Trași în jos de arbitri

29 Dec. 2011, 13:24 Liga 2
Trași în jos de arbitri

FCM Bacău a reușit un tur de locul 9, pe fondul unor arbitraje de nota 4. Și când te gândești că cifrele s-ar fi putut inversa! În condițiile unor arbitraje de nota 9, echipa pregătită de Gheorghe Poenaru ar fi încheiat prima parte a campionatului ligii secunde pe poziția a patra. Nu-i nicio exagerare sau dacă este, atunci e în minus! Și asta pentru că nu discutăm despre toate greșelile care au dezavantajat FCM-ul în tur. Un calcul sumar arată că în sezonul de toamnă echipa fanion a Bacăului a pierdut pe mâna arbitrilor cel puțin cinci puncte. Fără acest deficit, „galben-albaștrii” ar fi însumat 24 de puncte, cu două mai puțin față de Săgeata Năvodari, ocupanta loculului secund, promovabil în liga secundă.

Faza halucinantă la Buzău

Căutarea punctelor pierdute impune o oprire obligatorie la Buzău, într-un meci care a propus una dintre fazele cele mai halucinante ale turului. În minutul 73, la 0-0, Boghian l-a servit în adâncime pe Vraciu, care l-a driblat pe portarul Sârbu, însă a fost oprit în mod eronat de arbitra Cristina Dorcioman în momentul șutului. Spre stupefacția tuturor, Dorcioman a invocat un fault comis de Boghian în momentul pasei către Vraciu. „Nici nu mi-am atins adversarul”, s-a apărat Boghian, a cărei afirmație este susținută de proba video ce ilustrează că între atacantul băcăuan și fundașul Filip n-a exista niciun fel de contac, darmite fault.
Dacă Vraciu nu ar fi fost oprit în drumul spre gol, Bacăul ar fi obținut măcar o remiză, în condițiile în care Gloria a marcat pentru 1-0 în minutul 89.

A nimerit orbul Brăila

Un alt punct a luat drumul Brăilei. Adică acolo unde până și un orb ar fi putut vedea că fundașul FCM-ului, Andrei Lozneanu, a fost eliminat absolut gratuit de arbitrul Zoltan Erdei în minutul 57, la scorul de 0-0. Erdei a pretins că Lozneanu a lovit cu cotul în față un adversar, însă reluările TV l-au contrazis pe „centralul” din Slatina. Deși în inferioritate numerică, băcăuanii au rezistat până în minutele de prelungire, atunci când atacantul Pălimaru (adversarul direct al lui Lozneanu la fazele fixe) a marcat cu capul golul care a adus victoria Brăilei cu scorul de 1-0.

Lanț de greșeli

Dacă în deplasările de la Buzău și Brăila vorbim despre câte un singur episod anti-FCM, în schimb, jocul de acasă cu Delta Tulcea cheamă în cauză un întreg lanț de greșeli incredibile îndreptate împotriva băcăuanilor.

În minutul 29, la 0-0 „centralul” brăilean Daniel Deca (un vechi „prieten” al FCM-ului) a închis ochii la hențul de penalty comis de tulceanul Cârjă. Tot un henț a stat și la baza golului egalizator realizat de Delta, Henry aranjându-și balonul cu mâna la faza din minutul 70, când a marcat pentru 1-1. În fine, în minutul 79, Deca l-a eliminat pe Lozneanu pentru un fault comis de… Apostu, iar Delta a profitat de superioritatea numerică, marcând golul victoriei pe final de joc.

„Dacă nici asta….”

Pâna acum am pus pe tapet doar remize ratate. Să trecem însă în cont și o victorie refuzată „galben-albaștrilor” de Marius Bocăneală, în confruntarea de pe teren propriu cu CS Otopeni, din runda a zecea. Un joc în care Bacăul a solicitat mai multe lovituri de la 11 metri, una dintre acestea fiind mai mult decât categorică. „Dacă nici asta nu e fault de penalty, atunci nu știu care ar mai putea fi”, a sunat afirmația comentatorului de la Dolce Sport (postul care a transmis jocul de pe „Municipal”) la tragerea de tricou asupra lui Curiliuc, din minutul 59.

Capitolul „și altele”

Așa cum aminteam la început, lista erorilor de arbitraj îndreptate împotriva FCM-ului este mult mult mai lungă. Pe ea se regăsesc și maniera ciudată (eufemism) în care a condus jocul cu Farul Constanța Andrei Chivulete, și cartonașul rosu neacordat lui Nogo, de la Astra II, în minutul 19 al meciului de la Giurgiu și penalty-ul trecut cu vederea pentru faultul asupra lui Baciu (la victoria cu 1-0 împotriva Snagovului), dar și cel refuzat lui Curiliuc, la partida pierdută de FCM Bacau cu 1-0 pe terenul liderei Viitorul Constanța. Și pentru ca tacâmul să fie complet, la polul opus nu găsim niciun episod decisiv care să fi favorizat Bacăul în jumătate de campionat!

Singura consolare

„De regulă, într-un campionat raportul dintre greșelile de arbitraj care te defavorizează și cele care te avantajează se cam egalizează. În cazul nostru, nu putem vorbi însă de așa ceva, ceea ce m-a făcut să mă gândesc în dese rânduri și la rea-voință, nu doar la erori involuntare”, a declarat antrenorul FCM Bacău, Gheorghe Poenaru, care a completat: „În condițiile unui arbitraj imparțial, este clar că și locul echipei în clasament ar fi fost altul, dar și jocul nostru ar fi crescut în calitate. Așa, însă, nu ne rămâne decât consolarea că măcar pe final de tur am fost scutiți de erori de arbitraj”.

Sursa: Deșteptarea

29 Dec. 2011, 13:24 Liga 2
Pe aceeași temă