Amânarea ultimelor două etape programate în acest final de an, primele două din returul Ligii 2, este subiectul principal al discuțiilor care se poartă în această săptămână între conducătorii și antrenorii echipelor din acest eșalon. Unii vor ca cele două runde să fie reprogramate în primăvară, alții nu sunt de acord, cu toate că nu au, poate, cele mai bune condiții de antrenament sau de organizare a jocurilor oficiale. Interesele personale ale fiecărui club sunt pe primul plan, astfel că Federația Română de Fotbal va lua o decizie în aceste zile după ce va constata dacă numărul de cereri pentru amânare este dorit de majoritatea cluburilor din Liga 2.
FC Brașov, Olimpia Satu Mare și Foresta Suceava sunt trei dintre cluburile din Liga 2 care au anunțat public că vor ca ultimele două etape programate în acest final de an să fie reprogramate pentru la anul. Totuși, cererile trimise în acest moment către FRF sunt în număr limitat, dorința de amânare fiind acum mai mult comunicată verbal, nu și pusă pe hârtie.
„Ar fi bine să se amâne cele două etape din retur, jucăm pe terenuri grele, iar în aceste condiții doar de fotbal nu poți vorbi. Să vedem ce decid cei de la FRF”, spunea Cornel Țălnar încă de luni.
Andone: „Mă prezint la meci la Vâlcea după ce o săptămână nu am atins mingea”
Bogdan Andone, antrenorul Olimpiei Satu Mare, este unul dintre oficialii care vor amânarea, deoarece condițiile de care dispune clubul său, dar și cele pe care urmează să joace sunt improprii pentru antrenamente și desfășuratea meciurilor. Andone a spus pentru Liga2.ro că a avut discuții cu 15 antrenori sau conducători de cluburi din Liga 2 și toți aceștia sunt de acord cu reprogramarea primelor două etape din retur pentru la anul.
„Am vorbit cu Laurențiu Roșu de la UTA și mi-a zis că ei ar face hârtie către FRF să nu se mai joace absolut niciun meci, se antrenează în Ungaria și în România joacă în mocirlă. În situația mea, luni am făcut doar antrenament de refacere, marți am făcut doar în sală, deci nu am putut să ies afară. Astăzi voi face antrenament în sala de baschet și în sala de handbal pentru că nu am teren și sunt impracticabile, acoperite cu zăpadă și sâmbătă mă prezint la meci la Vâlcea după ce o săptămână nu am atins mingea. Am vorbit cu Mihalcea, Pelici, vorbisem înainte și cu Bolohan. S-a vorbit la Sepsi, la Reșița…”, a spus Andone.
Antrenorul Olimpiei este îngrozit de condițiile de joc de care dispun cluburile din Liga 2. „Fotbalul a devenit practic o luptă în noroi, cum s-a întâmplat și la meciul cu UTA, la meciul nostru și la Sepsi, pe zăpadă. La Timișoara terenul e practic impracticabil, ăla de la Politehnică… E o mocirlă de când am jucat noi cu Olimpia, de trei săptămâni. Sunt condiții impracticabile, nu avem condiții de pregătire. Vrem ca cele două etape din retur să nu se mai joace acum, să fie reprogramate pentru la primăvară. Să se bage și două intermediare, nu va mai fi nici meciuri de Cupa României pentru că din Liga a 2-a cred că, practic, nu mai rămâne nimeni în competiție. Să le muți în primăvară nu ar fi un impediment să joci două etape intermediare prin aprilie sau martie”, a mai declarat Andone pentru Liga2.ro.
Potrivit antrenorului Olimpiei, cluburile care ar dori amânarea celor două etape sunt: Olimpia, FC Brașov, Sepsi, UTA, Mioveni, Foresta, Afumați, Călărași, Berceni, Clinceni, Balotești, ASU Poli, Metalul, Luceafărul și Unirea Tărlungeni. Restul care nu ar dori sunt: Chindia, Brăila, Vâlcea și Juventus.
Goian: „Este în avantajul tuturor să se amâne ultimele două etape din acest an”
Una dintre echipele care a trimis deja hârtie la federație este Foresta Suceava. A confirmat chiar președintele Dorin Goian: „Am văzut cu toții cum s-au desfășurat multe dintre meciurile etapei din weekend. Noi am jucat pe zăpadă la Sfântu Gheorghe, iar la Arad s-a jucat în mocirlă. Este frig, starea terenurilor din țară, mai toate fără încălzire în gazon, este groaznică, iar ceea ce s-a jucat în ultima etapă nu mai este fotbal. Nici televiziunilor nu cred că le convine să transmite astfel de meciuri. Cred că este în avantajul tuturor să se amâne ultimele două etape din acest an, să începem returul la primăvară. Se poate adăuga atunci o etapă intermediară. Chiar astăzi am trimis federației o solicitare în acest sens”, a declarat marți, pentru gazetasv.ro, Dorin Goian.
Brașoveanu: „Nu voi încerca să îi conving nici pe unii, nici pe alții. Majoritatea va avea câștig de cauză”
Auraș Brașoveanu, unul dintre cei doi membrii ai echipelor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF, dar și președinte executiv al Daciei Unirea Brăila, a explicat pentru Liga2.ro cum decurg discuțiile în acest moment în privința acestui subiect.
„O mare parte a echipelor nu își doresc această amânare pentru a nu condensa a doua parte a sezonului, fiindcă noi suntem legați și de desfășurarea barajului pentru promovare și atunci ar însemna ca în fiecare lună să ai minim o intermediară, ceea ce este un efort foarte deosebit pentru bugetul celor mai multe cluburi, dar și ca efort fizic în urma deplasărilor lungi. Va decide, așa cum am spus de fiecare dată, consensul. Eu nu voi încerca să îi conving nici pe unii nici pe alții să facă precum mine sau o tabără să facă precum ceilalți. Suntem 19, iar majoritatea va avea câștig de cauză”, a comentat Brașoveanu.
Oficialul Daciei Unirea explică și de ce, conform antrenorului Olimpiei, numărul cluburilor care doresc reprogramarea celor două etape este atât de mare, însă în realitate, pe hârtie, el este mult mai mic.
„Antrenorii doresc această amânare, nu cluburile. Nu antrenorii sunt cei care decid. Unii au probleme de lot, alții au altfel de probleme. Conducătorii de cluburi vor decide dacă doresc să renunțe la disputatea în acest an a celor două etape sau nu. Mai mult de atât, cele două etape au fost introduse în această primă parte a sezonului tocmai la propunerea conducătorilor de club, pentru a nu avea un sezon de primăvară foarte dens. Satu Mare, Suceava, UTA și FC Brașov sunt echipe care până au trimis solicitări”, a spus, pentru Liga2.ro, Auraș Brașoveanu.
Brașoveanu: „Fiecare dintre ei au interes personal și nu e normal. Trebuie să milităm pentru un interes general”
Membrul echipelor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF spune și de ce o astfel de decizie, de reprogramare a celor două etape, nu este tocmai bună din punctul său de vedere.
„Eu închid sezonul pe 26 noiembrie și am patru cluburi de Liga 2 calificate în optimile Cupei României și îi las fără competiție până la desfășurarea competiției, timp de trei săptămâni? La asta nu s-a gândit nimeni pentru că nu îi interesează. Să îi intereseze pe ăia care sunt calificați… Nu e normal. Fiecare are interes personal și nu e normal. Trebuie să milităm pentru un interes general”, a spus Brașoveanu, care e conducător la Dacia Unirea Brăila, club din Liga 2 calificat în optimile Cupei României, la fel ca și CS Afumați, CS Mioveni și Luceafărul Oradea, toate urmând a juca în perioada 13/14/15 decembrie în această competiție.
Brașoveanu mai spune că această discuție despre amânarea ultimelor două etape din 2016 ar fi trebuit să aibă loc mai devreme, altfel putându-se face modificări în etapele rămase din tur, în sensul de a reprograma intermediara de săptămâna viitoare ca o etapă normală.
„Nu s-a deschis o discuție corectă, civilizată încă de acum două săptămâni, de exemplu. Dacă s-ar fi făcut atunci, vă dau un exemplu, amânam cele două etape și le reprogramat pentru primăvară și scoteam acum intermediara de pe 23 noiembrie”, a spus Brașoveanu.
Replică lui Andone pentru Brașoveanu: „E pus în Comitetul Executiv să apere interesele cluburilor de Liga a 2-a, nu să facă lobby pentru două sau trei”
Simțindu-se vizat de afirmațiile lui Auraș Brașoveanu, Bogdan Andone, antrenorul Olimpiei, a avut o replică acidă la adresa reprezentantului cluburilor din Liga 2 în Comitetul Executiv al FRF.
„Domnul Brașoveanu să nu uite că a desființat două echipe, Dunărea și Farul, prin managementul lui „bun”. Dânsul e pus în Comitetul Executiv să apere interesele cluburilor de Liga a 2-a, nu să facă lobby pentru două sau trei. Ar trebui să aibă mai mult respect pentru jucători și antrenorii care au studiat jocul de fotbal și nu luptele în noroi și mocirlă”, a spus Andone.
Cociu: „Acum, ce facem? Schimbăm regulile în timpul competiției iar?”
Conducătorul clubului ASU Politehnica Timișoara, Marius Cociu nu e prea încântat de această perspectivă de amânare a ultimelor două etape din 2016, părând să susțină argumentele prezentare mai sus de Auraș Brașoveanu.
„Am vorbit cu domnul Brașoveanu și mi-a spus că FRF nu a trimis nicio adresă în acest sens, inițiativa a venit din partea antrenorilor. Acum, ce facem? Schimbăm regulile în timpul competiției iar? Nu sunt ipocrit sau ironic, la meciul de duminică nu s-a putut juca. Dar la început de sezon, majoritatea cluburilor au propus ca primele două etape din retur să se joace în 2016. Voi discuta cu domnul Brîndescu și ceilalți să văd ce consideră și ei”, a spus, pentru tmsport.ro, directorul sportiv al ASU Poli.
Cociu vede două principale dezavantaje dacă cele două etape s-ar amâna. „Bun, dacă amânăm, asta ce înseamnă? Ar trebui să avem un retur mai condesat, cu etape intermediare, în condițiile în care federația stabilit că Liga 1 și Liga a 2-a să se termine la finalul lui mai. Asta ar însemna că echipa de pe locul 3, care va merge la baraj, să aibă iar probleme de oboseală, deplasări. Ar trebui să acordăm șanse egale celor două competitoare. Apoi, echipele noi, cum suntem și noi, am avea iar intermediare cu deplasări lungi. Ce ar înseamna să merg sâmbătă la București, să am intermediară acasă și sâmbătă iar la București? Ce aport de performanță am mai putea aduce noi”, a mai explicat Cociu.
Programul etapa a 17-a a Ligii 2:
19 noiembrie, ora 11:00
CS Balotești – UTA Bătrâna Doamnă
CSM Râmnicu Vâlcea – Olimpia Satu Mare
Dacia Unirea Brăila – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
Metalul Reșița – CS Afumați
ACS Berceni – Unirea Tărlungeni
19 noiembrie, ora 11:30
Chindia Târgoviște – Dunărea Călărași
19 noiembrie, ora 14:00
ASU Politehnica Timișoara – FC Academica Clinceni
CS Mioveni – Luceafărul Oradea
20 noiembrie, ora 13:00
Foresta Suceava – Juventus București
FC Brașov stă, deoarece ar fi trebuit să o întâlnească pe Șoimii Pâncota.
Programul etapa a 18-a a Ligii 2:
22 noiembrie, ora 14:00
Luceafărul Oradea – FC Brașov
23 noiembrie, ora 11:00
UTA Bătrâna Doamnă – ACS Berceni
23 noiembrie, ora 12:00
CS Afumați – CS Mioveni
23 noiembrie, ora 14:00
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Metalul Reșița
Juventus București – Dacia Unirea Brăila
Olimpia Satu Mare – Foresta Suceava
Dunărea Călărași – CSM Râmnicu Vâlcea
Unirea Tărlungeni – Chindia Târgoviște
ASU Politehnica Timișoara – CS Balotești
FC Academica Clinceni stă, deoarece ar fi trebuit să o întâlnească pe Șoimii Pâncota.
Etapa a 19-a a Ligii 2 – nestabilită încă la datele și orele corecte:
26 noiembrie, ora 11:00
CS Balotești – FC Academica Clinceni
ACS Berceni – ASU Politehnica Timișoara
Chindia Târgoviște – UTA Bătrâna Doamnă
CSM Râmnicu Vâlcea – Unirea Tărlungeni
Foresta Suceava – Dunărea Călărași
Dacia Unirea Brăila – Olimpia Satu Mare
Metalul Reșița – Juventus București
CS Mioveni – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
FC Brașov – CS Afumați
Luceafărul Oradea stă, deoarece ar fi trebuit să o întâlnească pe Șoimii Pâncota.
Etapa a 20-a a Ligii 2 – nestabilită încă la datele și orele corecte:
3 decembrie, ora 11:00
FC Brașov – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
CS Mioveni – Juventus București
Metalul Reșița – Olimpia Satu Mare
Dacia Unirea Brăila – Dunărea Călărași
Foresta Suceava – Unirea Tărlungeni
CSM Râmnicu Vâlcea – UTA Bătrâna Doamnă
Chindia Târgoviște – ASU Politehnica Timișoara
FC Academica Clinceni – Luceafărul Oradea
ACS Berceni – CS Balotești
CS Afumați stă, deoarece ar fi trebuit să o întâlnească pe Șoimii Pâncota.
Etapa a 21-a a Ligii 2 – nestabilită încă la datele și orele corecte:
10 decembrie, ora 11:00
ASU Politehnica Timișoara – CSM Râmnicu Vâlcea
ACS Berceni – FC Academica Clinceni
CS Balotești – Chindia Târgoviște
UTA Bătrâna Doamnă – Foresta Suceava
Unirea Tărlungeni – Dacia Unirea Brăila
Dunărea Călărași – Metalul Reșița
Olimpia Satu Mare – CS Mioveni
CS Afumați – Luceafărul Oradea
Juventus București – FC Brașov
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe stă, deoarece ar fi trebuit să o întâlnească pe Șoimii Pâncota.
Articol scris de Marius ANGHEL