De la ingineria prin care s-a evitat depunctarea, problemele financiare și plecările de jucători, până la calificarea în play-off-ul Ligii 2. CS Mioveni, echipa-paradox

Andrei PASCU 11 Mar. 2024, 21:44 Liga 2

CS Mioveni încearcă să reziste și reușește să o facă momentan. A vrut să apeleze la concordatul preventiv, procedură destinată societăților care se confruntă cu dificultăți rezultate din orice fel de împrejurare, a scăpat ca prin minune de depunctare, printr-o inginerie legislativă fiind anulată retragerea punctelor din cauza datoriilor.

Au fost și alte probleme, dar a reușit până la urmă o performanță greu de crezut de multă lume, să meargă în play-off-ul Ligii 2 și să își asigure, astfel, cel puțin disputarea barajului de promovare în prima divizie. Momentan, după victoria cu Steaua, e chiar pe poziție direct promovabilă.

CS Mioveni a evitat depunctarea, dar problemele financiare au dus clubul în punct critic ce părea imposibil de evitat

CS Mioveni a început sezonul cu incertitudine, iar multe s-au tras de la datoriile financiare care s-au accentuat în urma retrogradării din SuperLiga României, în vara trecută. Erau zvonuri că nu se pot plăti datoriile urgente, dar până la urmă, cum-necum, s-au plătit și echipa a fost pe linia de plutire. La limită, dar pe linia de plutire.

Strategia sportivă era și ea trasată, fără obiective îndrăznețe, ci doar o salvare de la retrogradare. Cumva, Constantin Schumacher a reușit să închege echipa și să îi dea încredere, să o facă să viseze la calificarea în play-off-ul Ligii 2, care a și fost realizată până la urmă.

Clubul a vrut să prelungească termenul de plată al datoriilor către foștii angajați, terțe persoane și așa mai departe, dar demersul la Tribunalul Argeș, pentru concordatul preventiv, a picat din cauza depășirii perioadelor de comunicare.

Vin banii de la CL Mioveni pentru 2024, iar situația va fi, teoretic, mai bună

CS Mioveni așteaptă banii de la Consiliul Local Mioveni acum, principala ei sursă de finanțare. Conducerea a reușit să se descurce, a purtat discuții pentru a ajunge la înțelegeri cu persoanele și firmele care au de primit datorii, iar cu câteva părți s-a ajuns la înțelegere pentru prelungirea perioadelor de achitare.

Dat fiind faptul că banii din drepturile TV sunt foarte, foarte puțini în Liga 2, în comparație cu SuperLiga, de aceea au probleme de ”adaptare financiară” echipele care retrogradează. CS Mioveni se bazează pe suma de la autoritățile locale în foarte mare măsură, pentru a putea să echilibreze cât de cât balanța datoriilor.

Punctul critic al sezonului a fost pentru CS Mioveni momentul în care a scăpat ca prin minune de o penalizare de 10 puncte în Liga 2, din cauza multiplelor sale probleme financiare, în luna decembrie a anului trecut.

Se vorbește că adversarele din campionat nu văd cu ochi buni ingineria prin care clubul din Mioveni a scăpat de depunctare, dar iată că echipa și-a văzut de treabă pe partea sportivă și a reușit să se califice în play-off.

Restanțele către jucătorii din lotul actual au fost pe câteva luni, poate și acum sunt, dar cert este că Schumacher a reușit să formeze o familie, cum se spune în fotbal, în vestiarul Mioveniului, pentru că discuțiile cu aceștia l-au făcut să și continue, fiind dorit de anumite cluburi.

Constantin Schumacher a declinat ofertele, iar jucătorii și-au dat cuvântul să rămână la CS Mioveni

A avut oferte în iarnă antrenorul, după cum chiar el a declarat la finalul jocului cu Steaua, dar a preferat să rămână pentru jucători. De partea cealaltă, vestiarul i-a transmis că nu îi pasă de restanțele salariale, ci doar ca echipa să nu sufere depunctări.

Ambiția și dorința jucătorilor și a staffului tehnic sunt cu siguranță principalele puncte care au dus la calificarea  Mioveniului în play-off, trecând peste toate problemele care nici măcar nu îi priveau.

Însă, în iarnă au și fost pierduți câțiva jucători, pentru că nu toți au decis să continue în condițiile date.

Alexandru Răuță a fost protagonistul unei situații poate neprofesionist gândită de conducere, pentru că a semnat cu Mioveni și la câteva zile a decis să plece, primind o ofertă mai bună. De partea cealaltă, unul din liderii vestiarului, Alexandru Dandea, a decis să plece pentru un contract mai bun și care îi e respectat, semnând cu Gloria Buzău.

Constantin Schumacher, rezumatul sezonului pentru CS Mioveni

Sunt doar două dintre exemple, dar tot ce rămâne până acum este performanța sportivă, mai ales că în iarnă Constantin Schumacher și conducerea nu știau ce să mai facă pentru acoperirea datoriilor urgente.

Rezumatul sezonului pe plan sportiv și pe plan administrativ a fost făcut de Constantin Schumacher după partida cu Steaua, care a asigurat calificarea în play-off-ul Ligii 2:

(N.r. – Despre startul sezonului) ”Am avut un prim obiectiv, salvarea de la retrogradare. Apoi, ne-am pus obiectiv să intrăm în play-off, lucru care s-a întâmplat. Acum, vom încerca să ne batem cu echipele de la egal la egal, să ajungem tot mai sus.

Toate echipele din play-off au șanse. Au șansă, cele cu drept de promovare, să promoveze direct. Dar, lucrul acesta ne motivează, ne dă speranțe, știm valoarea. Următorul meci îl vom juca de la egal la egal cu Slatina și sunt sigur că o să vedeți CS Mioveni și în play-off că se va bate cu orice echipă de la egal la egal.

Sperăm să fim în primele două echipe la final, consider că merităm la ce probleme au fost.

E o performanță foarte mare ce am făcut, cu minimum financiar, dar cu jucători cu un suflet enorm. Nu a fost ușor, pentru mine nu a fost, dar este o realizare foarte mare. Știm cât am muncit, cât am suferit pentru asta.

(N.r. – Despre problemele din iarnă) În iarnă speram, am stat toată luna decembrie… ieșeam cu președintele la cafea și încercam să rezolvăm problemele. Sunt fericit că oamenii aceștia au fost lângă noi și am reușit să rezolvăm problemele financiare care ardeau. Am avut ședință cu jucătorii în ianuarie și mi-au zis așa: «mister, nu contează câte luni de întârziere salarială avem, să nu ne ia punctele. Pentru punctele astea am muncit».

Asta era ideea pe care și eu… am avut oferte, dar le-am zis: «Sunt lângă voi, orice s-ar întâmpla suntem împreună până la final». Asta mi-a dat motivația să fiu lângă acești oameni, să atingem un super obiectiv în acest moment.

Sunt caractere de jucători, iar asta mă mândrește pe mine! Pentru mine este o realizare la ce s-a întâmplat, dar sper ca pe viitor tot ceea ce facem să fie și mai bine. Sper ca lumea să vadă ce facem aici. Vom vedea cum va fi la final, nu contează dacă Schumacher este un antrenor bun sau nu, important e că am bifat obiectivul stabilit. (…)”

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluziile-lui-daniel-oprita-dupa-cs-mioveni-steaua-2-0-19302591

https://liga2.prosport.ro/seria-1/victorie-si-calificare-in-play-off-ul-ligii-2-pentru-cs-mioveni-19302593

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stefan-odoroaba-increzator-ca-poate-salva-cs-tunari-de-la-retrogradare-19302529

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-mioveni-si-steaua-pun-punct-etapei-a-18-a-a-ligii-2-19302463

 

Andrei PASCU 11 Mar. 2024, 21:44 Liga 2
Pe aceeași temă