Liga 1 cu mai multe echipe din sezonul următor, un vis spulberat pentru cluburile din Liga 2. Justin Ștefan: ”Într-un moment cu dificultăți economice, nu s-ar putea pune problema creșterii numărului”

Răzvan STÎNGĂ 21 Apr. 2020, 17:57 Liga 2
Liga 1 cu mai multe echipe din sezonul următor, un vis spulberat pentru cluburile din Liga 2. Justin Ștefan: ”Într-un moment cu dificultăți economice, nu s-ar putea pune problema creșterii numărului”

Dificultățile financiare se acutizează în fotbalul românesc, cu cât pauza princinuită de pandemie se prelungește. Echipele din ligile inferioare au cel mai mult de suferit, în special cele care primesc finanțare de la autoritățile locale. În cazul multora dintre ele, ajutorul financiar a fost stopat în această perioadă, cel puțin până când situația revine la normal, iar asta poate duce la urmări foarte grave. Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, asociația care organizează campionatul Liga 1, crede că multe cluburi s-ar putea retrage din campionat.

Situația se aplică și în cazul echipelor din prima ligă. Majoritatea și-a format bugetul în mare parte din drepturile de televizare și situația se complică. Mai mult, sponsorii și-au oprit și ei finanțarea. Tocmai din acest motiv, câteva dintre echipe au apelat la ajutorul acordat prin Ordonanța de Guvern, pentru plata salariilor angajaților.

Justin Ștefan: ”Dacă ar veni un număr mare de echipe din Liga 2, s-ar putea ca ele să nu aibă o stabilitate financiară care să asigure continuitatea în ceea ce privește Liga 1”

Tot în această perioadă s-a zvonit și faptul că Liga 1 și-ar putea mări numărul de echipe din sezonul următor. Din cauza problemelor create de coronavirus, s-ar fi luat în discuție și varianta ca, în cazul în care competițiile vor fi înghețate, din Liga 2 să promoveze patru echipe, o dorință mai veche a lui Răzvan Burleanu, președintele FRF. Justin Ștefan spune că o astfel de variantă e imposibilă acum, având în vedere că veniturile din drepturile de televizare s-ar micșora, iar multe dintre cluburile din Liga 2 sunt instabile din punct de vedere financiar.

”În Liga 2 sunt multe echipe finanțate din bani publici și avem probleme cu finanțările publice, de aceea s-au și retras echipe din campionat. Sistemul pe care îl avem acum în Liga 1 este unul funcțional. Până acum, nu ne-am confruntat cu un scenariu care ar putea să apară la un moment dat, să se retragă o echipă din timpul campionatului.

Nu cred că azi, într-un moment cu probleme economice, s-ar putea pune problema creșterii numărului de echipe. În primul rând pentru că s-ar diminua drepturile de televizare încasate de fiecare club de Liga 1 și, în al doilea rând, dacă ar veni un număr mare de echipe din Liga 2, s-ar putea ca ele să nu aibă o stabilitate financiară care să asigure continuitatea în ceea ce privește Liga 1.

Avem un obiectiv clar, şi anume să disputăm toate meciurile rămase de jucat în acest sezon. Numai în acest fel putem să rămânem în contractul pe care îl avem la momentul acesta fără să intervină modificări, mai ales în ceea ce priveşte suma pe care urmează să o plătească partenerul nostru media. O diminuare a numărului de meciuri nu este luată în calcul”, a declarat Justin Ștefan la Telekom Sport.

Majoritatea echipelor din Liga 2, în șomaj tehnic 

Ordonanța de Guvern ajută, pentru moment, echipele din Liga 2, dar rămâne de văzut pentru ce perioadă vor mai fi sistate campionatele. Echipe importante, considerate foarte stabile din punct de vedere financiar, au anunțat că au intrat în șomaj tehnic și oferă fotbaliștilor și celorlalți angajați din club 75 la sută din salariul mediu brut.

Lupta la promovare în acest sezon este foarte strânsă. În acest moment, ocupanta locului 7 e la două puncte în spatele echipei clasate pe poziția a 2-a. Pe lângă UTA (50 pct.), care e lider detașat în Liga 2, șanse la promovare au CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele (ambele cu 39 de puncte), Campionii FC Argeș, Petrolul (ambele cu 38 de puncte), Rapid și Metaloglobus (ambele cu 37 de puncte).

https://liga2.prosport.ro/seria-1/lpf-a-anuntat-cand-s-ar-putea-relua-campionatul-ligii-1-si-noul-termen-pentru-obtinerea-licentei-obiectivul-principal-e-disputarea-tuturor-meciurilor-propunerea-va-fi-facuta-in-cex-19129854

https://liga2.prosport.ro/liga-3/presedintele-afan-e-convins-ca-ordonanta-de-guvern-pentru-sprijin-financiar-pe-perioada-starii-de-urgenta-va-ajuta-echipele-din-liga-2-si-liga-3-sa-supravietuiasca-19004666

Răzvan STÎNGĂ 21 Apr. 2020, 17:57 Liga 2
Pe aceeași temă