TAS a respins contestația FCSB împotriva FRF: cluburile de drept public se pot ”transforma” în unele de drept privat. Piedica dorită pentru Steaua putea interzice echipei Campionii FC Argeș să promoveze

Marius ANGHEL 22 Jul. 2020, 13:44 Liga 2
TAS a respins contestația FCSB împotriva FRF: cluburile de drept public se pot ”transforma” în unele de drept privat. Piedica dorită pentru Steaua putea interzice echipei Campionii FC Argeș să promoveze

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a respins apelul inițial de FCSB împotriva Federației Române de Fotbal, la care s-a aliat și Liga Profesionistă de Fotbal, în care solicita anularea a două decizii ale Comitetului Executiv al FRF luate în ședința din 3 iulie 2019. Atunci s-a adoptat obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe de fotbal feminin din sezonul 2020/2021, cât și posibilitatea cesionării dreptului de participare în competiții de la un club de drept public participant în Liga 2 la un club de drept privat. În acest al doilea punct, gruparea lui Gigi Becali voia să pună piedică clubului Steaua, acum în Liga a 4-a, în eventualitatea în care va ajunge în Liga 2 și va lupta pentru promovare. Totodată, Campionii FC Argeș ar fi avut probleme, fiindcă în vara trecută a beneficiat de această schimbare contestată acum la TAS și și-ar fi pierdut dreptul de accedere în Liga 1.

În apelul de la TAS al FCSB se preciza, potrivit gsp.ro, că ”prin decizia adoptată s-a stabilit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga 4 (în unele județe din România și de la Liga 5) până la Liga 2, să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga 1. În primul nivel competițional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga 2 la Liga 1, nu cel care a realizat promovarea începând de cel mai de jos nivel”.

FRF: ”Tribunalul Arbitral al Sportului a respins contestația formulată de FCSB”

TAS a dat verdict în acest apel în ziua de 21 iulie, iar FRF l-a comunicat și pe site-ul oficial.

”Tribunalul Arbitral al Sportului a respins astăzi, 21 iulie 2020, contestația formulată de FCSB împotriva deciziilor Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal privind obligativitatea cluburilor de Liga 1 de a-și înscrie o echipă de fotbal feminin U15 și cea prin care se permite cluburilor de drept public să se “transforme” în cluburi de drept privat.

Federația Română de Fotbal a fost reprezentată la TAS de o echipă formată din Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic al FRF, și avocatul Paul Ciucur”, a anunțat forul condus de Răzvan Burleanu.

Acțiunea FCSB viza promovarea Stelei, dar afecta și Campionii FC Argeș

FCSB voia să-i pună piedici echipei Steaua, de drept public, să poată promova în Liga 1, în cazul în care va ajunge în Liga 2. Schimbarea formei juridice ar trebui efectuată acum, la Liga a 4-a, nu când se va ajunge în Liga 2.

  • FCSB cerea ca o echipă care își schimbă forma juridică să o ia din nou din ultima ligă sau să nu aibă drept de promovare trei ani, cum se întâmpla în trecut, când Viitorul s-a lovit de această problemă în Liga 2 și nu avea drept de acces în Liga 1. Măsura cu cei trei ani a fost scoasă când FRF a decis să primească în Liga 2 nou-înființata CS U Craiova, pentru a nu fi obligată să rămână la acest nivel trei sezoane.

Un verdict favorabil dat FCSB ar fi afectat inclusiv Campionii FC Argeș, club care beneficia în vara trecută de decizia FRF și își schimba forma juridică din drept public (Fotbal Club Argeș) în drept privat (Campionii Fotbal Club Argeș), prin cedarea de către clubul primăriei a secției de fotbal către o asociație (Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș) a cărei membri fondatori sunt două societăți comerciale din subordinea autorităților locale și Primăria Pitești (SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA). Atunci, actuala Campionii FC Argeș obținea un nou CIS și primea drept de promovare în Liga 1 de la FRF, după doi ani în care nu avusese acest drept, fiindcă era de drept privat.

Campionii FC Argeș risca, astfel, să-și piardă dreptul de a promova. Echipa antrenată de Ionuț Badea luptă acum în play-off pentru un loc de Liga 1.

Alte două echipe din Liga 2 care sunt de drept public și care au tot transmis în ultima perioadă că încearcă cesionarea către o societate privată își puteau lua gândul de la această acțiune. Este vorba despre SCM Gloria Buzău și CSM Reșița. Acestea nu au drept de promovare în Liga 1, iar adversarele din campionat au contestat prezența acestora în competiție, din moment ce nu pot să se lupte pentru locurile care duc în elită.

Argeșul a scăpat de emoțiile date de contestația făcută de FCSB la TAS împotriva deciziilor FRF și acum se poate concentra doar pe lupta la promovare în Liga 1. Foto: Sport Pictures

LPF era de partea FCSB în litigiul cu FRF

Liga Profesionistă de Fotbal susținea apelul făcut de FCSB la TAS împotriva FRF. Inițial, LPF era și ea pârâtă în proces alături de federație, însă forul condus de către Gino Iorgulescu s-a alăturat acțiunii clubului lui Gigi Becali.

”Era firesc să contestăm deciziile FRF. Cea legată de fotbalul feminin, cel puțin, nici nu am fost întrebați în legătură cu ea.

Cât despre posibilitatea cluburilor de drept public de a-și schimba statutul juridic la Liga 2, opinia mea este că trebuie evitate situațiile litigioase, care pot da naștere unor fenomene de tipul cesiunilor din trecut.

Sunt total de acord cu păstrarea și protejarea brandurilor importante, dar cred că, pentru a păstra meritul sportiv, cel mai corect ar fi ca acest transfer al activității să se facă la nivelul eșaloanelor de la baza piramidei, adică la Liga 4 sau la Liga 5.

Indiferent de numele clubului, trebuie respectat criteriul sportiv. Așa cum se stipulează clar că trebuie să aibă o activitate de minimum 3 ani în spate. La fel și în cazul cluburilor care intră în insolvență. Cum a fost Rangers, spre exemplu. Mi se pare în regulă să aibă posibilitatea ca o persoană să poată prelua brandul și patrimoniul, inclusiv jucătorii, dar la cel mai de jos nivel. Altfel, se poate specula mult pe modul și motivele pentru care s-ar face schimbarea de statut”, a declarat Justin Ștefan, pentru ProSport.

Campionii FC Argeș a purtat diverse denumiri în trecut, când clubul era de drept public: SCM Argeșul Pitești, SCM Pitești și Fotbal Club Argeș. Din vara lui 2019, de când s-a făcut cesionarea către o asociație privată, condusă, de fapt, tot de autoritățile locale, a obținut drept de promovare în Liga 1.

Marius ANGHEL 22 Jul. 2020, 13:44 Liga 2
Pe aceeași temă