Steaua și-a asigurat matematic locul 2 în play-off-ul Ligii 2, dar nu poate promova! Când are loc ultima etapă și calculele pentru ocuparea poziției secunde direct promovabilă și a celor două locuri de baraj

Marius ANGHEL 17 May. 2023, 08:38 Liga 2
Steaua și-a asigurat matematic locul 2 în play-off-ul Ligii 2, dar nu poate promova! Când are loc ultima etapă și calculele pentru ocuparea poziției secunde direct promovabilă și a celor două locuri de baraj

Etapa a 9-a a play-off-ului Ligii 2 s-a încheiat odată cu fluierul final al meciului de la Buzău, desfășurat marți seară.

În urma rezultatelor înregistrate avem încă o certitudine, indiferent de ce se va întâmpla în etapa a 10-a, ultima a turneului.

Steaua și-a asigurat matematic, în urma jocului rezultatelor, locul 2 în clasament, poziție direct promovabilă în mod normal. Însă, echipa din Ghencea nu are drept de accedere în SuperLigă din cauza formei sale de organizare, una de drept public, astfel că locul ei va fi luat de următoarea clasată.

Steaua va termina play-off-ul Ligii 2 pe locul 2. Nu mai poate pierde poziția direct promovabilă, dar nici nu poate promova

După Poli Iași, care și-a asigurat mai întâi promovarea directă în prima ligă, cu patru runde înainte de final, și mai apoi locul 1 în clasamentul play-off-ului Ligii 2, cu două runde înainte de încheierea sezonului, Steaua este următoarea echipă din grupa de promovare care își asigură ceva matematic.

Chiar dacă nu a mai câștigat vreun meci în ultimele cinci etape, ba chiar vine după eșecuri usturătoare din deplasările de la Iași, 1-5 cu Poli, și Arena Națională, 0-3 cu Dinamo, echipa antrenată de Daniel Oprița a beneficiat de jocul rezultatelor și cu o rundă înainte de final și-a îndeplinit matematic obiectivul. Stafful și jucătorii echipei din Ghencea au în contract prime speciale dacă termină sezonul pe una dintre primele două poziții din play-off, direct promovabile în mod normal, iar acest lucru s-a întâmplat.

Lider în mare parte în acest sezon, Steaua a pierdut pe final de play-off această poziție și va termina campionatul pe locul 2. Are 49 de puncte, cu trei mai mult decât Dinamo și SC Oțelul, ambele cu câte 46 de puncte, și nu mai poate fi depășită chiar și în situația în care în ultima rundă va pierde acasă, iar cele două echipe de sub ea își câștigă jocurile.

Steaua beneficiază de primul criteriu de departajare în cazul în care va fi egalată la puncte, iar acesta spune că se situează mai sus echipa care la finalul sezonului regular a avut mai multe puncte în clasament. Steaua a fost lider, cu 40 de puncte, SC Oțelul era pe locul 3, cu 36 de puncte, iar Dinamo a terminat pe locul 6, cu 31 de puncte.

SC Oțelul și Dinamo sunt în luptă indirectă pentru locul 3, al doilea direct promovabil

În rest, lupta pentru al doilea loc direct promovabil, ținând cont de situația Stelei, și cele două poziții calificabile în barajul de promovare în prima ligă rămâne deschisă, ceea ce transformă ultima etapă din play-off într-una cu toate meciurile având miză.

Pentru clasarea pe locul 3 se luptă de la distanță SC Oțelul Galați și Dinamo, aflate acum la egalitate de puncte. Gălățenii au avantajul acelui prim criteriu de departajare în caz de egalitate și la final.

SC Oțelul nu a reușit nici la a doua încercare să câștige și să obțină matematic promovarea în SuperLigă, însă tot mai are o șansă și este la mâna sa. În ultima rundă va întâlni pe teren propriu Unirea Dej, iar cu un succes se va situa pe locul 3 indiferent de celelalte rezultate din etapă. Poate să și facă egal sau să piardă, însă are nevoie ca Dinamo să înregistreze același rezultat în meciul ei.

Dinamo va avea meci la Poli Iași, echipă care va încerca să rămână singura neînvinsă în acest play-off.

Așa cum am spus mai sus, regulamentul specifică faptul că în situația în care două echipe termină sezonul la egalitate de puncte, atunci primul criteriu de departajare dintre ele este numărul de puncte avut la finalul sezonului regular. Atunci, după 19 runde, SC Oțelul a avut 36 de puncte, în timp ce Dinamo a avut doar 31 de puncte.

Cine iese câștigătoare în urma jocurilor din ultima etapă, ținând cont de criteriile de departajare, va promova direct de pe locul 3, iar cine va pierde va termina pe locul 4, cel care va duce în barajul de promovare/menținere cu clasata pe locul 8 în play-out-ul SuperLigii.

Gloria Buzău și Unirea Dej se luptă, tot de la distanță, pentru al doilea loc de baraj de promovare

În fine, pentru al doilea loc calificabil în barajul de promovare sunt în luptă, tot indirectă, Gloria Buzău și Unirea Dej.

Favorită în acest moment este Gloria Buzău, care are 42 de puncte și își va asigura locul 5 cu un succes în deplasarea de la Steaua. Poate să rămână pe această poziție și în situația în care va remiza sau pierde cu trupa bucureșteană, însă va avea nevoie ca Unirea Dej să nu obțină mai mult de un punct din jocul ei.

Unirea Dej are în acest moment 40 de puncte, este pe locul 6 și singura sa variantă pentru a termina pe locul 5 este să câștige în deplasarea de la Galați, iar Gloria Buzău să nu scoată mai mult de un punct în Ghencea.

În situția în care Gloria Buzău și Unirea Dej vor termina la egalitate de puncte play-off-ul, atunci Unirea Dej este favorizată de primul criteriu de departajare. Echipa lui Dragoș Militaru a avut 32 de puncte la finalul sezonului regular, față de cele 31 pe care le-a avut formația antrenată de Adrian Mihalcea.

Cine va termina pe locul 5 va obține biletul de participare în barajul de promovare/menținere cu ocupanta locului 7 în play-out-ul SuperLigii.

Meciurile din etapa a 10-a a play-off-ului Ligii 2 au loc duminică, de la ora 13:00

Ultima etapă a play-off-ului Ligii 2, a 10-a, a fost programată să se dispute duminică, 21 mai, de la ora 13:00.

Meciurile sunt următoarele, toate având cel puțin o echipă rămasă cu miză: Poli Iași – Dinamo, Steaua – Gloria Buzău și SC Oțelul Galați – Unirea Dej.

Toate cele trei meciuri vor fi televizate de deținătorii de drepturi TV ale campionatului Liga 2: DigiSport, OrangeSport și PrimaSport.

Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures), Sorin Pană (Mediafax Foto) și FC Buzău

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cristi-munteanu-a-izbucnit-la-finalul-meciului-de-la-buzau-otelul-a-fost-macelarita-de-arbitru-nu-mai-e-nicio-smecherie-aici-a-fost-pe-fata-presedintele-gloriei-s-a-simtit-atacat-19271337

https://liga2.prosport.ro/seria-1/imagini-fabuloase-cu-adrian-mihalcea-antrenorul-gloriei-buzau-a-simulat-o-lovitura-primita-de-la-ionut-neagu-si-s-a-tavalit-pe-jos-in-prelungirile-meciului-cu-sc-otelul-arbitrul-n-a-gustat-teatrul-s-19271323

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-sc-otelul-galati-se-joaca-de-la-ora-1900-in-crang-echipa-lui-dorinel-munteanu-la-a-doua-ocazie-sa-bifeze-matematic-promovarea-in-prima-liga-19271262

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cronica-ultras-dinamo-steaua-3-0-cu-20-000-de-suporteri-pe-arena-nationala-cainii-s-au-impus-prin-coregrafie-ros-albastrii-prin-pirotehnie-toate-mesajele-derby-ului-19271253

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-remiza-cu-poli-iasi-19271202

https://liga2.prosport.ro/seria-1/momente-speciale-la-dej-pentru-doi-jucatori-ai-politehnicii-iasi-cum-au-trait-diego-farcas-si-bogdan-istratie-debutul-la-formatia-moldoveana-dar-si-in-liga-2-19271214

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dragos-militaru-considera-ca-unirea-dej-a-fost-dezavantajata-in-meciul-cu-poli-iasi-am-avut-penalty-clar-si-un-gol-valabil-anulat-antrenorul-abia-asteapta-ultimul-meci-de-la-galat-19271184

Marius ANGHEL 17 May. 2023, 08:38 Liga 2
Pe aceeași temă