Tăiați în anticameră! Documentele TAS arată că dosarul a fost respins din cauza lipsei „șanselor de succes”

Marius ANGHEL 18 Jul. 2013, 10:10 Liga 2
Tăiați în anticameră!** Documentele TAS arată că dosarul a fost respins din cauza lipsei

Dumitru Dragomir și Mircea Sandu pot răsufla ușurați. Liga I poate începe conform schemei conturate după barajul câștigat de Rapid în fața Chiajnei, pe 13 iulie (scor 2-1). Învinși pe teren, ilfovenii au ales o măsură disperată: apelul la TAS. „Rapid nu are licență pentru Liga I, nu avea dreptul să dispute acest baraj”, au susținut oamenii lui Mircea Minea, primarul comunei de la marginea Bucureștiului.

Speța înaintată de Chiajna spre judecare la Lausanne trebuia să intre pe masa celor trei judecători astăzi, însă verdictul a venit cu o zi mai devreme. „Conform articolului R37 al Codului, președintele-adjunct al Diviziei de Arbitrare a Apelurilor din cadrul TAS are dreptul de a verifica o solicitare înainte ca Panelul de judecători să fie constituit”, se scrie în decizia primită ieri de părțile implicate.

Președintele-adjunct verifică, practic, dacă sunt îndeplinite cumulativ cele trei condiții esențiale pentru ca un dosar să ajungă pe masa judecătorilor: daune ireparabile, existența șanselor de succes ale apelului și balanța de interese a părților. Dacă una lipsește, cauza este respinsă.

„Li s-a dat o șansă”

Dintre cele trei, a fost verificată una singură, în speță „șansele de succes”. După ce au fost reținute lucrurile palpabile (lipsa de licență a Rapidului, dar și faptul că echipa din Chiajna a retrogradat pe linie sportivă), dispozitivul TAS concluzionează: „Fără nicio dovadă contrarie, președintele-adjunct este de opinie că apelantului (n.r. – Chiajna), jucând un meci de baraj pe 13 iulie 2013, i s-a acordat de fapt o șansă de a juca în sezonul viitor al Ligii I, deși aceste lucru nu era posibil conform regulamentelor FRF. Din aceste considerente, cererea apelantului este respinsă”.

Interesant este că și TAS a constatat că protagonistele barajului nu aveau dreptul să dispute acel joc, însă nu aceasta era speța pe care trebuia să se pronunțe tribunalul.

Presiuni pe Chiajna?

Decizia TAS vine după câteva zile agitate, în care șefii fotbalului nu s-au simțit confortabil. „Chiar dacă va câștiga, Chiajna nu joacă în Liga I. Vom avea campionat de 17 echipe”, a fost avertismentul lui Dragomir. Zilele trecute, în lumea fotbalului se auzise că se fac presiuni asupra ilfovenilor să-și retragă plângerea. „Toată lumea are de pierdut dacă vi se acceptă apelul. Nici voi nu jucați în Liga I, nici Rapid! Se irosesc niște bani. Gândiți-vă că anul viitor trageți la promovare…”, ar fi fost atenționarea primită de Chiajna.

„De unde aveți informația? Nu este reală, oricum nu am fi retras apelul”, a declarat primarul Mircea Minea pentru ProSport. Chiajna se duce astfel la matineu, în timp ce Rapid se pregătește de meciul de luni cu Vaslui.

Decizia ne-a bucurat, deși aveam convinge­rea că alta nu poate fi. Ni s-a luat o mare piatră de pe inimă. Suntem optimiști și ne așteptam să fie o decizie corectă și dreaptă
Nicolae Cristescu, finanțator Rapid

Vrem să facem o bază sportivă specială, pentru copii, care vor să devină rapidiști. Nu vreau să mai avem mercenari, care să vină din Brazilia
Nicolae Cristescu, finanțator Rapid

Articol scris de Victor STOICESCU

Marius ANGHEL 18 Jul. 2013, 10:10 Liga 2
Pe aceeași temă