Ținta intermediară a Politehnicii Iași pentru finalul de an. Echipa lui Leo Grozavu mai are de jucat în acest an cu Dinamo și Unirea Constanța, iar până la finalul sezonului regular va avea un culoar favorabil către play-off

Narcis POHOAȚĂ 20 Nov. 2022, 17:24 Liga 2
Ținta intermediară a Politehnicii Iași pentru finalul de an. Echipa lui Leo Grozavu mai are de jucat în acest an cu Dinamo și Unirea Constanța, iar până la finalul sezonului regular va avea un culoar favorabil către play-off

Oficialii Politehnicii Iași, dar și jucătorii au anunțat în mai multe rânduri în acest sezon că speră să încheie anul pe unul din primele două locuri, direct promovabile în SuperLigă.

Și ar fi putut realiza acest obiectiv intermediar, dacă nu ar fi pierdut puncte extrem de ușor în compania unor adversari mult inferiori.

Puncte pierdute ușor de Poli Iași în deplasări considerate ”la îndemână”

Cu două etape înainte de finalul anului și cinci rămase până la sfârșitul sezonului regular, Poli face parte din plutonul celor cinci echipe cu câte 25 de puncte, care ocupă locurile 3-7. Iașiul este la trei lungimi de locul secund și la șapte de prima poziție.

Pe lângă cele două puncte pierdute în prelungiri la Brașov (scor 2-2), Poli Iași a risipit șase puncte în alte două deplasări pe care în mod normal orice pretendentă la play-off le-ar fi bifat cu procentaj maxim în startul sezonului, Ripensia Timișoara (1-3) și Slatina (0-1).

Cu măcar jumătate din aceste puncte în cont, elevii lui Leo Grozavu ar fi fost pe locul secund, aproape de liderul Steaua București.

Punctaj maxim și podium la final an

În condițiile în care Steaua mai poate fi detronată până la finalul anului doar de echipa de pe locul 2, Iașiul nu-și mai poate propune decât cel mult locul secund, ocupat acum de Unirea Slobozia, echipa fostul său antrenor Costel Enache.

Pentru asta, însă, ieșenii au nevoie de punctaj maxim în meciurile cu Dinamo (acasă) și Unirea Constanța (în deplasare), iar Slobozia să nu obțină mai mult de două puncte în confruntările cu Unirea Dej (acasă) și Chiajna (în deplasare).

Ieșenii pot ierna, în schimb, pe podium și asta își doresc oficialii din Copou, la o diferență cât mai mică sau chiar la egalitate cu locul secund. Prima condiție pentru ca Iașiul să ierneze în primele trei este să câștige meciurile cu Dinamo și Unirea Constanța, doi adversari inferiori moldovenilor.

Pe lângă puncte, ieșenii ar trebui să ia în considerare și golaverajul. La egalitate de puncte, primele criteriii de departajare sunt rezultatul direct și golaverajul. Cum Poli a remizat până acum cu trei dintre echipele cu care se află în luptă directă pentru play-off (Slobozia, Miercurea Ciuc și Oțelul), golaverajul nu este de neglijat.

Culoar favorabil în ultimele cinci etape din sezonul regular al Ligii 2

Dintre echipele cu șanse la play-off, Poli Iași pare să aibă cel mai favorabil culoar în ultima parte a sezonului regular. Moldovenii mai au de jucat trei meciuri acasă, unde nu au cedat decât două puncte în șase partide, cu Dinamo, Șelimbăr și Progresul Spartac și două în deplasare, cu Unirea Constanța și Poli Timișoara, adică ultimele clasate în acest moment.

Dinamo, locul 8 în momentul de față, este singurul adversar al Iașiului cu pretenții la play-off, în rest toate echipele ocupă poziții în partea inferioară a ierarhiei ligii secunde. Cu victorii pe linie obținute până la final, Poli ar putea încheia prima parte a campionatului cu 40 de puncte, adică o medie de peste două puncte pe meci.

Spre comparație, celelalte echipe aflate în lupta pentru play-off vor întâlni în ultimele etape cel puțin un adversar direct pentru locurile 1-6. Slobozia, de pildă, are un program infernal în ultimele runde, având de jucat cu adversari precum Dej, Steaua, Buzău, Chiajna și Brașov.

Foto: Alex Nicodim / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-fara-adversar-motivul-din-cauza-caruia-a-cazut-amicalul-cu-fc-botosani-dorit-de-antrenorul-grozavu-19254122

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-s-a-despartit-de-torino-hunte-olandezul-era-criticat-de-leo-grozavu-la-scurt-timp-de-la-instalarea-sa-19254022

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-penultimei-etape-din-liga-2-stabilita-in-2022-derby-ul-rundei-poli-iasi-dinamo-se-joaca-sambata-steaua-fc-brasov-a-fost-pus-duminica-19253974

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-la-o-luna-dupa-ce-a-preluat-poli-iasi-in-momentul-de-fata-nu-putem-sa-ne-bazam-pe-mai-mult-de-13-14-jucatori-ce-le-raspunde-celor-care-cred-ca-echipa-sa-are-cel-mai-bu-19253968

Narcis POHOAȚĂ 20 Nov. 2022, 17:24 Liga 2
Pe aceeași temă