„Riscăm să ne uităm la fotbal la bulgari și la unguri”

15 Aug. 2009, 19:32 Liga 2

Mâine, de la orele 11, se va desfășura ultimul meci al etapei întâi din Liga a II- a, în care Dunărea Giurgiu va primi vizita retrogradatei din primul eșalon Farul Constanța.
 

Cu o zi înainte de acest meci, tehnicianul giurgiuvenilor a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu în exclusivitate.
 

La mulți ani de Sf. Maria. Azi e ziua dumneavoastră de nume, ce vă doriți cel mai mult?
Vă mulțumesc pentru urare. Cel mai mult îmi doresc să fiu sănătos. După aia ce o da bunul Dumnezeu.
 

Cum credeți că se va comporta Dunărea Giurgiu în noul sezon?
Avem cam aceeași echipă ca și anul trecut. Nu este o echipă nici de locul întâi, dar nici de retrogradare. Va fi un sezon greu pentru toată lumea, mai ales în condițiile în care vor retrograda cinci echipe din fiecare serie.
 

Ce părere aveți despre haosul care a fost în Liga a II-a în ultimele zile? Care credeți că ar fi cel mai potrivit sistem competițional pentru acest eșalon?
Nu mă mai miră nimic în România. Cred că la momentul actual cel mai bun sistem va fi cel care va intra în vigoare din sezonul viitor. Două serii de câte 16 echipe e cel mai potrivit acum. Eu cred că e foarte greu, ca în țara noastră, să faci o singură serie în Liga a II- a. Nu cred că s-ar găsi un număr îndeajuns de mare de echipe care ar putea face față cheltuielilor pe care le implică distanțele mari dintre orașe.
 

Considerați că în cazul unei singure serii s-ar face mai mult o selecție financiară, decât valorică?
Atunci când ai bani, în mod normal ar trebui să ai și valoare…dar e ca în viață, trebuie să ai și un pic de minte, altfel se alege praful. Au fost destule echipe care au avut bani, însă nu i-au folosit cu cap.
 

Regretați vreun jucător din cei care au plecat de la Dunărea în această vară?
Nu în mod special…
 

Nici măcar Bâtfoi?
Pe Bâtfoi am încercat să îl fac fotbalist. Eu l-am crescut și l-am făcut să joace la lotul de juniori. Are momente bune și rele, îi place mai mult viața decât fotbalul. Dar acum la noi, cam așa e cu toți juniorii.
 

Ce vreți să spuneți prin „așa e cu toți juniorii”?
Păi ce să zic…treaba asta cu juniorul obligatoriu nu e cea mai bună soluție. De la un timp s-au șmecherit aproape toți juniorii. Și-au cam luat nasul la purtare, deoarece știu că avem nevoie de ei, că așa o cere regulamentul. Și, atunci, își permit să facă fițe pentru că valoarea lor este destul de scăzută și nu prea ai de unde să alegi. De exemplu, ai idee câți dintre cei care și-au terminat junioratul anul trecut sunt acum titulari ca seniori? Îți spun eu, aproape nimeni. Cred că am fi avut un campionat mult mai frumos dacă nu am fi fost obligați să folosim juniori. Eu nu am fost niciodată la lotul de juniori și uite că am jucat sute de meciuri în primele două eșaloane. În schimb, am avut colegi care au fost la toate loturile de juniori și nu au făcut nimic în cariera lor.
 

Revenind la campionat, ce părere aveți despre Farul? Toată lumea îi dă pe constănțeni drept favoriți la promovare.
Pe Farul nu i-am văzut jucând. Vă spun eu că în seria asta toți suntem o apă și un pământ. Petrolul, Sportul nu sunt cu nimic peste noi. Bacăul în schimb s-a mai întărit un pic față de sezonul trecut. Eu spun că cine va avea resurse financiare și se va organiza mai bine va promova în Liga I. La retrogradare nu vreau să dau nume, dar cei fără stabilitate financiară vor fi victime sigure, mai ales că retrogradează cinci echipe.
 

Credeți că se vor mai retrage echipe ca și în sezonul trecut?
Federației și LPF-ului le e foarte greu să conducă forbalul în condițiile actuale. Statul nu ajută fotbalul, ci îl îngroapă în impozite. Dacă ne-ar ajuta statul să facă impozite mai mici pentru sport, nu doar pentru fotbal, ar fi mult mai bine pentru toată lumea. Acum plătești impozit până și la hrană, la vitaminizare, chiar și la apă. Dacă o mai ținem așa, o să ne uităm la fotbal la bulgari și la unguri. Sincer îmi e frică să nu se retragă mai multe echipe decât anul trecut.
 

 

Articol scris de Mihai Andrieș

15 Aug. 2009, 19:32 Liga 2
Pe aceeași temă