Retrogradatele din Liga 1 se duc ca niște ghiulele la fundul Ligii 2. Ceahlăul, U Cluj și Oțelul sunt pe moarte, FC Brașov e pe loc retrogradabil

Marius ANGHEL 10 Oct. 2015, 11:38 Liga 2

Două dintre cele șase echipe retrogradate sezonul trecut din Liga 1 sunt în pericol iminent de colaps chiar și în Liga 2, iar alte două pare că vor avea mari probleme în evitarea unei noi retrogradări la finalul acestui campionat.

După șapte etape din sezonul regulat al eșalonului secund, Ceahlăul Piatra Neamț ocupă ultimul loc (direct retrogradabil) în Seria 1, cu trei puncte. Clubul e în insolvență. În Seria 2, Universitatea Cluj – grupare aflată de asemenea în insolvență – ocupă locul 12, cu șase puncte, unul mai mult decât formația de pe locul 13 (direct retrogradabil). Cele două cluburi de mare rezonanță în România, ambele fondate în 1919, sunt într-o situație atât de grea încât e imposibil de prezis dacă vor mai apuca sărbătorirea centenarului.


Meciul Oțelul-Ceahlăul ar trebui să se dispute în etapa a 11-a a Ligii 2. E posibil însă ca, până atunci, una sau chiar amândouă echipele să dispară

Deși sunt puțin mai sus în clasament, amenințate de retrogradarea în Liga 3 sunt, în acest moment, și Oțelul Galați – locul 10 în Seria 1, cu șase puncte – și FC Brașov – locul 8 în Seria 2, cu zece puncte. Și aceste formații sunt tot în insolvență.

În acest sezon de tranziție, la capătul căruia Liga 2 se restructurează pentru a trece de la două serii a câte 14 echipe (teoretic) la o singură serie cu 22 de echipe, vor retrograda nu mai puțin de 11 competitoare. Trei formații vor pica direct după sezonul regulat (locul 13 din Seria 1 și locurile 13-14 din Seria 2). Lor li se vor adăuga alte opt (ocupantele locurilor 9-12 din cele două serii) după play-out. Va fi, deci, un veritabil măcel. În acest moment, FC Brașov, Oțelul, U Cluj și Ceahlăul sunt pe locuri retrogradabile.

Cele două cluburi care fac deocamdată excepție de la prăbușirea „granzilor” veniți din Liga 1 sunt Rapid (locul 2 în Seria 1) și Gaz Metan Mediaș (locul 3 în Seria 2). Amândouă au ca obiectiv declarat revenirea în Liga 1 la capătul acestui sezon. Rapid este deja de trei ani în insolvență.

Ceahlăul e pe ultimul loc, U Cluj are în echipă tineri plătiți cu 1.500 de lei și cazați în cămine

Ceahlăul este nu numai pe ultimul loc în Seria 1, cu o singură victorie și cinci înfrângeri, dar și în colaps general: financiar, sportive, administrativ. Informațiile sunt că gruparea încăpută pe mâna italianului Angelo Massone a fost abandonată de patron, jucătorii n-au bani de mâncare, la cantonament e frig în camere ca afară și nu curge apa. Se speră în preluarea clubului de alt patron, dar pare o iluzie, pentru că Massone, deși a plecat, este încă proprietar în acte și până nu se va semna ceva concret, nimeni nu poate investi în clubul deținut de altcineva.


U Cluj mai are în lot doar tineri și adolescenți. Chiar și așa, clubul e într-o situație financiară incertă iar locul din clasament dă fiori

U Cluj e într-o postură cel puțin la fel de gravă. Echipa e în insolvență și directorul general George Walter, fiul lui Florian Walter-Bușcă, afaceristul fugit de DNA în lumea arabă, încearcă să găsească un cumpărător. Între timp, lotul echipei a fost reformat total, s-a renunțat la toți jucătorii străini, iar actualii componenți au vârsta între 18 și 22 de ani și provin din pepiniera clubului. Sursele ProSport spun că salariile copiilor care joacă acum pentru U Cluj sunt între 1.500 și 2.000 de lei, iar tinerii sunt cazați la căminele studențești.

Oțelul n-are bani nici de baremul arbitrilor, Brașov vrea mult și nu poate nimic

Oțelul, deși stă un pic mai bine în clasament decât Ceahlăul, e în moarte clinică. Patronul Dan Adamescu a băgat echipa în insolvență după ce din conturi au dispărut milioanele din Liga Campionilor. Câștigătoarea titlului de acum 4 ani se târăște, efectiv, de la o zi la alta. Luni, conducătorii clubului anunțau că nu sunt bani pentru a se prezenta la etapa următoare. Între timp, problema pare să se fi rezolvat momentan, informează www.viata-libera.ro.

Cristian Munteanu, managerul clubului, a sintetizat dezastrul: „Cred că speranța de viață a acestei echipe, un simbol al Galațiului și chiar al întregii Moldove, o numărăm în ore. Dacă nu plătim această restanță (n.r. – 2.850 de lei reprezentând baremul de arbitraj de la ultima partidă de campionat), nu vom fi programați la etapa de mâine, iar asta înseamnă practic moartea Oțelului. Avem doar 600 de lei la ora 12.00, bani strânși în mare măsură de jucători la evenimentul de joi seară, de la Club Infinity. Nu am avut cu cine să mai facem licitația pentru vânzarea tricoului cu care s-a jucat în Liga Campionilor. Nu mai am soluții, am apelat la oamenii de afaceri din oraș, dar numai patronul clubului amintit a încercat să ne ajute. Doar un miracol mai poate salva Oțelul Galați”.

Și FC Brașov a aruncat peste bord toți jucătorii străini. Clubul e în insolvență și patronul Ioan Niculaie ar căuta amatori să-l vândă. Obiectivul e revenirea în Liga 1, însă deocamdată echipa e pe locul 8, de play-out. Între liderul Baia Mare și Brașov s-a căscat deja o diferență de 5 puncte după doar câteva etape, iar echipa ratează în mod constant țintele. În ultimele două etape, Romică Pașcu, revenit în stafful clubului, a cerut șase puncte, dar s-au realizat numai două remize. Urmează, sâmbătă, derby-ul cu Gaz Metan, echipa pe care Brașovul a băgat-o în Liga 2 în ultima etapă a sezonului trecut.


FC Brașov își propune să promoveze dar e pe loc retrogradabil

Rapid și Gaz Metan stau ceva mai bine. Giuleștenii sunt în insolvență, dar susținerea suporterilor și interesul – inclusiv din partea televiziunilor – împinge înainte un club unde lucrurile par făcute, totuși, după ureche și cu obsesia economiei. Rapid a încercat să monetizeze avantajul și să-și vândă individual drepturile TV, însă federația s-a opus cu îndârjire.

Președintele Burleanu chiar i-a amenințat pe rapidiști că vor suporta consecințe dacă nu își cedează drepturile TV către LPF 2, pentru a fi vândute la comun cu ale celorlalte echipe din Liga 2. Pierderile financiare pentru Rapid sunt însemnate. În locul câtorva zeci sau chiar sute de mii de euro, Rapid va primi, conform primelor calcule, circa 12.000. Mai mulți antrenori au refuzat în vară să preia echipa din cauza modului neprofesionist de a aborda lucrurile din partea patronului Valerii Moraru. Există totuși un lot bun pentru nivelul Ligii 2, iar antrenorul Dan Alexa are șanse să atingă obiectivul de a câștiga seria și de a promova după doar un an, mai ales că adversarele sunt slăbuțe și cu probleme financiare chiar mai mari decât Rapidul.

Gaz Metan are o stabilitate financiară mai mare și, deși acum e pe locul 3, rămâne marea favorită la promovare. Baia Mare și Pâncota nu par să aibă nici anvergura, nici dorința de a urca în Liga 1. Brașov are probleme, iar celelalte formații ar fi foarte mulțumite să evite play-out-ul.

Articol scris de Matei UDREA și Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Marius ANGHEL 10 Oct. 2015, 11:38 Liga 2
Pe aceeași temă