Exemplul căpitanului! Botiș: „Întrecerea e cu mine însumi, asta ar trebui să fie și abordarea celor mai tineri”

Marius ANGHEL 21 Jan. 2016, 16:10 Pregătiri, amicale
Exemplul căpitanului!** Botiș:

După plecarea lui Szekely, Botiș și Gligor au rămas singurii jucători din lotul „Bătrânei Doamne” care au depășit „borna” celor 30 de ani. Adevărați lideri, cei doi se pregătesc exemplar, nu de puține ori ei fiind dați exemplu de Roland Nagy. Cel mai des, antrenorul „alb-roșiilor” pronunță însă numele lui Sorin Botiș, ale cărui plete „ninse” de trecerea anilor nu stau locului niciodată. Căpitanul UTA-ei a avut amabilitatea să vorbească despre ceea ce se petrece în aceste zile la Moneasa, cu bătaie spre stagiunea de primăvară. Iată ce a avut de spus Botiș…

…despre șirul lung al cantonamentelor: „Cred că primul cantonament de la Moneasa l-am făcut cu nea” Feri (n.a. Tisza) pe la 16 ani. Ca și junior al Romvestului, am mai fost și la Băile Herculane sau Zădăreni, dar la Moneasa a fost de fiecare dată cel mai greu. Pe urmă, când am plecat de la UTA, vreo 10 ani în Ungaria am fost ferit de astfel de cantonamente. Poate și de aceea mai încă poftă, nu sunt chiar sătul de ele…”.

…despre rolul căpitanului în perioada de pregătire: „Eu trag mereu de mine, indiferent că sunt la Arad, Moneasa sau în altă parte pe unde am mai jucat fotbal. Roli mă dă tot timpul exemplu, dar câteodată mi-e teamă să nu se sature și băieții de numele meu, să aibă un complex din această cauză. Le spun mereu, însă, întrecerea e cu mine însumi. Asta ar trebui să fie abordarea celor mai tineri sau a celorlați jucători din lot. Dacă fac asta, rezultatele o să apară în cazul fiecăruia mai repede sau mai târziu”.

…despre noul val de juniori: „La ce posibilități are clubul și orașul Arad, e normal să contăm pe cât mai mulți jucători din pepiniera noastră. Costurile sunt mai scăzute, dar, în același timp, saltul valoric pe care-l pot face ei ar putea fi foarte importante, dacă nu decisive pentru fenomenul fotbalistic arădean. Ne-ar permite să avem continuitate ca și echipă și club, ceea ce în Arad nu s-a mai petrecut de mulți ani încoace”.

…relația cu tinerii: „Toți sunt băieți cuminți, respectuoși. Au o reținere să mă abordeze, dar mă mai bag eu în seamă cu ei din când în când. Le dau sfaturi, iar dacă discuția merge mai departe, avem și dialoguri constructive”.

…prezența colegului de generație în stafful tehnic: „Chiar dacă eu îmi permit multe cu Todea după ce am fost colegi atâția ani, când trecem la treabă îl văd ca pe antrenorul meu. Pentru mine e profesionistul Cristi Todea, nu omul și prietenul Cristi Todea. Nu a ajuns întâmplător unde este acum și cred că are ani frumoși în față ca antrenor”.

…renunțarea la Szekely: „Poate că Sabi nu ne-a ajutat foarte mult în această toamnă… Adică nu a venit cu multe realizări sau cel puțin cred că altele au fost așteptările de la el, dar cred că am pierdut puțin la capitolul prestanță. Un jucător cu experiența și cifrele sale în atac, impunea mai mult respect. Pe de altă parte, știu că și băieții rămași în atacul nostru pot suplini plecare lui”.

…ratarea transferului lui Ignea: „Din câte am înțeles, Roli îl cunoaște foarte bine din anii în care a lucrat cu el la UTA, iar asta ar trebui să fie garanția pentru el. Eu l-am simțit din teren în meciul direct cu Baia Mare, când a cam dirijat jocul de altfel bun al adversarilor la Arad și mi-am dat seama că e un fotbalist bun. Stă bine în teren, vede bine jocul, e inteligent. Pe undeva, ne-a lipsit tipul acesta de fotbalist în tur. Oricum, sunt convins că își va găsi un angajament bun. Când a venit la Arad în ziua reunirii lotului am apucat să vorbim puțin și cred că, și ca mentalitate, ar fi fost un câștig pentru noi. Restul discuțiilor și negocierilor nu mă privesc”.

…prezența psihologului în cantonament: „Chiar dacă personal caut și reușesc să găsesc motivație apelând la capacitățile mele interioare, mai am și eu de învățat și aplicat unele lucruri. Oricum, jucătorii mai tineri sunt cei mai câștigați. Ei pot lucra de la început cu metode noi, pot face mai ușor saltul spre competițiile de seniori”.

…obiectivul primăverii: „Ca și în toamnă, ne propunem să câștigăm fiecare meci. Știm că pe buzele multor suporteri e și cuvântul promovare, dar trebuie să se știe un lucru. Dincolo de ceea ce vom putea noi din punct de vedere fotbalistic, trebuie să ținem cont și de adversari, de faptul că toți cei cu pretenții vor juca la sacrificiu. Își vor lua toate măsurile să ajungă acolo unde își doresc. Eu am jucat la toate nivelurile pentru UTA și mereu am avut în cap doar locul 1. La fel și acum, doar că lupta va fi infinit mai grea decât în Liga a 4-a și a treia. Dar, de asta ne pregătim acum, să scoatem maxim la primăvară”.

Sursa: Sport Arad

Marius ANGHEL 21 Jan. 2016, 16:10 Pregătiri, amicale
Pe aceeași temă