Emoții pentru Campionii FC Argeș, care riscă să își piardă dreptul la promovarea în Liga 1 dacă TAS dă verdict favorabil FCSB în litigiul cu FRF. Acțiunea clubului lui Gigi Becali voia să fie o ”piedică” pentru Steaua

Marius ANGHEL 06 Jul. 2020, 15:56 Liga 2
Emoții pentru Campionii FC Argeș, care riscă să își piardă dreptul la promovarea în Liga 1 dacă TAS dă verdict favorabil FCSB în litigiul cu FRF. Acțiunea clubului lui Gigi Becali voia să fie o ”piedică” pentru Steaua

Campionii FC Argeș ar putea avea probleme cu dreptul de a promova în Liga 1, dacă Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne va da dreptate FCSB în litigiul intentat Federației Române de Fotbal. Conform gsp.ro, clubul lui Gigi Becali a contestat la TAS două decizii luate în ședința din 3 iulie 2019 ale Comitetului Executiv al FRF, când s-a adoptat obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a avea echipe de fotbal feminin din sezonul 2020/2021, cât și posibilitatea cesionării dreptului de participare în competiții de la un club de drept public participant în Liga 2 la un club de drept privat. Inițial Liga Profesionistă de Fotbal era și ea pârâtă la TAS, însă, ulterior, s-a aliat cu FCSB împotriva deciziilor FRF.

FCSB contestă la TAS deciziile FRF ca cluburile din Liga 1 să fie obligate să aibă echipe feminine, dar și schimbarea formei juridice a unui club, de la drept public la privat

Nemulțumit de decizia FRF de a obliga cluburile din Liga 1 să aibă echipe de fotbal feminin din noul sezon, dar și pentru a pune piedică clubului Steaua, acum în Liga a 4-a, în eventualitatea în care va ajunge în Liga 2 și va lupta pentru promovare, FCSB s-a îndreptat la TAS împotriva forului condus de Răzvan Burleanu. Gruparea patronată de Gigi Becali vrea anularea acestor decizii ale federației.

În apelul de la TAS al FCSB se precizează, potrivit gsp.ro, că ”prin decizia adoptată s-a stabilit posibilitatea unui club de drept public care a parcurs toate etapele de promovare de la Liga 4 (în unele județe din România și de la Liga 5) până la Liga 2, să ofere acest drept unui alt club, de drept privat, care să aducă la îndeplinire exclusiv ultima etapă, respectiv promovarea în Liga 1. În primul nivel competițional ar ajunge clubul de drept privat care a realizat promovarea de la Liga 2 la Liga 1, nu cel care a realizat promovarea începând de cel mai de jos nivel”.

Acțiunea FCSB vizează promovarea Stelei, dar afectează și Campionii FC Argeș

În acest mod, FCSB vrea să-i pună piedici echipei Steaua, de drept public, să poată promova în Liga 1, în cazul în care va ajunge în Liga 2 și va avea acest obiectiv. Schimbarea formei juridice ar trebui efectuată acum, la Liga a 4-a, nu când se va ajunge în Liga 2.

  • FCSB vrea ca o echipă care își schimbă forma juridică să o ia din nou din ultima ligă sau să nu aibă drept de promovare trei ani, cum se întâmpla în trecut, când Viitorul s-a lovit de această problemă în Liga 2 și nu avea drept de acces în Liga 1. Măsura cu cei trei ani a fost scoasă când FRF a decis să primească în Liga 2 nou-înființata CS U Craiova, pentru a nu fi obligată să rămână la acest nivel trei sezoane.

Acest proces și un posibil verdict favorabil FCSB poate afecta inclusiv Campionii FC Argeș, club care beneficia în vara trecută de decizia FRF și își schimba forma juridică din drept public (Fotbal Club Argeș) în drept privat (Campionii Fotbal Club Argeș), prin cedarea de către clubul primăriei a secției de fotbal către o asociație (Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș) a cărei membri fondatori sunt două societăți comerciale din subordinea autorităților locale și Primăria Pitești (SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA). Atunci, actuala Campionii FC Argeș obținea un nou CIS și primea drept de promovare în Liga 1 de la FRF, după doi ani în care nu avusese acest drept, fiindcă era de drept privat.

Campionii FC Argeș ar rista, astfel, să își piardă dreptul de a promova. Echipa antrenată de Ionuț Badea luptă acum în play-off pentru un loc de Liga 1.

”Aprobă cu unanimitate de voturi ca cluburile de drept public din Liga a 2-a pot cesiona activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon competitional anterior obținerii dreptului de promovare (pentru evitarea oricărui dubiu cesiunea se poate face în pauza competițională anterioară sezonului 2019/2020, clubul de drept privat având drept de promovare la finalul sezonului 2019/2020)”, sună decizia CEx din ședința din data de 3 iulie.

”Având în vedere Avizul Departamentului Juridic al FRF aprobă cesionarea dreptului de participare în competiții a echipelor de fotbal seniori și juniori de la FOTBAL CLUB ARGEȘ PITEȘTI, club de drept public, către ASOCIAȚIA “CLUBUL SPORTIV CAMPIONII FOTBAL CLUB ARGEȘ”, club de drept privat. În temeiul prezentei decizii, aprobă dezafilierea clubului Fotbal Club Argeș Pitești și afilierea provizorie a Asociației Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș”, suna hotărârea luată de Comitetul de Urgență al FRF în 25 iulie 2019.

În Liga 2 sunt alte două cluburi de drept public: SCM Gloria Buzău și CSM Reșița. Ambele visau să își schimbe forma juridică

Dacă Argeșului tremură acum, de teama de a nu-mi pierde dreptul de a promovare, în schimb, două echipe din Liga 2 care sunt de drept public și care au tot transmis în ultima perioadă că încearcă cesionarea către o societate privată își pot lua gândul de la această acțiune.

Este vorba despre SCM Gloria Buzău și CSM Reșița. Acestea nu au drept de promovare în Liga 1, iar adversarele din campionat au transmis în repetate rânduri care e obiectivul real al acestor formații, dacă cel suprem le este interzis.

LPF, de partea FCSB în litigiul cu FRF. Justin Ștefan: ”Cel mai corect ar fi ca acest transfer al activității să se facă la nivelul eșaloanelor de la baza piramidei, adică la Liga 4 sau la Liga 5”

Liga Profesionistă de Fotbal susține apelul făcut de FCSB la TAS împotriva FRF. Inițial, LPF era și ea pârâtă în proces alături de federație, însă forul condus de către Gino Iorgulescu s-a alăturat acțiunii clubului lui Gigi Becali.

”Era firesc să contestăm deciziile FRF. Cea legată de fotbalul feminin, cel puțin, nici nu am fost întrebați în legătură cu ea.

Cât despre posibilitatea cluburilor de drept public de a-și schimba statutul juridic la Liga 2, opinia mea este că trebuie evitate situațiile litigioase, care pot da naștere unor fenomene de tipul cesiunilor din trecut.

Sunt total de acord cu păstrarea și protejarea brandurilor importante, dar cred că, pentru a păstra meritul sportiv, cel mai corect ar fi ca acest transfer al activității să se facă la nivelul eșaloanelor de la baza piramidei, adică la Liga 4 sau la Liga 5.

Indiferent de numele clubului, trebuie respectat criteriul sportiv. Așa cum se stipulează clar că trebuie să aibă o activitate de minimum 3 ani în spate. La fel și în cazul cluburilor care intră în insolvență. Cum a fost Rangers, spre exemplu. Mi se pare în regulă să aibă posibilitatea ca o persoană să poată prelua brandul și patrimoniul, inclusiv jucătorii, dar la cel mai de jos nivel. Altfel, se poate specula mult pe modul și motivele pentru care s-ar face schimbarea de statut”, a declarat Justin Ștefan, pentru ProSport.

Campionii FC Argeș a purtat diverse denumiri în trecut, când clubul era de drept public: SCM Argeșul Pitești, SCM Pitești și Fotbal Club Argeș. Din vara lui 2019, de când s-a făcut cesionarea către o asociație privată, condusă, de fapt, tot de autoritățile locale, a obținut drept de promovare în Liga 1, pe care acum riscă să îl piardă, dacă deciziile FRF vor fi anulate de TAS.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/unda-verde-catre-liga-1-pentru-cluburile-de-drept-public-comitetul-executiv-al-frf-a-aprobat-schimbarea-regulamentului-fc-arges-direct-avantajata-de-aceasta-modificare-18220035

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/reactia-fc-arges-dupa-ce-frf-a-aprobat-schimbarea-regulamentului-in-privinta-cluburilor-de-drept-public-acum-suntem-doar-la-mana-noastra-in-lupta-pentru-promovarea-in-liga-1-18220623

https://liga2.prosport.ro/seria-1/campionat/oficial-fc-arges-are-drept-de-promovare-frf-a-aprobat-cesionarea-drepturilor-clubului-pitestean-catre-asociatia-de-drept-privat-infiintata-de-autoritatile-locale-18249751

https://liga2.prosport.ro/seria-1/jucatorii-argesului-au-primit-ultimatum-dupa-egalul-cu-turris-oltul-inaintea-derby-ului-cu-cs-mioveni-treziti-va-cat-nu-e-prea-tarziu-este-ultima-voastra-sansa-ati-obtinut-pentru-voi-m-19137975

Marius ANGHEL 06 Jul. 2020, 15:56 Liga 2
Pe aceeași temă