Situația complicată a echipei de fotbal gălățene din liga secundă este explicată în detaliu de cel care a preluat conducerea clubului în urmă cu mai puțin de două luni.
FCM Dunărea a încheiat chinuindu-se campionatul trecut, scăpând de la retrogradarea din Liga a II-a doar datorită schimbării sistemului competițional. Marile probleme ale clubului în acest an au fost numeroasele salariile restante către jucători și antrenori. Acest aspect este pe punctul de a fi rezolvat, dar încă se caută soluții pentru restul cheltuielilor necesare acoperii viitorului an competițional.
După demisia de acum două luni a lui Auraș Brașoveanu, postul de președinte i-a fost încredințat lui Romeo Jianu. Planurile acestuia includ și o eventuală încercare de promovare în Liga I, dacă va reuși să găsească soluții pentru a scăpa de blocajul provocat de datoriile la stat pe care le are FCM Dunărea.
– Veniți după un sezon cu probleme serioase de ordin financiar. Cum stați acum cu salariile, mai sunt restanțe către jucători?
– Mai sunt restanțe pe două luni, respectiv pe mai și iunie. Încercăm să rezolvăm aceste probleme, deși sponsori avem foarte puțini. Primăria este în continuare principalul nostru finanțator, ne-a fost aprobat un nou sprijin financiar, aferent salariilor pe cele două luni, urmează doar formalitățile necesare pentru a primi banii.
– În afară de susținerea municipalității, ce alte surse financiare aveți? Aveți posibilitatea unui buget rezonabil, care să permită un campionat fără problemele din sezonul trecut?
– Desigur, noi încercăm să găsim și alte surse, dar speranțele nu sunt foarte mari, deocamdată. Se leagă în mare măsură de înființarea Ligii Profesioniste pentru Liga a II-a, de acolo am putea să obținem ceva venituri din drepturile de televizare, care pot reprezenta o bună parte din buget. La acest moment, nu pot spune cu certitudine ce procent din bugetul necesar îl putem acoperi din alte surse în afară de Primărie și Consiliul Local Galați.
– Până acum, municipalitatea v-a acordat bani doar pentru salarii. Restul cheltuielilor, pentru deplasări, cantonamente, vitaminizare, tot ce înseamnă un sezon competițional, cum le veți acoperi?
– Se știe, TransPec și Vinton au fost mult timp sponsori ai clubului, aceștia ne-au mai ajutat financiar pentru acest tip de cheltuieli. Din păcate, cele două firme s-au retras și suntem în căutarea unor soluții. Este o situație complicată. Spre exemplu, mai avem și acum de achitat două baremuri la FRF.
– În aceste condiții, cum vedeți viitorul sezon, mai ales că se anunță extrem de dificil, cu cel puțin câte cinci echipe care vor retrograda din fiecare serie?
– Nici la această oră nu știm exact cum va fi sistemul competițional. Se pleacă de la varianta a două serii de câte 14 echipe. Însă, până acum, acum s-au înscris foarte puține cluburi și în situația în care nu vor fi completate cele două serii, există chiar și varianta unei singure serii, de 22 de echipe și cu opt retrogradate. În orice variantă, dacă nu vom avea liniște financiară, ne va foarte greu să ducem competiția până la capăt.
– Sezonul trecut l-ați încheiat cu Damian Băncilă antrenor interimar. Ați stabilit cu ce conducere tehnică veți aborda noul campionat?
– Cel puțin deocamdată, Băncilă rămâne la echipă, el este antrenorul principal. Totul pornește de la partea financiară, dacă lucrurile se vor așeza și vom avea garanții că nu vor fi probleme din acest punct de vedere, ne vom gândi să întărim lotul, având în vedere că ne așteaptă un campionat destul de greu. Poate ne vom gândi în această situație optimistă și la întărirea staffului tehnic, eventual cu un antrenor mai experimentat. Precizez că Băncilă și-a făcut treaba, noi suntem mulțumiți de felul în care a gestionat finalul de campionat și îi dăm credit în continuare.
– În ceea ce privește lotul, ce modificări sunt până în acest moment?
– Am avut doi jucători împrumutați de la Botoșani, Vraciu și Ursu, care și-au terminat contractul cu noi, la fel cum este și cazul portarului Miron. S-au mai aflat la final de contract Matei, Șomodean și Laurențiu Radu. Vom avea negocieri și cu ei, pentru o eventuală prelungire. Avem și doi jucători pe care i-am pierdut la Camera națională de Soluționare a Litigiile din FRF, pentru că nu le-am achitat la timp drepturile financiare, mă refer la Bâtfoi și Neagu.
– Stelian Cucu este în pregătire cu Oțelul…
– I-am permis să meargă în cantonament cu Oțelul, însă el mai are un an de contract cu noi. În situația în care Oțelul îl dorește în lot, vom negocia și sigur ne vom înțelege. Nu-i vom pune bețe-n roate jucătorului, este normal să-l lăsăm să joace în Liga I, dacă are ofertă.
– Acum un an se vorbea despre un proiect la acest de club de formare a unei echipe capabile să promoveze dacă se întâmplă ca Oțelul să retrogradeze din Liga I. Din discuțiile avute cu municipalitatea, cu alți eventuali parteneri, poate veni o susținere financiară mai mare decât doar pentru salarii și astfel să fie reluat acel proiect?
– Am discutat această variantă cu domnul primar Marius Stan, dumnealui împărtășește punctul nostru de vedere, să devenim echipa-fanion a Galațiului în cazul în care problemele financiare cunoscute ale Oțelului vor avea efect negativ în campionat. Problema care ne blochează în acest moment o reprezintă datoriile pe care clubul nostru le are la bugetul de stat, iar din cauza lor sprijinul municipalității nu poate depăși limita salariilor. Dacă noi vom găsi soluții să acoperim aceste datorii, care nu sunt uriașe, în jur de 2.000.000 de lei, atunci putem discuta de o finanțare mai mare de la Primărie și atragerea mai multor parteneri, implicit reluarea proiectul de care ați amintit. Toul depinde de modul în care vom găsi soluții să acoperim acea datorie.
– Era vorba de un proces la instanțele de judecată pentru aceste datorii…
– Noi am câștigat parțial, este vorba de aproape 5.000.000 de lei, mai rămâne suma de care vorbeam mai devreme. Ne judecăm și pentru asta, iar dacă vom câștiga și acest proces atunci lucrurile devin mult mai simple. Dar este o probelemă de durată, de aceea căutăm și alte soluții.
Cine este Romeo Jianu
În luna august, Romeo Jianu va împlini 56 de ani și activează în managementul din lumea fotbalului de 20 de ani. A început în 1994, ca director la o societate care se ocupa de marketingul clubului Oțelul. În perioada 1998-2000 a fost director sportiv la Rocar București, club ce ajunse în prima ligă.
Tot director sportiv a fost la CF Brăila în 2006 și 2007, apoi a revenit în Galați, unde a fost timp de cinci ani, până în 2012, director executiv la echipa de Liga a III-a Politehnica Galați, desființată între timp. De anul trecut, a fost director resurse umane și licențiere și totodată membru în Comitetul Director la FCM Dunărea, iar de o lună și jumătatea a devenit preșidentele acestui club.
Articol scris de Marian CĂ‚PĂ‚ȚÎNĂ‚