Varianta din chestionarul FRF cu înjumătățirea punctelor în play-off / play-out pune pe jar liderul UTA. ”Crează inechitate prin diminuarea meritului sportiv. Este total ilegală și poate atrage de la sine litigii”

Publicat: 07 May. 2020, 11:43 Liga 2
Varianta din chestionarul FRF cu înjumătățirea punctelor în play-off / play-out pune pe jar liderul UTA. ”Crează inechitate prin diminuarea meritului sportiv. Este total ilegală și poate atrage de la sine litigii”

Sunt zile fierbinți în fotbalul românesc, care încearcă să-și repornească motoarele după două luni de pauză cauzată de pandemia de coronavirus. Dincolo de un protocolul de sănătate strict recomandat de autorități, cel puțin la nivelul ligii secunde discuțiile se învârt și în jurul scenariilor de continuare a competiției.

La începutul săptămânii trecute, reprezentanții grupărilor din Liga 2 au participat la o videoconferință cu conducerea FRF, care, ulterior, a trimis pe adresa cluburilor un chestionar. Una dintre opțiuni e de neconceput pentru liderul clasamentului, UTA, și chiar contravine unei circulare venite în luna aprilie de la UEFA, scrie Sport Arad. Printre cele cinci variante de reluare a sezonului 2019/2020, atât pentru Liga 2, cât și pentru Liga 3, dezvăluite oficial de Progresul Spartac, liderul Seriei a 3-a a Ligii 3, se numără și ”Sistem Play-off / Play-out cu reducerea numărului de jocuri înjumătățind punctelor din clasamentul actual”.

Discuțiile dintre federali și „oficialii” divizionarelor secunde vor fi reluate astăzi, de la ora 14:00, iar „Bătrâna Doamnă” nu concepe să fie nedreptățită după munca depusă în acest sezon, în cazul în care va fi aleasă această variantă cu înjumătățirea punctelor din clasamentul actual.

UTA acceptă și ”varianta play-off / play-out, dar fără înjumătățirea numărului de puncte”, dacă desfășurarea tututor celor 14 etape devine imposibilă

Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA, este cel care atrage atenția, într-un interviu acordat pentru Sport Arad, asupra pericolului de a trece meritul sportiv pe planul secund.

– Avem informația că în chestionarul trimis de FRF una dintre variante se referă la un sistem play-off / play-out cu reducerea numărului de jocuri, dar și înjumătățirea punctelor. UTA ar fi cea mai dezavantajată de acest scenariu, având în vedere că are un avans de 11 puncte față de următoarele două clasate, contracandidate la promovare. Care ar fi poziția clubului în această chestiune?
Apreciem faptul că în această situație excepțională cauzată de pandemia COVID-19, Federația Română de Fotbal depune toate eforturile pentru reluarea și încheierea pe teren a sezonului competitional 2019/2020. La rândul nostru, așa cum ne-am exprimat și în cadrul precedentei întâlniri online desfășurată cu reprezentantii cluburilor din Liga a 2-a, susținem reluarea sezonului competițional cu disputarea tuturor etapelor rămase. În cazul în care acest lucru devine imposibil, suntem de acord inclusiv cu varianta play-off / play-out, dar fără înjumătățirea numărului de puncte.

– Care ar fi argumentele pentru respingerea variantei cu înjumătățirea punctelor?
– În primul rând, se creează o inechitate prin diminuarea meritului sportiv, în sensul în care punctele câștigate pe teren până la această dată vor fi înjumătățite în mod nejustificat. Evident, această decizie ar avantaja unele echipe participante în campionatul ligii secunde și ar dezavantaja altele. Prin urmare, considerăm că stabilirea ierarhiei finale ar trebui să se realizeze în baza meritului sportiv în dreptul fiecărei echipe.

Alexandru Meszar: ”Înjumătățirea punctelor creează o inechitate prin diminuarea meritului sportiv”

– Până la urmă, există o acoperire regulamentară pentru această decizie?
– Este destul de limpede că nu. Potrivit articolului 10, aliniatul 3 din cadrul Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, se prevede posibilitatea ca forul organizator să poată adopta modificări doar în succesiunea etapelor, în anumite situații excepționale. În schimb, regulamentul nu prevede și adoptarea unor alte modificări în aceste situații excepționale, cum ar fi înjumătățirea numărului de puncte. De altfel, stabilirea modului de reluare a activității fotbalistice în Liga a 2-a trebuie să aibă în vedere considerente de oportunitate care să permită finalizarea acestui sezon competițional în timp util fără, însă, a crea inechități între cluburile participante în campionat.

– Mai înțelegem că nu doar ROAF-ul „condamnă” o hotărâre de înjumătățire a punctelor înainte de play-off sau play-out…
– Într-adevăr, această decizie ar contrazice flagrant și principiul fundamental al meritului sportiv, enunțat cu fermitate de către UEFA în circulara nr. 23 din 23 aprilie 2020.

– Ia în calcul clubul UTA să acționeze legal dacă va fi pus în situația de a pierde jumătate din punctele obținute pe teren?
– Noi pornim de la ideea că acest lucru nu se va întâmpla. Credem în buna credință a celor care conduc fotbalul românesc, dar ne bazăm și pe faptul că știu și dânșii foarte bine că o eventuală înjumătățire a punctelor este ilegală. După ce ne-am consultat cu specialiști în legislație sportivă internațională, am constatat că punerea în aplicare a unui sistem ce modifică punctajul echipelor în timpul unui campionat, chiar și în situații excepționale, este total ilegală și pot atrage de la sine litigii, inclusiv la forurile sportive internaționale.

  • Pe lângă UTA, Petrolul Ploiești este un alt club din Liga 2 care a transmis verbal și în scris că susține varianta de disputare a tuturor meciurilor rămase în acest sezon de Liga 2.
Publicat: 07 May. 2020, 11:43 Liga 2
Pe aceeași temă