Radiografie la final de cantonament

21 Jul. 2009, 16:27 Pregătiri, amicale
Radiografie** la final de cantonament

UTA și-a încheiat cantonamentul de la Moneasa printr-un test susținut în compania divizionarei C, Național Sebiș. Trupa pregătită de Ionuț Popa, Roland Nagy, Dan Stupar și Dan Țapoș a pierdut cu scorul de 2-1, la capătul unui meci în care oboseala acumulată de-a lungul stagiului centralizat de la Moneasa a avut un rol important, însă merită subliniată ambiția de care au dat dovadă sebișenii, având în față UTA. Ca dovadă că oboseala a fost un factor care a influențat rezultatul întâlnirii, să spunem că ambele reușite ale oaspeților au venit pe fondul unor erori individuale ale utiștilor. La primul gol s-a produs o neînțelegere între fundașul central Pascariu și portarul Bodea, rezultând un penalty transformat de Alin Gligor, proaspăt mutat de la Gloria Arad la Național Sebiș. Al doilea gol, venit în ultimul minut al întâlnirii, la scorul de 1-1, l-a avut în prim-plan pe Turcuș, a cărui eroare a fost taxată de Alin Mihai.
 

 

Alin Gligor ar merita o șansă la UTA
 

 

Revenind la Alin Gligor, poate ar merita încercat la UTA, chiar dacă posturile de fundaș central sunt acoperite. În schimb, Alin Gligor poate evolua și pe banda stângă a defensivei, acolo unde Bătrâna Doamnă caută un jucător, iar o testare a arădeanului n-ar fi lipsită de interes.
 

Tehnicienii utiști au ales să nu folosească un prim 11 probabil  în startul jocului cu Național Sebiș, amestecând jucătorii. UTA a început meciul cu Bălgrădean – Toc, Pocuca, Yanchuk, Roman – Fl. Gâlcă, Apostol, Drida, Fritea – Sălăjan și Edson. În partea a doua, UTA a folosit o echipă complet schimbată, cu: Bodea – Turcuș, Pascariu, Ștreangă, Roman (55, Draia) – Nădăban, Mutulescu, Copil, Polgar – Leucuța, Demba.
Deocamdată nimic nu este sigur în ceea ce privește formula de start a Bătrânei Doamne. Este și prematură o discuție legată de cum ar urma să arate, peste trei săptămâni, primul 11, deoarece antrenorii sunt în faza de căutări. În plus, mai sunt jucători aflați în probe, a căror viitor în alb-roșu nu este deocamdată cert.

 

 

Luptă deschisă pentru portari
 

 

 

În privința portarilor, lupta pentru titularizare este deschisă. Primele șanse le au Bălgrădean și Bujor, Bodea fiind încă prea crud, dar puștiul promovat de la generația ’93 a Bătrânei Doamne acumulează și crește. Momentan, Bujor acuză o ușoară accidentare, fiind indisponibil, dar nu sunt probleme deosebite În ceea ce-l privește. El și Bălgrădean, ambii formați la Atletico Arad, vor avea o luptă interesantă pentru titularizare. Bălgrădean are de partea lui experiența superioară, având deja două sezoane în Liga a II-a, dar portarul sosit de la Gloria Arad via Liberty Oradea are de recuperat, fiind restanțier la capitolul pregătire specifică, de care n-a avut parte, la modul serios, în ultimul an. Din acest motiv, Bălgrădean mai reușește să-și enerveze antrenorii cu câte un plasament greșit sau cu ieșiri nepotrivite pe centrări, însă discutăm despre erori care se pot corecta și la care Dan Țapoș lucrează deja. Bujor are avantajul de-a fi în anturajul UTA-ei de-o jumătate de an, timp în care ședințele de pregătire sub comanda lui Dan Țapoș au avut efect asupra sa. Oricum, cei doi au calități și pot derula o concurență interesantă, însă Bodea nu trebuie neglijat, tânărul portarul fiind în creștere și capabil la un moment-dat să intervină în lupta sportivă a celor doi.

 

 

Avantaj pentru Toc în disputa cu Turcuș
 

 

Pentru postul de fundaș dreapta, Toc are un avantaj în fața lui Turcuș, însă cărțile nu sunt aruncate. În ultima vreme, tehnicienii utiști nu au mai acuzat probleme de atitudine și comportament la Toc, ceea ce reprezintă o bilă albă pentru fotbalistul care și-a încheiat junioratul, însă rămâne ca acesta să confirme printr-un comportament normal pe termen lung. Turcuș, readus la UTA după o rătăcire de șase luni la braț cu fostul antrenor, Ionuț Chirilă, a reușit să-și convingă antrenorii că merită păstrat în lot. Momentan reprezintă opțiunea nr. 2 pentru postul de fundaș dreapta.
 

 

Patru fundași centrali de valori apropiate
 

 

Capitolul fundași centrali derulează cea mai serioasă concurență a lotului utist. Staff-ul tehnic dispune de patru fundași centrali de valori apropiate și probabil forma de moment va conta cel mai mult în alegerea titularilor. Predrag Pocuca, Claudiu Pascariu, Ciprian Ștreangă și Pavel Yanchuk sunt fundașii centrali de care dispune Bătrâna Doamnă. Nou veniți în lotul UTA-ei, Ștreangă și Yanchuk au demonstrat că merită să fie păstrați. Ștreangă a fost adus de la Gloria Arad, dar are experiență la nivelul Ligii a II-a, același lucru fiind valabil și pentru Yanchuk, care poate să intre în calcule și ca fundaș stânga, post pe care a evoluat la Liberty Oradea, de unde a ajuns la UTA.
 


Se caută un fundaș stânga după ce s-a pierdut contactul cu Popovic
 

 

Primele probleme de lot ale trupei arădene se înregistrează la nivelul flancului stâng al apărării, acolo unde tehnicienii îl au la dispoziție doar pe Roman, adus de la Minerul Lupeni. Pe acest post mai este testat juniorul utist Draia, dar ca improvizație, el fiind fundaș central de meserie. Pentru banda stângă se caută în continuare cel puțin o soluție. Sârbul Popovic, fost și el la Liberty, era o variantă până acum câteva zile, dar oficialii utiști au pierdut contactul cu el, fiind convinși că jucătorul și-a găsit altă echipă.
 

 

Nădăban, favorit pentru flancul drept
 

 

Cornel Nădăban, Florin Gâlcă și Norbert Polgar sunt mijlocașii de bandă dreaptă din lotul UTA-ei. Prima șansă îi aparține lui Nădăban, în dreptul căruia Ionuț Popa și-a pus mari speranțe. Tehnicianul crede că-l poate readuce pe Nădăban într-o formă bună și lucrează în acest sens. De asemenea, Gâlcă a demonstrat până acum că n-a fost adus de umplutură. Are un evident handicap în fața lui Nădăban, însă deține și calități prin care ar putea să aibă un cuvânt de spus. Rămâne să-i convingă pe tehnicieni și să fie păstrat. Polgar este mijlocaș dreapta de meserie, Însă el va avea parte, ca de obicei în ultima vreme, de permutări. A fost deja folosit ca fundaș stânga, mijlocaș dreapta și mijlocaș stânga, urmând să i se găsească locul potrivit.
 

 

Drida vs. Copil și Mutulescu vs. Apostol vs. Chindriș, iar Fritea nu are concurență
 

 

Pentru zona centrală a liniei mediane, ca mijlocași ofensivi, contează Drida și Copil. Ambii au parte de-o încredere sporită din partea antrenorilor. Drida va intra în calcule mai mult ca mijlocaș central sau ca vârf retras decât ca mijlocaș dreapta, postul său de bază. Ionuț Popa crede că Drida, Nădăban și Fritea pot ajunge, printr-o pregătire bună și evoluții constante, aproape de potențialul lor real, motiv pentru care are încredere în ei. În ceea ce-l privește pe Dumitru Copil, cel mai important aspect este că el, în primul rând, își dorește o revenire masivă de formă. Admite că a pierdut timpul degeaba prin Scoția și pare determinat să-l recupereze. Deocamdată, dincolo de calitățile sale tehnice remarcabile, dovedește o capacitate de efort destul de scăzută.
 

 

UTA are doi oameni deja pentru postul de mijlocaș central defensiv – Mutulescu și Apostol, dar din această săptămână în calcule intră și Chindriș, care va reveni împreună cu Țucudean și Purece de la lotul național de juniori Under 19. Nimic nu este clar în privința „închizătorilor”, titularizarea fiind deschisă.
Pentru flancul stâng, singurul jucător de meserie disponibil este Răzvan Fritea. Polgar sau Gâlcă care mai sunt folosiți acolo în antrenamente sunt doar improvizații. De joi sub comanda antrenorilor va ajunge Purece și rămâne de văzut dacă va reuși să se impună.
 

 

Atacul e plin de necunoscute
 

 

Dacă în general posturile din apărare și de la mijloc sunt cât de cât acoperite numeric, atacul rămâne durerea nr. 1 a UTA-ei. Țucudean se va reintegra de joi în programul echipei, Edson are încă de recuperat din punct de vedere fizic, Leucuța rămâne o soluție, iar Sălăjan are nevoie de timp, nefiind obișnuit cu antrenamente la o asemenea intensitate și nici cu nivelul Ligii a II-a. Dacă Țucudean ar rămâne la dispoziția echipei pe tot parcursul turului – ceea ce nu se va întâmpla, urmând să petreacă mult timp la naționala de juniori – și dacă Edson ar reveni la capacitate normală, problemele n-ar fi atât de mari, numai că există prea multe necunoscute, ceea ce și determină pe antrenori să ofteze după cel puțin încă un atacant.

P.S. În cazul în care până la mjilocul săptămânii nu se clarifică tensiunile pe linie politică care implică UTA, dar mai ales pe omul de afaceri Sandu Ion, care controlează mai mult de jumătate din jucătorii Bătrânei Doamne, trupa arădeană va fi nevoită să se refacă aproape în totalitate cu trei săptămâni înainte de startul campionatului!
 

 

UTA a pus punct, duminică, stagiului centralizat de la Moneasa. În cursul serii au jucat un meci amical împotriva celor de la Național Sebiș, pierzând cu scorul de 2-1. Apoi, componenții lotului au primit două zile libere. Antrenamentele se vor relua în cursul zilei de miercuri, când Bătrâna Doamnă va intra în partea a doua a pregătirii de vară.
 

 

Chemat pentru probe de la CS Ineu, Florin Gâlcă a bifat deja două săptămâni de pregătire sub comanda antrenorilor utiști. Format la Centrul de Copii și Juniori al UTA-ei, Florin Gâlcă are șanse să fie păstrat în lotul Bătrânei Doamne, el intrând în calcule pentru postul de mijlocaș dreapta.
 

 

Articol scris de Sebastian Șiclovan
 

21 Jul. 2009, 16:27 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă