Stadionul care se ridică pe o fostă groapă de gunoi! Șantierul arenei ”Eroii Timișoarei” scoate la iveală deșeuri îngropate de acum aproape 50 de ani. Stadiul lucrărilor

Anda DELIU 05 Jun. 2024, 16:47 Liga 2

Stadionul-lego din Timișoara are, după trei luni de la startul șantierului, o parte dintre fundațiile tribunelor pregătite.

Excavațiile au scos însă la iveală o poveste interesantă a terenului, uitată de mulți timișoreni, mai puțin de locuitorii cartierului Ciarda Roșie: timp de cinci ani, lângă Fabrica Optica a fost o groapă industrială de gunoi, apărută ad-hoc, în niște gropi care s-au creat în contextul geologic și social al zonei de la marginea de sud-est a Timișoarei.

Locația viitorului stadion-lego din Timișoara era acum cinci decenii între un CAP și un IAS

Ciarda Roșie este o fostă comună ce s-a alipit Timișoarei, cartier ce are numele de la un han maghiar renumit, la care se opreau oamenii ce veneau dinspre Buziaș.

Astăzi, locația unde se face stadionul-lego nu mai este la marginea orașului indiferent de latură, dar, pe vremuri, nu departe de pârâul Șubuleasa, menționat încă din vremea când Banatul era în Imperiul Otoman, acolo pășteau vacile.

Liga2.ro a obținut informațiile despre istoricul zonei, care nu regăsesc pe Internet, de la mai multe persoane din grupul de Facebook Oamenii din Ciarda Roșie, un grup activ al cartierului, cărora le mulțumim.

Locuitorii au povestit că terenul din zonă era mlăștinos, aproape ca întreaga Timișoară, iar în zonă se afla CAP-ul unde se creșteau și vaci, dar și IAS-ul, cu același profil. Diferența între cooperative și întreprinderile de stat era proprietatea asupra terenurilor și animalelor, a tăranilor, sau a statului.

Deșeurile de fabricile de odinioară ale orașului

În acel sol au existat, până în 1975, gropi apărute pentru că se lua pământul pentru a face cărămizi. Între 1975 și 1980, fabricile pe platforma industrială din Calea Buziașului, care pe atunci nu ajungea până la zona actualului stadion, au decis să aducă acolo gunoaie.

Așadar, nu a fost vorba de gunoi menajer, dar de multe deșeuri de plastic, îngropate în pământ, care, iată, acum sunt scoase odată cu pământul excavat.

Potrivit unui cetățean mai în vârstă, fabricile care au adus acolo gunoi erau cele ce făceau autoturisme, dar și IJTL, fosta Întreprindere Județeană de Transport Local.

Acest ”obicei” s-a sistat în 1980, când s-a decis ridicarea Fabricii Oprica, și, desigur, o vizită a făcut și tovărașul Nicolae Ceaușeșcu. Gropile au fost astupate cu pământ, și, ulterior, în jurul terenului a apărut și bucla de tramvai, căci expansiunea industrială a extins și transportul public.

Se lucrează la fundația stadionului din Ciarda Roșie

Timișorenii care trec prin zonă pot vedea, acum, gunoiul rămas în pământ. Firma din Arad care face arena se ocupă în perioada aceasta de fundații.

La Peluza 2 Est s-a turnat fundația și se fac lucrările de umplere. La Peluza Vest se toarnă acum fundația. La Tribuna 1, de asemenea, se toarnă fundația, iar la Tribuna 2 se excavează și se lucrează pentru a stabiliza terenul.

”Am fost pe șantierul de la Arena «Eroii Timișoarei» și sunt mulțumit de ritmul lucrărilor. Deja progresul este vizibil. Noul stadion este una din investițiile strategice ale orașului, așteptată de decenii de timișoreni. Mă bucur că facem progrese pe șantier și că în 2 ani aici se vor putea organiza meciuri sau concerte. Este un stadion pe care îl facem cu forțe proprii, exclusiv din banii din taxele și impozitele timișorenilor”, spune primarul Dominic Fritz, în limbajul de lemn specific de campanie.

Viitorul stadion va avea 10.101 locuri, iar în jur vor fi și o parcare, un parc și un loc de joacă. Arena va fi de categoria UEFA 4 și probabil va fi cu mult mai repede gata decât noul stadion ”Dan Păltinișanu”. Și arena Știința este în această perioadă într-un proces amblu de modernizare.

Anda DELIU 05 Jun. 2024, 16:47 Liga 2
Pe aceeași temă