VIDEO | Unirea Dej a cedat onorabil în amicalul de lux cu Dinamo Kiev. A reușit să și înscrie în poarta echipei antrenate de Mircea Lucescu

Marius ANGHEL 03 Feb. 2023, 21:19 Liga 2

Unirea Dej a întâlnit vineri, 3 februarie 2023, probabil cel mai important adversar din istoria sa de 102 ani. Chiar dacă a fost doar un amical. Dinamo Kiev, cea mai titrată formație din Ucraina, i-a fost oponentă în primul amical disputat în cantonamentul din Turcia, pe stadionul Mardan din Aksu.

Echipa antrenată de Mircea Lucescu s-a impus în fața celei conduse de Dragoș Militaru cu scorul de 5-1. Un rezultat la prima vedere dur, însă totuși onorabil pentru Unirea Dej ținând cont de valoarea celor două echipe.

4-0 la pauză pentru Dinamo Kiev, însă Unirea Dej a avut și ea două situații bune de gol

Amicalul de lux pentru Unirea Dej a venit ca un bonus, după ce clasata pe locul 5 în Liga 2 după 16 etape a plecat în Turcia cu gândul că va întâlni adversari fără istoric important din Danemarca, Rusia și Kazakstan. Testul cu rușii a picat, fiindcă între timp a aflat că riscă inclusiv depunctarea în clasament dacă va juca împotriva unui adversar din țara lui Vladimir Putin, iar organizatorul cantonamentului i-a făcut rost de un nou oponent. Astfel s-a ajuns la întâlnirea cu Dinamo Kiev, care era liberă astăzi după ce i-au picat două jocuri.

A fost 4-0 la pauză după ce pentru ucraineni au marcat Benito (2, 13), Oleksandr Tymchyk (25) și Vladyslav Vanat (32). La primele trei goluri, portarul Railean a avut partea sa de vină.

În cronica de pe site-ul echipei lui Lucescu, ucrainenii au scris că Unirea a fost aproape de egalarea la 1 prin Alexandru Pop, însă acesta a trimis pe lângă poartă. Totodată, au remarcat faptul că trupa lui Dragoș Militaru nu s-a concentrat doar pe apărare, să închidă jocul, și a mai avut o situație bună la 2-0, prin Alin Burdeț, dar mingea trimisă de fundaș cu capul, după un corner, a trecut pe lângă bară. La 4-0, până în pauză, Unirea Dej a fost aproape și de un autogol, însă mingea a lovit transversala.

Andrei Pop a marcat golul de onoare al Unirii Dej

În partea secundă s-a înscris de două ori, câte o dată de fiecare echipă. Unirea Dej a notat în cronica jocului că a ratat două ocazii mari prin Cristian Chira și Andrei Pop, iar Dinamo Kiev a marcat golul de 5-0 prin Vladyslav Supryaha (83).

În afară de acest amical, Unirea Dej rămâne și cu amintirea unui gol înscris în poarta ucrainenilor. În minutul 89, Andrei Pop a marcat cu un șut la colțul plasat, din mijlocul careului, după ce echipa sa a construit un atac în flancul drept și a profitat de mai multe nesincronizări ale apărării lui Mircea Lucescu.

Unirea Dej în amicalul cu Dinamo Kiev: Railean (Chindriș 46′ / Checicheș 88′) – Gîț (Maftei 46′), Kereki (Roș 39′), Burdeț (D. Pop 71′), Buta (Frăsineanu 86′) – Cătinean (Andr. Pop 71′), Ad. Pop (Chira 46′), Matiș (Al. Militaru 46′) – Cocian (Călugăr 84′), Al. Pop (Fulga 65′), Blaj (Vl. Bogdan 57′).

Dragoș Militaru: ”Ne-am simțit mândri, am simțit cu toții cum este să joci împotriva unui adversar de înalt nivel european”

Despre faptul că Unirea Dej a întâlnit în acest amical unul dintre cei mai buni adversari din istoria sa a vorbit după joc și antrenorul Dragoș Militaru. S-a văzut acest lucru și în schimbările făcute. Acesta le-a dat tuturor jucătorilor săi ocazia să joace fie și câteva minute împotriva unei formații ca Dinamo Kiev.

”Un joc de pregătire minunat pentru noi, într-un moment al pregătirii în care aveam nevoie și-mi doream adversari foarte buni. A fost o onoare pentru noi să putem juca cu o echipă campioană a Ucrainei, angrenată în cupele europene an de an, cu jucători care valorează milioane de euro.

Era clar că e o diferență între echipe, dar pentru băieți cred că nu se putea să jucăm o partidă mai bună decât aceasta. Scorul pentru mine nu are importanță într-un astfel de meci, pot să spun istoric al Unirii Dej. Sunt sigur că e cel mai bun adversar întâlnit vreodată în cei 100 de ani de existență ai clubului. Mă bucur că am fost apreciați pentru joc, în special pentru repriza secundă când pe teren am avut nu mai puțin de 10 jucători sub 23 de ani.

Concluzionând, a fost o seară foarte frumoasă pentru noi! Ne-am simțit mândri, am simțit cu toții cum este să joci împotriva unui adversar de înalt nivel european și probabil acum toți băieții și-au propus noi țeluri de atins”, a declarat, citat de site-ul Unirii Dej, Dragoș Militaru.

Adversar din Danemarca în următorul test pentru echipa lui Dragoș Militaru

În Turcia, Dinamo Kiev a înregistrat următoarele rezultate în meciurile amicale disputate până acum: 0-4 cu Rapid Viena, 0-2 cu Maribor și 2-2 cu Austria Lustenau. Cu dejenii a fost, deci, prima victorie.

Unirea Dej a fost acum la primul joc amical în Turcia, următorul avându-l programat chiar mâine, 4 februarie, cu Nykobing FC (liga secundă din Danemarca, pe 4 februarie). Mai are un test stabilit cu FK Zhetysu Taldykorgan (o nou-promovată în prima ligă din Kazakstan, 9 februarie) și în acest moment nu știe dacă la data de 7 februarie, când trebuia să joace cu rușii de la FK Orenburg, i se va găsi de către organizatorul cantonamentului un alt adversar.

În țară, în prima parte a pregătirii de iarnă, trupa ardeleană a disputat două amicale cu adversari din Liga 3, ambele câștigate după ce a înscris de câte patru ori. De CSM Satu Mare a trecut cu scorul de 4-3, iar în weekendul trecut a învins-o pe Gloria Bistrița Năsăud cu 4-1. Conform programului stabilit inițial, după revenirea în țară, Unirea Dej va mai avea de disputat două amicale, cu CSM Sighetu Marmației (16 februarie) și FK Miercurea Ciuc (18 februarie).

Campionatul Ligii 2 se reia în ultimul weekend al lunii februarie.

Rezumatul amicalului Dinamo Kiev – Unirea Dej 1-5:

Foto: Unirea Dej și Dinamo Kiev
Video: Dinamo Kiev

Marius ANGHEL 03 Feb. 2023, 21:19 Liga 2
Pe aceeași temă