CSC Dumbrăvița trece restanța cu Progresul Spartac și urcă pe loc calificabil în play-off. Trei goluri spectaculoase ale timișenilor au anulat posibila fază de eliminare a portarului său

Marius ANGHEL 12 Sep. 2023, 13:05 Liga 2
CSC Dumbrăvița trece restanța cu Progresul Spartac și urcă pe loc calificabil în play-off. Trei goluri spectaculoase ale timișenilor au anulat posibila fază de eliminare a portarului său

CSC Dumbrăvița a câștigat meciul restant cu Progresul Spartac din prima etapă a noului sezon de Liga 2 și cu punctele obținute după cinci runde a urcat pe locul 6, ultimul calificabil în play-off-ul competiției. În schimb, gazdele de astăzi rămân doar cu un punct și își păstrează titulatura de ”lanternă roșie” a clasamentului.

Cu trei goluri superbe marcate s-au impus impus timișenii pe terenul de iarbă al bazei FRF de la Buftea, în timp ce cei de la Progresul Spartac văr rămâne după acest joc cu întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă arbitrul Valentin Porumbel ar fi decis eliminarea portarului Dumbrăviței la faza din primul minut al reprizei secunde, când oaspeții aveau 2-0 pe tabelă. Arbitrul a acordat, însă, doar cartonaș galben pentru portar la o ieșire haotică în afara careului, în care a atacat adversarul, nu și mingea. Ulterior, cele două echipe au mai înscris câte un gol de fiecare și rezultat a fost 3-1 pentru CSC Dumbrăvița.

  • Meciul nu a avut loc la data etapei 1, deoarece la acel moment nu era clar cine va fi a 20-a participantă în campionat, între FC Brașov și Progresul Spartac. Formația bucureșteană nu era încă reprimită oficială din Liga 2, de unde retrogradase în urma barajului pierdut cu Metaloglobus, în locul FC Brașov, care aștepta o sentință de la TAS împotriva deciziei Comisiei de Licențiere a FRF de a nu-i acorda certificarea pentru noul sezon al ligii secunde. FRF a decis atunci să amâne jocul cu CSC Dumbrăvița, iar apoi TAS a respins apelul Brașovului, astfel că Progresul Spartac a fost reprimită în campioant.

Andrei Toroc și Bruce Nortey au îngenuncheat Progresul Spartac pe finalul primei reprize

La capătul unei prime reprize în care CSC Dumbrăvița a fost mai preocupată de ofensivă, și-a arătat valoarea superioară a lotului, jucătorii lui Cosmin Stan au reușit să înscrie de două ori.

Prima dată a marcat Andrei Toroc, în minutul 40, superb, cu un șut de la 17-18 metri lateral stânga, după o preluare cu pieptul, direct la vinclul din dreapta. Bruce Nortey (42) a majorat imediat diferența, profitând de KO-ul primit de adversari, înscriind și el cu un șut frumos din careu, la colțul lung.

Arbitrul Porumbel, împroșcat cu ”noroi” din gura ”cavalerilor” frunzei de platan!

Partea a doua a jocului a început cu o fază litigioasă, după ce Andrei Erimia mutase de încă trei ori la pauză. Petcu a urmărit în dreapta o minge trimisă în față, portarul Cătălin Trifon i-a ieșit la întâmpinare în afara careului și a sărit în adversar, făcându-l KO, în timp ce mingea a trecut destul de departe pe lângă ei. Gazdele au solicitat eliminare, arbitrul Porumbel a așteptat să vadă cum reacționează Petcu la îngrijirile primite, iar apoi a decis să-i arate doar cartonașul galben portarului.

A urmat un potop de injurii de pe margine și din tribună la adresa arbitrului din Oltenița, ”cavalerii” frunzei de platan devenind de această dată bădăranii de la marginea Buftei.

Tensiunea s-a menținut și după faza fixă rezultată în urma faultului comis de portar în afara careului. Progresul Spartac a vrut să facă o schemă la lovitura liberă, unul dintre jucători s-a făcut că bate, iar altul a tras în blocajul lui Nortey, păcălit și venit din spatele zidului în fața acestuia. Balonul l-a lovit în spate și s-a dus în aut de margine, iar gazdele au făcut din nou scandal, solicitând fie penalty, deși nu a fost cazul de henț, fie repetarea loviturii libere. Arbitrul nu a dictat repetarea și a dictat două cartonașe galbene, unul pentru cel care s-a făcut că trage în minge, iar altul pentru un membru al staffului tehnic, pentru proteste.

Cuvinte greu de reprodus au continuat la adresa arbitrului central pe toată durata partidei.

”Bomba” lui Ionuț Tănase și finalizarea chinuită a lui Crivac au mărit mărit numărul golurilor pe tabelă. Salhi, eliminat pentru lovire fără minge

Și după aceste momente tensionate, Progresul Spartac nu a avut nerv, putere să surprindă adversarul. A făcut-o, însă Ionuț Tănase, în minutul 72, când a înscris cu un șut bombă de la circa 20 de metri, direct în vinclul din stânga.

A picat în cele din urmă și un gol al gazdelor, norocos. Florescu a centrat dintr-un corner din dreapta, iar Alexandru Crivac (74), liber în careul mic, abia a reușit să marcheze din a doua încercare, cu Trifon pe jos.

Au urmat patru schimbări făcute de Cosmin Stan, în două momente, pentru a trage de timp, dar și o eliminare a lui Ouadie Salhi, în minutul 90+6, ultimul al prelungirilor, pentru o lovire fără minge a adversarului.

CSC Dumbrăvița pe loc calificabil în play-off, 6. Progresul Spartac, ultima în Liga 2

S-a terminat 3-1 pentru CSC Dumbrăvița, iar echipa timișeană a ajuns la 8 puncte acumulate în cinci etape și cu golaveraj 6-4 a urcat pe locul 6, ultimul calificabil în faza play-off-ului, la egalitate perfectă cu CSM Slatina, și aceasta tot o echipă fără drept de promovare.

Progresul Spartac, în schimb, cu 1 punct și golaveraj 2-14, este ultima în clasamentul Ligii 2, pe poziția a 20-a, la egalitate cu CS Tunari, care are un golaveraj ceva mai bun.

În etapa următoare, a 6-a a Ligii 2, CSC Dumbrăvița și Progresul Spartac joacă sâmbătă, de la ora 11:00. Timișenii au meci acasă, la Ghiroda, cu CS Tunari, iar bucureștenii vor evolua tot la Buftea, cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu.

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor
Rezultatele înregistrate în etapa 1 a Ligii 2
Rezultatele înregistrate în etapa 5 a Ligii 2

COMENTARIUL LIVE:

PROGRESUL SPARTAC – CSC DUMBRĂVIȚA 1-3

Alexandru Crivac 74′ / Andrei Toroc 40′, Bruce Nortey 42′, Ionuț Tănase 72′

Progresul Spartac: Aur. Păun – Leafu (Seb. Radu 46′), Ed. Radu, Parfeon (cpt.), Andr. Grigore – Solet, Purice (Leo. Alexandrescu 32′) – M. Preda (Tong 46′), Petcu (Crivac 61′), Andr. Florescu – Istratie (Chirițoiu 46′)
Rezerve: Al. Soare – I. Dumitru, Rz. Stîngă, Tenică
Antrenor: Andrei Erimia

CSC Dumbrăvița: Trifon – Amariei, Gîsă, Zurbagiu (cpt.), Gladun – Salhi (eliminat, 90+6′), I. Tănase – A. Toroc (Ristin 90+1′), Zaluschi (Martinov 79′), B. Nortey (Lalic 90+1′) – Paulevici (Sofran 79′)
Rezerve neutilizate: P. Toroc – Băluțoiu, Tismonar, Plokhotnyuk, Ghinescu
Antrenor: Cosmin Stan
Eliminat: Ouadie Salhi 90+6′ (roșu direct)

Stadion: CNAF Buftea iarbă (Buftea – Ilfov). Arbitru central: Valentin Porumbel (Olteniţa). Arbitri asistenți: George Turcu (Bucureşti) și Bianca Florea (Ploieşti). Arbitru de rezervă: Adelin Pavel (Osica de Jos – Olt). Observator de arbitri: Ioan Duma (Sibiu). Delegat de joc: Florentin Barbu (Giurgiu).

Min 90+8 Final de joc la Buftea, unde CSC Dumbrăvița câștigă cu 3-1 întâlnirea cu Progresul Spartac. Timișenii au înscris trei goluri frumoase, iar gazdele sunt supărate că arbitrul nu l-a eliminat pe poartul Trifon la debutul părții secunde a jocului. Cu acest rezultat, Progresul Spartac rămâne cu 1 punct și este în continuare pe locul 20, ultimul, cu golaveraj 2-14. CSC Dumbrăvița, cu 8 puncte și golaveraj 6-4, a urcat pe locul 6.
Min 90+6 ||| Arbitrul îi acordă direct cartonașul roșu lui Ouadie Salhi, pentru o lovitură în față dată lui Florescu, în mijlocul careului Progresului Spartac, la o fază în care se aștepta o centrare dintr-un corner din dreapta. Florescu s-a ridicat imediat și a plecat, iar Salhi a rămas câteva secunde bune pe gazon înainte să iasă afară
Min 90+3 ||| Nicolae Sofran primește cartonașul galben pentru o intrare tare din spate. Și portarul Aurelian Păun vede cartonașul galben pentru proteste
Min 90+1 Două schimbări la Dumbrăvița, la trecerea timpului. Ies Bruce Nortey și Andrei Toroc și intră Nenad Lalic și Răzvan Ristin
♦Min 81 Martinov scapă în dreapta, pătrunde în careu, portarul îi iese la întâmpinare, atacantul trimite spre colțul lung, însă mult pe lângă poartă și gazdele recuperează și resping
Min 79 Dublă schimbare la CSC Dumbrăvița. Iese Dragan Paulevici și intră Nicolae Sofran, iar în locul lui Adrian Zaluschi intră Alexandru Martinov
Alexandru Crivac (21 de ani), una dintre achizițiile Progresului Spartac după ce s-a început sezonul, e la al treilea meci în care evoluează pentru noua sa echipă, de fiecare dată intrând pe final. Este la primul gol la seniori.
Min 74 1-3 Centrare Florescu dintr-un corner din dreapta, mingea ajunge la Alexandru Crivac, aflat singur în 5 metri. A preluat cu genunchii, Trifon era căzut și a reușit din a doua încercare să marcheze
Mijlocașul Ionuț Tănase (25 de ani) este la al patrulea meci jucat pentru CSC Dumbrăvița în acest sezon, a doua oară ca titular, și la primul gol în campionat de când activează la această echipă. A mai înscris o singură dată în Liga 2, pentru UTA, în 3-2 cu FC Brașov, în mai 2016.
Min 73 Trifon se resimte și el după faza din debutul părții secunde, când trebuia eliminat, și merg la banca echipei sale pentru a primi câteva îngrijiri
Min 72 0-3 Toroc pierde mingea în careu, în stânga, însă continuă să preseze pentru a reintra în posesie, îi ia fața adversarului, dar este deposedat prin alunecare, balonul merge direct la Ionuț Tănase, care își măsoară pașii și șutează violent cu stângul din 20 de metri, direct în vinclul din stânga
Min 69 Pauză de hidratare
Min 65 Toroc avansează pe stânga, pasează în centru pentru Zaluschi, acesta trimite cu exteriorul piciorului drept din fața careului, Păun se întinge și scoate greu în lateral, de unde se înscrie sub transversală. Însă asistentul George Turcu indică offside și golul este anulat
Min 63 Solet pătrunde pe centru, așază în stânga pentru Alexandrescu, acesta intră în careu, însă finalizează pe lângă poartă, la colțul lung
Min 61 Ultima schimbare la Progresul Spartac. Iese Giovani Petcu, care se resimte după contactul cu portarul, și intră Alexandru Crivac
Min 55 Paulevici preia și șutează puternic din 23 de metri ușor lateral stânga, pe direcția lui Păun, care prinde fără probleme
Min 50 Petcu trage cu pământul din fața careului, Trifon reține din fața unui adversar
Min 49 ||| Grigore se face că trage, iar Chirițoiu bate lovitura liberă de la 19 metri ușor lateral dreapta direct în Nortey, venit din spatele zidului la doi metri în fața sa. Balonul îl lovește în spate și se duce mult în lateral. Andrei Grigore protestează și primește cartonașul galben. Progresul Spartac voia penalty sau repetarea loviturii și continuă să protesteze la adresa arbitrului central. Acesta merge la margine și arată cartonașul galben unuia dintre oamenii din stafful lui Erimia
Min 46 ||| Minge trimisă în față, Giovani Petcu o urmărește, portarul iese din careu, niciunul nu atinge balonul, Cătălin Trifon plonjează direct peste adversar și arbitrul acordă fault. Petcu primește îngrijiri medicale, arbitrul se gândește, analizează și acordă doar cartonaș galben pentru portar. Arbitrul este asaltat cu injurii și cuvinte grele de pe margine și din tribună, fiindcă se dorea cartonaș roșu pentru Trifon
Min 46 S-a reluat jocul
Min 46 Andrei Erimia schimbă de trei ori la pauză. Ies Mario Preda, Nicolae Leafu și Bogdan Istratie și intră Nicolas Tong, Sebastian Radu și Andreas Chirițoiu
La acest rezultat, 0-2, Progresul Spartac se menține pe ultimul loc în Liga 2, 20, cu 1 puncte și un golaveraj dezastruos, 1-13, în timp ce CSC Dumbrăvița, cu un total de 8 puncte acumulate, egalează CSM Slatina, dar este sub ea la goraveraj (5-3 față de 6-4), fiind pe locul 7. Cu încă un gol marcat, timișenii urcă pe locul 6, de calificare în play-off.
♦Andrei Casian Toroc a împlinit 16 ani în data de 15 iulie, este mijlocaș la CSC Dumbrăvița, debutul la prima echipă și în Liga 2 l-a avut în sezonul trecut, când a prins două jocuri, iar în actualul sezon este la al patrulea meci din cinci, de trei ori a intrat ca titular și acum nu este la primul său gol pentru echipă și în campionat. A mai marcat o dată în sezonul trecut, în al doilea meci în care a fost utilizat, în 4-0 acasă cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu.
Min 45+2 Pauză la Buftea, unde CSC Dumbrăvița conduce cu 2-0 în meciul cu Progresul Spartac, cu goluri marcate în minutele 40 și 42, de Andrei Toroc și Bruce Nortey, amândoi la prima reușită
Min 45+1 Florescu are o incursiune bună și pătrunde în careu pe stânga, cu mai mulți adversari pe urmele sale, intră în unghi și trage spre poartă, direct în brațele lui Trifon
Min 44 Minge trimisă în careu pentru Istratie, acesta preia pe piept, lasă pentru Mario Preda, care șutează din prima cu stângul, pe jos, la colțul lung, în stânga. Balonul lovește bara și revine în teren, apoi este respinsă
”Bravo, bă! Bravo, băi! Bravo!”, sunt cuvintele cu care Bruce Nortey este încurajat de pe bancă, de unde s-a râs în primele secunde de după gol. Ghanezul de 19 ani împrumutat de la UTA e la primul meci din cele cinci în care a jucat în care începe ca titular. Acum a înscris primul său gol pentru CSC Dumbrăvița
Min 42 0-2 Tănase centrează din zonă centrală în careu, Paulevici așază cu capul înapoi, Zaluschi urmărește și preia cu capul înspre dreapta, trage după el doi adversari, pasează înapoi cu călcâiul, iar ghanezul Bruce Nortey așteaptă mingea și șutează plasat cu stângul, de la circa 13 metri ușor lateral dreapta, la colțul lung, frumos, peste Păun. Progresul Spartac e făcut șah-mat
Dumbrăvițenii sunt entuziasmați și îl felicită pe Andrei Toroc. I se strigă ”Bravo, bravo!” sau ”Bravo, băi, băiete!”
Min 40 0-1 Tănase are un un-doi cu Paulevici, mijlocașul avansează în stânga careului, trece de Leafu, care a ratat respingerea, pătrunde până în 6 metri, îl întâmpină portarul, pasează în drepta pentru Paulevici, care trage din 8 metri în singurul fundaș dintre el și poarta goală. Balonul ricoșează la un alt jucător al gazdelor, care respinge cu latul înspre dreapta sa. O face direct spre Andrei Toroc, care preia pe piept la 17-18 metri și finalizează magistral cu piciorul drept, plasat, direct în vinclul din dreapta. Mingea a și șters transversala și a intrat în poartă, făcând inutil plonjonul lui Păun
Min 40 Progresul Spartac reușește să iasă din propria jumătate după multe minute de joc, Grigore avansează în stânga, centrează înalt în careu, însă prea înalt pentru Istratie, balonul merge în dreapta și faza se stinge
Min 33 Dumbrăvița are o lovitură liberă în stânga, Zaluschi așază pentru Gladun, care centrează spre colțul lung, însă mingea trece peste jucătorii din careu și este prinsă abia după ce iese în aut de poartă
Min 32 Andrei Erimia face o primă mutare. Îl înlocuiește pe Andrei Purice, avertizat cu cartonaș galben, și îl introduce pe Leonard Alexandrescu
Min 30 Gladun centrează din lovitura liberă din sreapta, însă o face slab, mult în stânga, Zaluschi recuperează și obține un corner în fața lui Istratie. Cosmin Stan strigă nemulțumit către jucătorii săi, cum au gândit această fază. Cornerul din stânga este pradă ușoară de această dată pentru portarul Păun
Min 29 Dumbrăvița continuă să fie echipa mai ofensivă în acest meci. După un nou corner, bătut din stânga, mingea ajunge în dreapta, iar Zaluschi obține o lovitură liberă în fața liniei careului
Min 25 Pauză de hidratare în meciul care are loc în câmpul Buftei, mult în afara orașului, acolo unde este construită baza FRF
Min 24 ||| Andrei Purice primește cartonașul galben pentru proteste, după ce arbitrul nu a dat un fault pentru Parfeon. Vin reproșuri la adresa arbitrului și din tribună
Min 19 ||| Andrei Florescu primește cartonașul galben pentru un fault la mijlocul terenului asupra lui Gîsă. La lovit cu brațul peste față
Min 18 Cornerul bătut din dreapta merge pe colțul lung, Paulevici reia din foarfecă de la circa 9-10 metri, însă trimite peste poartă
Min 17 Zaluschi bate cu dreptul lovitura liberă de la 18 metri central, mingea îl lovește în spate pe Solet, aflat în zid, și se duce peste poartă, în corner
Min 15 Nortey pătrunde în careu pe dreapta, trimite înapoi pentru Toroc, acesta este blocat, se întoarce, așază în spate pentru Tănase, care este faultat în fața linie de 16 metri și CSC Dumbrăvița va avea o fază fixă periculoasă
Min 12 Combinație frumoasă a timișenilor, cu triunghi de pase, Zaluschi primește în centru și trimite din prima pe culoar în careu pentru incursiunea lui Andrei Toroc, care avansează până la 8 metri lateral stânga și trage la colțul lung, pe jos. Portarul Păun este depășit, însă mingea trece de puțin pe lângă bara a doua
Min 9 Incursiune din dreapta în fața careului timișenilor, mingea e lăsată pentru ca Petcu să tragă, o face cu dreptul de la circa 18 metri, însă trimite pe direcția lui Trifon, care reține fără probleme
Min 4 Minge trimisă peste apărare, Paulevici îi ia fața lui Leafu, scapă în careu, încearcă un șut din prima cu stângul, însă trage direct în Păun, ieșit la întâmpinare la 12 metri și portarul reține. Cosmin Stan îi arată cu mâna ”ok” atacantului său
♦Min 1 A început partida de la baza FRF de la Buftea, pe teren de iarnă
Meciul este transmis pe pagina sa de YouTube de către Progresul Spartac și poate fi urmărit și mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=4ukVjKmD84E


Noua ediție a Ligii 2 va fi adusă astăzi, 12 septembrie, cu toate meciurile la zi. Partida restantă dintre Progresul Spartac și CSC Dumbrăvița, contând pentru etapa 1, va avea loc de la ora 11:00, pe terenul de iarnă al CNAF Buftea. Celelalte echipe din campionat se pregătesc în această săptămână pentru meciul pe care îl vor avea în cadrul etapei a 6-a.

Meciul nu a avut loc la data etapei 1, deoarece la acel moment nu era clar cine va fi a 20-a participantă în campionat, între FC Brașov și Progresul Spartac. Formația bucureșteană nu era încă reprimită oficială din Liga 2, de unde retrogradase în urma barajului pierdut cu Metaloglobus, în locul FC Brașov, care aștepta o sentință de la TAS împotriva deciziei Comisiei de Licențiere a FRF de a nu-i acorda certificarea pentru noul sezon al ligii secunde. FRF a decis atunci să amâne jocul cu CSC Dumbrăvița, iar apoi TAS a respins apelul Brașovului, astfel că Progresul Spartac a fost reprimită în campioant.

CSC Dumbrăvița are patru puncte peste Progresul Spartac în clasamentul Ligii 2

În acest moment, cu un joc mai puțin disputat, Progresul Spartac ocupă locul 20 în Liga 2, ultimul, cu 1 punct, la egalitate cu nou-promovata CS Tunari, iar CSC Dumbrăvița este pe poziția a 12-a, cu 5 puncte, la egalitate cu FK Miercurea Ciuc și CSM Reșița, pe care le devansează la golaveraj.

Cele două echipe s-au mai întâlnit în meci oficial de două ori până acum, amândouă partidele având loc în sezonul trecut de Liga 2, pe terenul sintetic al bazei FRF de la Buftea. A fost 0-0 în sezonul regular și 3-2 pentru bucureșteni în play-out.

  • CSC Dumbrăvița vine după o victorie surpriză înregistrată în deplasare la CS Mioveni (scor 1-0), iar Progresul Spartac vine după un meci în care a obținut primul punct în acest sezon, 0-0 în deplasare la CSM Reșița.

Valentin Porumbel arbitrează Progresul Spartac – CSC Dumbrăvița

Meciul de la baza FRF de la Buftea va fi arbitrat de la centru de Valentin Porumbel (Olteniţa), iar de la cele două tușe de asistenții George Turcu (Bucureşti) și Bianca Florea (Ploieşti). Arbitru de rezervă este Adelin Pavel (Osica de Jos – Olt). Observator de arbitri a fost ales Ioan Duma (Sibiu), în timp ce delegat de joc este Florentin Barbu (Giurgiu).

CLASAMENTUL Ligii 2 și al golgheterilor
Rezultatele înregistrate în etapa 1 a Ligii 2
Rezultatele înregistrate în etapa 5 a Ligii 2

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-dumbravita-joaca-marti-restanta-cu-progresul-spartac-19284451

https://liga2.prosport.ro/program-tv/prima-etapa-din-noul-sezon-in-care-se-joaca-mai-devreme-de-sambata-runda-a-6-a-a-ligii-2-incepe-cu-un-meci-in-nocturna-si-se-incheie-marti-la-apus-19284195

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cristian-istrate-sebastian-radu-si-tudor-tenica-au-semnat-cu-progresul-spartac-19284061

Marius ANGHEL 12 Sep. 2023, 13:05 Liga 2
Pe aceeași temă