Selecționerul Dan Oprescu îi prevede un viitor frumos generației 2002: ”Cu jucători din Ligile 2 și 3 am ținut piept unor titulari din prima ligă a Serbiei”

Călin MNERIE 10 Mar. 2021, 22:53 Liga 2

După exact 11 ani, o selecționată a României a jucat din nou la Arad. În martie 2009, pe vechea arenă „Francisc Neuman”, tineretul trecea cu 2-0 de Andorra, în preliminariile Campionatului European, după reușitele semnate Gângioveanu și Liviu Ganea. Astăzi, 10 martie 2021, cei care au introdus noul stadion al Aradului în circuitul internațional au fost „tricolorii” U19, cu ocazia amicalului cu Serbia.

Daniel Oprescu, mulțumit de replica ”tricolorilor” în fața unor jucători titulari în Liga 1 din Serbia

Tabela nu a suferit modificări pe parcursul celor 90 de minute, deși ambele formații au avut ocazii importante. Și, până la urmă, prestația și rezultatul României pot fi considerate pozitive.

”În condițiile în care campionatul european din vară a fost anulat, am fost nevoiți să ne schimbăm puțin strategia. Cel puțin la această acțiune de la Arad, am apelat la mulți jucători noi, de la echipe din ligile doi și trei, pentru a-i evalua în vederea unei posibile convocări la naționalele U20 și U21. Iar băieții s-au comportat destul de bine în fața unei selecționate a Serbiei care a venit cu 13-14 jucători care evoluează în prima lor ligă. Mai mult, câțiva dintre ei au și goluri în primul eșalon, pe când jucătorii noștri aliniați astăzi evoluează doar în ligile inferioare. Iar din moment ce le-am ținut piept, cred că e un semn bun pentru fotbalul românesc. Mă bucură în special disciplina tactică de care am dat dovadă astăzi, jocul bun în defensivă, poate ar fi trebuit să fim puțin mai inspirați și pragmatici în față. Dar, una peste alta, acțiunea de la Arad, respectiv cele două zile de antrenamente și testul cu Serbia, a fost din punctul nostru o reușită”, a declarat Dan Oprescu, selecționerul României U19, care îl are secund pe Dinu Todoran, antrenorul principal al divizionarei secunde CSM Slatina, de unde au fost convocați Andrei Iana și Ianis Stoica.

Prioritatea devine România Under 20

Regretul anulării competiției europene din vară e mare, dar: ”Această generație talentată de 2002, dar și jucătorii născuți în 2001 pot forma o națională Under 20 puternică. Până la urmă, federația a gândit bine înființarea acestei selecționate intermediară între juniori și tineret, cu atât mai mult cu cât există o competiție de U20 în toamnă, la care vor participa naționale puternice precumFranţa, Anglia, Italia, Spania, Germania, Portugalia, Ţările de Jos sau Danemarca. Sigur că era foarte bine ca România U19 să joace pentru trofeul european în vară, chiar acasă, cu Drăguș, Cîrjan, Munteanu, Popescu, Baiaram, Pitu sau alți băieți talentați, dar vedeți că această pandemie a dat totul peste cap inclusiv fotbalul”, a adăugat Oprescu.

Amicalul cu Serbia a fost ”programat în afara perioadei FIFA”, astfel că cluburile au avut opțiunea de a-și păstra jucătorii în pregătirea propriilor jocuri. Acesta este motivul pentru care majoritatea echipelor din Liga 1 nu au avut jucători la această acțiune, iar din Liga 2 a fost o avalanșă de convocări. Dintre cei 22 de jucători convocați la lot, 15 au fost de la echipe din liga secundă.

Și-ar fi dorit arădeni în tribună și mai mulți titulari pe teren

Practic, fostul mijlocaș al celor de la Telecom sau Gloria, devenit antrenor federal și deținător al Licenței PRO a fost principalul artizan al organizării acestei acțiuni a „tricolorilor” la Arad.

”Când am vorbit prima oară despre posibilitatea să jucăm acest amical la Arad încă știam că ne pregătim de competiția majoră din vară și speram să am la dispoziție tot ce avem mai bun la nivel de Under 19. Mai mult decât atât, personal speram ca pe stadion să vină și spectatori, măcar la 30% din capacitatea sa. Arădenii sunt iubitori și cunoscători ai fotbalului și meritau ca o națională a României să evolueze în fața lor după atâta timp, cu atât mai mult cu cât există și acest stadion nou, frumos. Ca arădean m-am simțit foarte bine să conduc o echipă națională de pe banca arenei Francisc Neuman, însă rămân cu regretul că nu au fost spectatori”, a încheiat selecționerul României U19.

Răzvan Burleanu, cu gândul la noua națională: ”Putem forma o echipă puternică la Under 20”

”Tricolorii mici” au remizat cu Serbia chiar sub privirile lui Răzvan Burleanu.

”După cum s-a văzut, atât în primul 11 cât și printre jucătorii care au venit de pe bancă au lipsit foarte mulți internaționali. Această națională e condusă ca și căpitan de echipă chiar de Radu Drăgușin, de la Juventus Torino și mai are în componență fotbaliști precum Octavian Popescu, de la FCSB sau Pitu de la Viitorul, pentru a da doar câteva câteva exemple. În același timp, am văzut astăzi jucători care nu au primit foarte multe minute până acum. Au avut această oportunitate și o vor mai avea în următoarele săptămâni, la următoarele acțiuni pe care le organizăm, astfel încât următorul selecționer al naționalei de Under 20, o nouă națională pe care o vom crea începând cu acest an, să poată vedea pe ce jucători se va baza. Sunt jucători interesanți și în ligile doi și trei, care, împreună cu cei din Liga 1 și străinătate pot forma o națională puternică la de Under 20”, a explicat președintele FRF.

Lotul național U19 care a remizat (0-0) astăzi cu Serbia, la Arad:

portari: Otto Hindrich (ASU Politehnica Timișoara), Alexandru Tătaru (Rapid);
fundași: Andrei Iana (CSM Slatina), Mădălin Pascu (Sportul Chiscani), Ionuț Mitran (Universitatea Craiova), Cornel Ardei (Aerostar Bacău), Alexandru Chilili (FC Voluntari), Samuel Popa (Șoimii Lipova), Ștefan Stefanovici (Sporting Juniorul Vaslui), Cosmin Gladun (Ripensia Timișoara);
mijlocași: Ștefan Pănoiu (Rapid), Gabriel Buta (Viitorul Constanța), Soma Casiadi-Bakó (FK Csikszereda), Marian Danciu (Universitatea Craiova), Janos Botorok (FK Csikszereda), Vlad Șerbănescu (Viitorul Pandurii), Florin Bălan (Farul Constanța), Alin Văsălie (Fotbal Comuna Recea), Alexandru Sima (CSM Reșița);
atacanți: Ianis Stoica (CSM Slatina), Ion Vasluian (Ripensia Timișoara), Toni Suciu (FK Csikszereda).

Cu Serbia U19 au jucat pentru România U19: Hindrich (Tătaru 46) – Iana (Pascu 46), Chilili (Ardei 46), I. Mitran (A. Popa 70), Stefanovici (Gladiun 46) – Casiadi (G. Buta 46), Pănoiu (Danciu 46) – Șerbănescu (Botorok 46), Fl. Bălan (Văsălie 46), Sima (Vasluian 46) – I. Stoica (cpt.)(Suciu 46).

Foto: Ciprian Petcuț și Sebastian Tătaru / Sport Pictures

Călin MNERIE 10 Mar. 2021, 22:53 Liga 2
Pe aceeași temă