FCM Bacău nu dispune de un atac-mitralieră, dar contează, în schimb, pe șuturi-bomba. O armă care și-a dovedit din plin eficacitatea în turul campionatului. Statistica stă mărturie. Astfel, din cele 14 goluri înscrise de „galben-albaștri” în prima jumătate a sezonului ligii secunde, mai bine de un sfert au fost realizate ca urmare a șuturilor expediate din afara careului.
„De multe ori e de preferat să tragi de la distanță. Poți prinde portarul nepregătit sau, la cum se prezintă starea terenurilor din liga secundă, poți beneficia de o schimbare de direcție favorabilă în cazul unui șut cu pamântul”, a explicat antrenorul FCM Bacău, Gheorghe Poenaru.
„Lipo”, ca fulgerul
„Galben-albaștrii” și-au pus în dificultate adversarii cu execuții din afara careului încă din startul campionatului. În jocul din prima etapă, contra Farului Constanța, Andrei Lipovanu l-a fulgerat pe ex-stelistul Cernea cu un șut din viteza, de la aproximativ 20 de metri, direct în vinclu. Golul de 1-0 înscris de Lipovanu nu a garantat victoria Bacăului. A făcut-o în schimb reușita lui Mădălin Luncanu, din etapa a șaptea, împotriva Iașiului.
Un gol de pus în ramă (șut de la 22 de metri cu interiorul piciorului stâng, la colțul lung), care s-a pliat perfect pe indicațiile lui Poenaru, dinaintea jocului: „Trageți la firul ierbii deoarece au un portar cu gabarit, care se apleacă mai greu la mingile șutate pe jos”.
Fundași-atacanți
Luncanu a creat emuli printre colegii săi din apărare. Astfel, pe final de sezon, stoperul Andrei Lozneanu și fundașul-bun-la-toate Ionel Mihălăchioaie și-au pus și ei în valoare forța șutului. Dacă golul din lovitură liberă înscris de „Lozi” contra Victoriei Brănești nu avut implicații în clasament, în schimb „torpila” lui Mihălăchioaie, din ultimul meci al turului, contra Dunării Galați, a permis Bacăului să ierneze pe locul 9 în clasament. „Cred că portarul nu se aștepta să șutez de la o asemenea distanță”, a declarat Mihălăchioaie după ce l-a învins pe gălățeanul Pârvu dintr-o lovitură liberă de la peste 35 de metri.
Primul nu se uită
Interesant este că „artificierii-șefi” Lipovanu, Luncanu, Lozneanu și Mihălăchioaie au avut un motiv suplimentar de bucurie la reușitele sus-amintite. Și asta pentru că respectivele goluri au fost primele înscrise de cei patru pe scena ligii secunde. De remarcat și faptul că FCM Bacău a insistat pe șuturile de la distanță și în meciurile de verificare dinaintea startului de sezon, dar și în Cupa României.
De altfel, o asemenea execuție, aparținând lui Geo Taban, a adus calificarea echipei lui Poenaru în „șaisprezecimile” Cupei, în confruntarea cu Petrotub Roman. Un șut deloc imparabil, care a demonstrat însă că, uneori, „bombele” iși fac efectul și dacă se rostogolesc ușor.
sursa: Deșteptarea