Valerică Găman s-a despărțit de Astra și continuă în Liga 1, la Universitatea Craiova

Cosmin STAICU 23 Jun. 2021, 17:22 Liga 2
Valerică Găman s-a despărțit de Astra și continuă în Liga 1, la Universitatea Craiova

În cazul în care va reuși să își rezolve problemele financiare și să se organizeze pentru a participa în campionatul Ligii 2, după retrogradarea din Liga 1, Astra nu se va mai baza pe mulți dintre componenții lotului din sezonul trecut. Unul dintre ei este Valerică Găman, care tocmai a semnat cu Universitatea Craiova.

Aşa cum ProSport a anunţat cu mai mult de o săptămână în urmă, Universitatea Craiova l-a transferat pe Valerică Găman (32 de ani), de la Astra. Fundaşul se afla la finalul de contract cu gruparea care a retrogradat în eşalonul secund şi merge din postura de jucător liber la câştigătoarea Cupei României.

Valerică Găman a marcat contra U Craiova la ultimul meci la Astra

Valerică Găman este originar din Băileşti – Dolj şi a jucat pentru FC Universitatea Craiova, între 2006 şi 2010. În Liga 1 a mai evoluat la Dinamo, FCSB şi Astra, cu formaţia giurgiuveană câştigând titlul, în 2016, sub comanda lui Marius Şumudică. Găman a jucat peste hotare la Karabukspor şi Al Shabab.

Valerică Găman are doi fraţi: George Cătălin Găman, care este arbitru în Liga 1, iar Irinel Găman a jucat şi el în Liga 1, în urmă cu 15 ani.

Ultimul meci jucat de Valerică Găman pentru Astra a fost chiar împotriva Universităţii Craiova, în finala Cupei României. A reuşit să şi marcheze, din penalty, pentru 1-1, gol care a dus finala Cupei României în prelungiri. În cele din urmă, formaţia din Bănie şi-a adjudecat trofeul, după ce s-a impus cu 3-2, în timpul suplimentar.

În sezonul recent încheiat, Găman a evoluat în 25 de meciuri de Liga 1 pentru Astra, 21 ca titular, și a înscris un gol.

De la Astra a plecat și portarul David Lazar, ajuns tot la U Craiova.

În ceea ce privește Astra, echipa nu dă niciun semn de viață până acum, aceasta nerelându-și antrenamentele. Ioan Niculae ar vrea să trimită majoritatea jucătorilor la FC Voluntari, iar clubul să-l bage în insolvență.

 

Povestea lui ”Walter” Găman, cel mai nou transfer al Universităţii Craiova. A debutat la fostul club al lui Mititelu la 17 ani, a fost una dintre „dezlegările” lui Piţurcă, iar neamţul Daum l-a folosit mijlocaş la naţională

Valerică Găman (32 de ani) este ultima achiziţie a Universităţii Craiova, fundaşul de la Astra Giurgiu semnând un contract pe două sezoane cu deţinătoarea Cupei României şi se va alătura în seara aceasta lotului lui Marinos Ouzounidis, în Austria. Valerică Găman este al treilea transfer al verii pentru formaţia din Bănie, după portarul David Lazar, cu care Găman a fost coechipier la Astra, şi mijlocaşul Alexandru Mărieş, venit de la Comuna Recea.

Adrian Mititelu a forţat debutul lui Găman, la numai 17 ani

Valerică Găman este un produs al clubului CSS Craiova, fiind adus la FC Universitatea Craiova, fostul club al lui Adrian Mititelu, la mijlocul sezonului 2005-2006, artizanul mutării fiind Ovidiu Costeşin, cel care este acum director general la Universitatea Craiova. Găman a debutat când avea numai 17 ani, la un meci de Liga a II-a, în 2006, sub comanda lui Ovidiu Stângă, dar la sugestia lui Adrian Mititelu, care avea să-l impună şi altor antrenori, îndeosebi lui Ştefan Stoica şi Nicolo Napoli. După obţinerea promovării din 2006, Stângă l-a folosit titular pe Găman, într-o deplasare la Mioveni, dar l-a înlocuit după un sfert de oră, fiindcă fundaşului i se făcuse rău.

Cei trei fraţi Găman, implicaţi în fotbal

„Walter”, aşa cum este alintat Valerică, este cel mai mic dintre cei trei fraţi Găman.

Cătălin George Găman (36 de ani) a abandonat prematur cariera de fotbalist şi a ales-o pe cea de arbitru, fiind şi în prezent „central” în Liga 1.

Fratele cel mijlociu, Irinel Găman (34 de ani), a fost şi el fotbalist, evolând la FC Universitatea Craiova, FC Caracal, CSM Râmnicu Vâlcea, Dinamo II şi CS Buftea. Când era junior, Irinel Găman fusese adus la academia lui FC Argeş la sugestia actualului preşedinte al Universităţii Craiova, Sorin Cârţu, care activa atunci în Trivale.

Tatăl fraţilor Găman, poliţist de profesie, a ţinut să-şi facă fiii fotbalişti, iar când aceştia erau mici făceau naveta zilnic de la Băileşti în Bănie, pentru a se antrena la grupele de juniori ale CSS Craiova.

Găman, una dintre „dezlegările” lui Piţurcă, după scandalul cu Mititelu

Valerică Găman a părăsit clubul lui Adrian Mititelu o dată cu scandalul dezlănţuit de demiterea lui Victor Piţurcă, în 2011. Găman, alături de Ştefan Bărboianu au plecat la Dinamo, unde ar fi fost îndrumaţi de Piţi însuşi, care ar fi beneficiat de anumite „dezlegări în alb”, promise de Mititelu în cazul despărţirii unilaterale de fostul selecţioner. Numai că, după câteva luni, Găman şi Bărboianu au fost obligaţi să revină în Bănie, conform unor contracte pe care ei le semnaseră anterior cu Adrian Mititelu şi intrau în vigoare din vara lui 2011.

Găman era decis însă să nu mai revină la echipa lui Mititelu. „Nu mă întorc sub nici o formă la Craiova. Ofertele de la Dnepr şi Werder sunt invenţii de-ale lui Mititelu, care vrea să mă facă să mă întorc la echipă cu coada între picioare. M-au chemat în probe, iar eu nu dau probe. Sper să devin jucător liber de contract”, spunea atunci Valerică Găman.

După dezafilierea clubului lui Adrian Mititelu, tot în 2011, toţi jucătorii au fost declaraţi liber de contract, iar Găman şi Bărboianu au beneficiat şi ei de acea decizie şi au ajuns astfel la Astra, tot direcţionaţi, se pare, de Victor Piţurcă. Piţi fusese cel care îi şi acordase banderola de căpitan lui Găman la FC Universitatea Craiova, când fundaşul avea numai 22 de ani.

Cu Astra, Valerică Găman a devenit campion, în 2016, sub comanda lui Marius Şumudică, apoi s-a transferat în Turcia, la Karabukspor.

Valerică l-a refuzat acum 3 ani pe Mihai Rotaru, alergând oferta lui Gigi Becali

După două sezoane petrecute în Turcia, la Karabukspor, Mihai Rotaru l-a ofertat pe Valerică Găman, dar acesta a refuzat să revină în Bănie, alegând în schimb oferta lui Gigi Becali. O jumătate de sezon a jucat stoperul la FCSB, fără prea mare succes, după care s-a transferat din nou în străinătate, la Al Shabab, în Arabia Saudită.

Acum un an, Valerică Găman a revenit în ţară şi a semnat din nou cu Astra, având o înţelegere cu patronul Ioan Niculae să poată pleca liber în cazul unei oferte mai bune. Aşa s-a şi întâmplat recent, când Universitatea Craiova, echipă contra căreia a marcat în urmă cu o lună, în finala Cupei României, l-a ofertat din nou pe stoperul de 32 de ani.

Daum l-a folosit mijlocaş la naţională pe Găman

Valerică Găman are 16 selecţii în naţionala României, iar cea din urmă prezenţă a sa în tricolor a fost totodată şi ultima din mandatul neamţului Christoph Daum pe banca naţionalei noastre. Antrenorul german l-a folosit mijlocaş la închidere pe Găman, în partida pierdută cu 1-0 în deplasare cu Muntenegru, în 2017, în preliminariile CM 2018. U

nicul gol marcat de „Walter” pentru România a fost în 2012, contra Andorrei, într-un joc din preliminariile CM 2014, încheiat 4-0, când selecţioner era Victor Piţurcă, acesta fiind cel care l-a şi debutat pe Valerică la echipa naţională.

Cosmin STAICU 23 Jun. 2021, 17:22 Liga 2
Pe aceeași temă