Vicepreședintele Academicii Clinceni, suspendat din fotbal pentru tentativă de trucare de meciuri. FRF a dat verdictul după ce un fost jucător al ilfovenilor l-a denunțat pe conducător

Marius ANGHEL 19 Mar. 2017, 14:27 Liga 2

După șase luni de la prima audiere, după amânări peste amânări, membrii Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal au dat verdictul în ședința din 15 martie în privința denunțului făcut la Comisia de Integritate a FRF a fostului portar al echipei Academica Clinceni (locul 12 în Liga 2), Andrei Marinescu (32 ani), împotriva lui Alexandru Dragomir (32 ani), vicepreședinte al clubului ilfovean din Liga 2, pentru tentativă de trucare a unor partide amicale desfășurate într-un cantonament efectuat în Austria.

Trei luni de suspendare și 25.000 lei este verdictul comisiei FRF împotriva lui Dragomir, actualul conducător al Academicii Clinceni, fost jucător de fotbal la Dinamo, Dinamo II, Poiana Câmpina, FC Sopron, CSM Râmnicu Vâlcea, Ceahlăul Piatra Neamț, CS Otopeni, ACS Buftea și FC Clinceni.

Conform declarațiilor lui Marinescu, acum portar de rezervă la Gaz Metan Mediaș, fostul său conducător de la Clinceni i-ar fi făcut propuneri, într-o discuție privată, de a nu-și apăra corect șansele. „Jucătorul a recunoscut că vicepreședintele i-a cerut să nu iasă pe centrări, să nu apere penalty-uri, să o lase mai moale, că se vor paria mulți bani pe un meci cu multe goluri”, susțin surse federale, citate de pariori.ro.

Alexandru Dragomir reacționa atunci imediat după ce s-a văzut acuzat de către fostul său jucător, punea, la rândul său, semne de întrebare față de integritatea portarului și spunea că-l va acționa în judecată și îi va cere daune morale dacă nu se va adeveri ceea ce a afirmat. Dragomir declara că echipa sa, cât și conducătorii ei „nu au fost, nu sunt și nu vor fi niciodată implicați în jocuri de culise sau în meciuri disputate incorect”. „Andrei Marinescu, fost portar al echipei noastre de fotbal, a fost un jucător problemă de care nu ne-am despărțit în termeni tocmai amiabili la finele sezonului trecut. De altfel, în lumea fotbalului circulă mai multe zvonuri legate de domnul Andrei Marinescu, cum că ar fi vândut meciuri, dar fără dovezi, nu putem afirma clar acest lucru. Drept urmare, dumnealui este liber să facă orice fel de declarații dorește, atât timp cât le poate susține și cu probe care să vină în sprijinul celor afirmate”, a spus Alexandru Dragomir.

Articolele citate de federali impun sancțiuni mai mari

Membrii Comisiei de Disciplină și Etică a FRF au dictat în ședința din 15 martie o suspendare de trei luni și o amendă de 25.000 de lei pentru Alexandru Dragomir, argumentând astfel: „În temeiul art. 60 al. 12 raportat la art. 60 al. 1 cu aplicarea art. 20 al. 2 și în temeiul art. 60 bis al. 1 cu aplicarea art. 45 al. 1 din RD se sanctionează pârâtul Dragomir Alexandru cu măsura suspendării pentru o perioadă de 3 (trei) luni suspendare și penalitate sportivă de 25.000 lei.”

Cu alte cuvinte, Dragomir a fost sancționat astfel pentru tentativa de a corupe integritatea meciurilor de fotbal și i s-a aplicat o amendă mică, 25.000 de lei, față de cât putea să încaseze maxim, 1.000.000 de lei. În articolele enumerate de federali se vorbește și despre interzicerea accesului pe stadion pentru 2 ani sau retrogradarea echipei în ultima ligă, dar niciuna nu este aplicată.


 

Iată ce spun articolele citate de Comisia de Disciplină și Etică în verdictul dat lui Alexandru Dragomir:

  • Articol 60 – Corupția/Pariurile sportive/Integritatea competițiilor
    1. Persoana care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF, unui arbitru, jucător, oficial sau altei persoane care se află sub incidența prezentului regulament, în nume propriu sau al unui terț, în scopul de a-l determina să încalce statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF, sau să favorizeze o persoana sau un club, va fi sancționată în mod cumulativ:
    a) cu o penalitate sportivă de la 100.000 la 300.000 de lei;
    b) cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal și cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani;
    c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară.

    12. Tentativa se pedepsește cu penalitate sportivă conform art 20 pct. 2.
     

  • Articolul 20 – Penalitatea sportivă
    2. Penalitatea sportivă se aplică în cazul sancționării oricărei abateri prevăzută de prezentul regulament și nu poate fi mai mică de 15 lei și nici mai mare de 1.000.000 de lei.
     
  • Articolul 60 bis – Integritatea meciurilor
    1. Persoanele, care se află sub incidența reglementărilor FRF, trebuie să se abțină de la orice tip de comportament care atentează sau este susceptibil să atenteze la integritatea meciurilor și a competițiilor organizate de FRF, precum și să colaboreze în totalitate și în permanență cu FRF, ca parte integrantă a luptei sale împotriva acestui tip de acțiuni.
     
  • Articolul 45 – Abateri concurente
    1. Dacă se săvârșesc mai multe abateri disciplinare, comisia competentă va aplica sancțiunea prevăzută pentru abaterea cea mai gravă la care poate aplica un spor de 1/2 din maximul sancțiunii prevăzut pentru abaterea respectivă, fără a depăși maximul general prevăzut în regulamentul disciplinar pentru sancțiunea respectivă.


 

Al patrulea caz sancționat. Urmează al cincilea – „lotul” Unirea Tărlungeni

Prin urmare, suspendarea vicepreședintelui clubului Academica Clinceni pentru tentativa de trucare de meciuri este un al patrulea caz de acest gen în ultima perioadă în fotbalul românesc care a fost și sancționat. Urmează al cincilea.

Primul a fost lotul Gloria Buzău, echipă ce în sezonul trecut al Ligii 2 a rămas fără 14 jucători și trei antrenori, în frunte cu Viorel Ion, după ce Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a dictat sanțiuni pentru că aranjaseră meciuri pentru a obține bani din pariuri. Sancțiunile au însumat 14 ani și șase luni de suspendare, plus amenzi în valoare totală de 960 000 de lei.

Apoi a urmat suspendarea antrenorului italian al FC Caransebeș Giovanni Pisano pentru nouă luni, acesta încasând și o amendă de 100.000 de lei pentru tentativa de trucare a meciului din Liga 2 FC Caransebeș – Unirea Tărlungeni 1-1. Jucătorul Mădălin Livan l-a pârât la FRF pe antrenor după ce acesta le-a cerut elevilor săi „goluri multe”, iar la pauză le-a solicitat să piardă cu 3-0. Pisano a fost judecat în lipsă după ce a plecat din România.

Iar un exemplu negativ este și antrenorul campioanei en titre, Marius Șumudică, care a fost suspendat șase luni și amendat cu 100.000 de lei pentru că a pariat pe mai multe meciuri. Șumudică a făcut apel, iar sancțiunea a fost redusă la doar două luni și a fost aplicată, în mod ciudat, abia la începutul actualului sezon competițional al Ligii 1.

Un alt caz care se află pe masa Comisiei de Disciplină a FRF este legat de Unirea Tărlungeni, club mutat în vară la Ștefăneștii de Jos, în Ilfov, și care în această iarnă s-a retras din campionatul Ligii 2, se pare că tocmai din cauza acestei probleme cu pariurile. Antrenor Laurențiu Tudor, vicepreședintele Cristian Mătărău și jucătorii Gabriel Braga, Albert Voinea, Epaminonda Nicu și Ionuț Zaina apar ca pârâți în acest caz care se judecă aproape săptămânal. Toți sunt suspectați că sunt implicați în meciuri aranjate pentru pariuri.

Vechiul staff de la Clinceni a plecat la puțin timp după ce venea Dragomir și investitorul asiatic

În luna februarie a anului 2016, FC Academica Clinceni, condusă atunci de managerul general Bogdan Apostu, anunța că autoritățile locale din Clinceni și o societate cu capital asiatic au semnat un parteneriat, aceștia din urmă devenind astfel acționarul majoritar al echipei. Reprezentantul acestei societăți în Consiliul de Administrație al FC Academica Clinceni era numit ca vicepreședinte fostul jucător Alexandru Dragomir. Tot atunci se anunța și obiectivul, promovarea, echipa fiind în acel moment pe locul 3 în clasament, la trei puncte în spatele Dunării Călărăși și Rapid.

La puțin timp după această schimbare de proprietar la Academica Clinceni, pe 15 martie 2016, finanțatorul asiatic misterios îl demitea pe antrenorul Laszlo Balint pentru rezultate sub așteptări, iar odată cu el demisionau și Bogdan Apostu și „secundul” Adrian Senin. În locul lor erau aduși Mugur Bolohan, Valentin Bădoi și Ștefan Odoroabă. Bădoi a abandonat apoi proiectul, în timp ce Bolohan și Odoroabă au continua împreună pe banca tehnică până de curând. Bolohan și-a depus demisia pe finalul lunii septembrie, iar antrenor interimar a rămas Odoroabă.


Alexandru Dragomir (stânga) era prezentat de Bogdan Apostu la Academica Clinceni

Ulterior, în sezonul trecut, Academica Clinceni a ratat promovarea după ce a mers din ce în ce mai prost în campionat. Sezonul regulat l-a încheiat pe locul 5, în timp ce în play-off a fost cam ciuca bătăilor și a terminat pe ultimul loc, pe 6, cu două victorii, două egaluri și șase înfrângeri.

Odată cu plecările lui Balint, Apostu și Senin, de la Clinceni și-a dat demisia și jurnalistul Alin Buzărin, director de imagine la Academica. Într-un editorial publicat de curând pe IlfovSport, în urma rezultatelor proaste înregistrate de echipa din Clinceni în acest sezon, Buzărin îl ironiza pe Alexandru Dragomir și puncta câteva lucruri pe care le-a observat între timp la fostul club unde a activat. „Punctul 4 bis. În iarnă au început să apară finanțatorii. Mai întâi un chinez pe care nu l-a văzut nimeni, reprezentat pe pământ românesc de un italian straniu, urmărit penal prin Brazilia și prin Portugalia pentru nereguli financiare în fotbal, sub conducerea sa Beira Mar fiind falimentată și transformată dintr-o echipă de cupe europene într-una de liga a cincea. Apoi, după chinez se zice c-ar fi venit un britanic. Se zice, pentru că nici pe britanic nu l-a văzut nimeni. În acea perioadă s-au înregistrat niște rezultate extrem de interesante, niște meciuri consecutive cu câte 5 goluri primite pe teren propriu! Echipa nu juca nimic!, scrie Buzărin în editorialul său.

Rezultate cu multe goluri înregistrate în sezonul trecut de Academica Clinceni sub conducerea lui Alexandru Dragomir:

Etapa 24 Liga 2: Academica Clinceni – Bucovina Pojorâta 5-1
Etapa 25 Liga 2: Foresta Suceava – Academica Clinceni 1-5
Etapa 2 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Rapid București 2-3
Etapa 3 play-off Liga 2: SC Bacău – Academica Clinceni 2-2
Etapa 4 play-off Liga 2: Farul Constanța – Academica Clinceni 2-3
Etapa 5 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Dacia Unirea Brăila 2-1
Etapa 6 play-off Liga 2: Dacia Unirea Brăila – Academica Clinceni 2-1
Etapa 7 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Farul Constanța 2-5
Etapa 8 play-off Liga 2: Academica Clinceni – SC Bacău 1-5
Etapa 9 play-off Liga 2: Rapid București – Academica Clinceni 3-1
Etapa 10 play-off Liga 2: Academica Clinceni – Dunărea Călărași 0-3

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 19 Mar. 2017, 14:27 Liga 2
Pe aceeași temă