După ce Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a decis în ședința de pe 3 iulie să dea undă verde cluburilor de drept public să promoveze în Liga 1, după ce cluburile organizate în acest mod își vor cesiona activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon competițional anterior obținerii dreptului de promovare, astăzi, 25 iulie, Comitetul de Urgență al FRF a hotărât să aprobe schimbările de la gruparea piteșteană și, astfel, să-i dea dreptul să acceadă în prima ligă.
Comitetul de urgență compus din Răzvan Burleanu (președinte FRF), Gino Iorgulescu (prim-vicepreședinte FRF) și Octavian Goga (vicepreședinte FRF) a hotărât, „având în vedere Avizul Departamentului Juridic al FRF, să aprobe cesionarea dreptului de participare în competiții a echipelor de fotbal seniori și juniori de la FOTBAL CLUB ARGEȘ PITEȘTI, club de drept public, către ASOCIAȚIA „CLUBUL SPORTIV CAMPIONII FOTBAL CLUB ARGEȘ”, club de drept privat. În temeiul prezentei decizii, aprobă dezafilierea clubului Fotbal Club Argeș Pitești și afilierea provizorie a Asociației Clubul Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș”.
Astfel, după două sezoane în care nu a avut drept de promovare, însă nici nu s-a clasat pe un loc care să o ducă în Liga 1, FC Argeș va putea accede în prima ligă din vara anului 2020, dacă va termina pe una dintre primele două poziții ale campionatului care începe pe 2 august sau va câștiga barajul, în cazul în care termină pe poziția a treia.
FC Argeș a fost unul dintre cluburile care a insistat la FRF pentru schimbarea articolului 4 din ROAF. În ultimele două sezoane, echipa piteșteană deținută de primărie nu ar fi putut promova în prima ligă dacă ar fi terminat pe o poziție care să-i permită sportiv acest lucru. Faptul că era de drept public îi interzicea acest lucru. Suporterii echipei din orașul lui Nicolae Dobrin au apostrofat în multe rânduri conducerea clubului, cât și autoritățile locale pentru că FC Argeș nu avea drept de promovare.
După repetate amânări, Comitetul Executiv al FRF a decis schimbarea regulamentului pe 3 iulie. Cluburilor de drept public li se permite acum să își cesioneze activitatea către un club de drept privat, iar dacă acest lucru se face cu un an înainte să reușească promovarea, atunci are drept să joace în Liga 1.
„Aprobă cu unanimitate de voturi ca cluburile de drept public din Liga a 2-a pot cesiona activitatea către un club de drept privat cu cel puțin un sezon competitional anterior obținerii dreptului de promovare (pentru evitarea oricărui dubiu cesiunea se poate face în pauza competițională anterioară sezonului 2019/2020, clubul de drept privat având drept de promovare la finalul sezonului 2019/2020)”, e decizia CEx din ședința de pe 3 iulie.
Consiliul Local Pitești a înființat Asociației Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș și tot el asigură grosul bugetului
FC Argeș a început în această vară acest demers de cesionare. Pe 30 mai, Consiliul Local Pitești a votat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cornel Ionică privind aprobarea înființării Asociației Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș.
Între timp, această asociație a primit CIS-ul, iar Consiliul Local Pitești a votat, cu unanimitate de voturi, în ședința de pe 4 iulie, trecerea activității secției de fotbal a clubului de drept public FC Argeș la Asociația Club Sportiv Campionii Fotbal Club Argeș, structură de drept privat.
Membrii fondatori ai acestei asociații care preia FC Argeș sunt SC Apă Canal 2000 SA și SC Salubritate 2000 SA, cele mai puternice societăți comerciale din punct de vedere financiar din subordinea autorităților locale și Primăria Pitești. Acești doi membrii vor asigura un buget de doar 40.000 de lei, în timp ce Consiliul Local Pitești a aprobat în ședința de pe 24 iulie un buget pentru următoarele patru luni de 1.960.000 lei. În total, FC Argeș se va baza pentru anul 2019, pentru prima parte a noului sezon al Ligii 2, pe un buget de 2 milioane lei, echivalentul a 420.000 de euro.
Chirie modică pentru folosirea stadionului
Totodată, primarul Cornel Ionică a anunțat că municipalitatea nu mai poate pune gratuit la dispoziția clubului terenurile de fotbal din cadrul Complexului „Nicolae Dobrin”, întrucât Consiliul Concurenței nu permite acest lucru față de structuri private.
În acest sens, FC Argeș va face un contract cu Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Pitești pentru folosirea bazei sportive și va plăti o chirie modică.
Ionică a anunțat că a avut discuții cu Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, și a primit asigurări că municipalitatea va primi fonduri pentru modernizarea stadionul „Nicolae Dobrin”, însă numai după modernizarea celor trei stadioane din București, care vor fi folosite ca baze de antrenament pentru Campionatul European din 2020.
SCM Gloria Buzău și CSM Reșița sunt și ele de drept public
Dacă FC Argeș și-a rezolvat situația în privința dreptului de a promova, în noul sezon al Ligii 2 vor participa alte două cluburi care aparțin de primărie, deci sunt de drept public și nu au cum să ajungă în Liga 1 dacă nu își cesionează activitatea în această vară.
E vorba despre SCM Gloria Buzău și CSM Reșița. Acestea nu au comunicat până acum că fac demersuri pentru a-și cesiona drepturile către un club de drept privat. Astfel, cele două grupări nu vor avea drept de promovare.
Ce se întâmplă în situația în care cluburile de drept public clasate pe locuri promovabile sau de baraj nu și-au cesionat drepturile
Totodată, în aceeași ședință de pe 3 iulie a Comitetului Executiv al FRF, membrii au aprobat și o altă regulă în privința cluburilor de drept public din Liga 2.
Aceștia au decis ca echipele de drept public care se vor clasa la finalul sezonului pe un loc promovabil direct sau de baraj să cedeze acest drept către următoarea clasată care îndeplinește condițiile de a participa în Liga 1. Totuși, aceasta echipă trebuie să se situeze pe cel mult locul 6 în Liga 2.
„Aprobă cu unanimitate de voturi ca, în situația în care un club de drept public din Liga a 2-a se regăsește, la finalul sezonului competitional, pe un loc promovabil sau pe un loc care îi dă dreptul să participe la un baraj pentru promovare, acest drept revine echipei cel mai bine clasate în același eșalon competitional, dar situată cel mult pe locul 6 și care îndeplinește toate celelalte condiții prevăzute de ROAF (de ex. deține licență de participare în Liga 1)”, e decis CEx.
Articol scris de Marius ANGHEL