Deși reunirea lotului fusese programată inițial pentru 1 iulie, oficialii clubului gorjean au prelungit vacanța cu o săptămână. Echipa antrenată de Ștefan Nanu va efectua un singur stagiu de pregătire în această vară, la sfârșitul lunii, iar până la plecarea în cantonament speră să aibă lotul definitivat. Fost jucător la Motru și, din 2002, director sportiv în cadrul aceluiași club, Mihai Cernica a explicat motivele care au dus la amânarea reunirii lotului.
„Era destul de devreme, ținând cont că Liga a II-a începe tocmai pe 7 septembrie. Sunt alte echipe care se reunesc și pe 15 iulie. Noi am decis în cele din urmă să începem pregătirile lunea viitoare, pe 8 iulie. Pe 15-16 vom efectua vizita medicală la Craiova, iar până pe 20-25 iulie, când preconizăm că vom pleca în cantonament, posibil tot la Sinaia, ne dorim să disputăm 2-3 partide de verificare. Cât despre lot, avem nevoie de 6-7 transferuri. Vom renunța între timp la 4-5 jucători, care nu au prea convins nici la Liga a III-a, așa că e greu să facă față în eșalonul secund. Avem o listă, dar deocamdată nu am renunțat și nu am adus pe nimeni. Doar Răduca a plecat la Pandurii, în cantonamentul de la Sibiu, și s-ar putea să fie oprit de antrenorul Pustai”, a spus Mihai Cernica. Directorul sportiv a vorbit și despre obiectivele noului sezon și e convins că Minerul va face față eșalonului secund. „Suntem bucuroși că am revenit în eșalonul secund, după șapte ani. Nu stăm foarte bine financiar, avem și noi niște găuri, dar cred că vom încheia sezonul în primele 8 locuri, hai 10, ca să nu avem emoții la retrogradare. Va fi destul de greu, fiindcă sunt multe echipe valoroase. Probabil jumătate dintre ele vor lupta pentru promovare. Deși am înțeles că are probleme financiare, sper să se înscrie și Severinul. E bine ca Oltenia să aibă cât mai multe echipe, fiindcă am avea distanțe mai mici de parcurs. De Severin ne despart mai puțin de 50 de km. Țin minte că în anii 90 aveam dueluri tari cu FC Drobeta”, a precizat Cernica.
Stadionul a fost modernizat
Echipa sa a sărbătorit toamna trecută 50 de ani de la înființare, iar stadionul a fost modernizat. „Din punct de vedere al infrastructurii, stăm bine. Gazonul arată bine, am reconstruit și peluza, iar acum tot stadionul are scaune peste tot. Sunt 5000 de locuri și sper să avem cât mai mulți spectatori în Liga a II-a. Avem și teren sintetic de dimensiuni corespunzătoare, imediat lângă stadion. Nu avem probleme cu grupele de copii și juniori, cum am văzut la unele echipe, care au și fost depunctate din aceasta cauză, sezonul recent încheiat”, a dezvăluit Cernica. În 2010, Motru retrogradase în Liga a IV-a, dar a rămas în eșalonul trei după ce a preluat locul Minerului Valea Copcii Mehedinți.
Cotați mai bine ca Pandurii până-n 2000
Minerul Motru se poate lăuda cu 16 sezoane în eșalonul secund, între 1973-1974, 1975-1976, 1982-1985, 1988-1991, 1995-2000 și 2003-2006. Cele mai mari performanțe ale clubului le reprezintă calificarea în optimile de finală ale Cupei României, în 1976-77, când a fost eliminată de Steaua București, care s-a impus cu 6-0 la Pitești, și în 1992-1993, când a fost învinsă, la limită, cu 1-0, de Dacia Unirea Brăila, la București. De remarcat că echipele care au eliminat Motru în optimi au jucat finala, unde au fost învinse de fiecare dată de Universitatea Craiova! Interesant e și faptul că, până în anii 2000, Minerul Motru era considerată echipa reprezentativă a Gorjului, având, până la vremea respectivă, mai multe sezoane în eșalonul secund decât Pandurii Târgu Jiu. Actuala vicecampioană a României a promovat pentru prima dată în Divizia B în 1977, când s-a aflat în luptă directă cu CSM Drobeta, însă a retrogradat după doar un sezon! CS Pandurii a cunoscut ascensiunea la începutul acestui mileniu. Dacă în 2001 a revenit în eșalonul secund, în 2005 a izbutit o promovare istorică în Liga I, după ce a învins în ultima etapă Building Vânju Mare, chiar pe „Municipalul” severinean.
Articol și foto Mircea OGLINDOIU