: „Din păcate, nu sunt prea optimist și asta nu neapărat pentru că nu văd o cale de ieșire din acest impas financiar în care se află clubul. Eu am văzut și văd că mai tot sportul de echipă din Arad e la pământ, că nu se investește în infrastructură, că s+au dărâmat două stadioane și nu s-a făcut niciunul în loc. Și așa societatea noastră trece prin moment dificil în ceea ce privește sportul. În primul rând, vezi tot mai puțini puști care bat mingea în spatele blocului, prin parcuri, dacă nu-i atragi tu, autoritate locală, spre mișcare printr-o bază sportivă nouă, să le oferi condiții bune de pregătire, e greu de crezut că mentalitatea lor și a părinților se va schimba. Aradul trebuie să dea mai multă importanță sportului, să spargă unele bariere, altfel echipe ca UTA sau altele cu pretenții din oraș, vor trebui în permanență să importe pe bani jucători din alte părți”.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 21 Jan. 2013, 14:59 Seria 2
Pe aceeași temă