Povestea de viață a lui Antonio Bordușanu, puștiul-erou al lui Dinamo din debutul în Liga 2. Cum a ajuns la fotbal, lunile petrecute la FCSB și cum a fost la un pas să renunțe: ”Mi-au promis că merg la Academia Arsenal”

Răzvan STÎNGĂ 10 Aug. 2022, 18:39 Liga 2

Antonio Bordușanu, tânărul care a adus prima victorie a lui Dinamo în noul sezon de Liga 2, în partida cu Progresul Spartac, terminată chiar cu scorul de 1-0, a împlinit, miercuri, 10 august, 18 ani. Dinamo i-a oferit un material special puștiului care vrea să readucă echipa în Liga 1 cât mai repede.

Antonio Bordușanu, unul dintre pariurile lui Dinamo pentru sezonul de Liga 2

Într-un interviu acordat pentru site-ul ”câinilor”, Antonio Bordușanu a povestit cum a făcut primii pași în fotbal și cum a ajuns la Dinamo. La început nu prea era atras de ideea de a practica fotbal, doar că tatăl său a insistat și l-a convins că poate face ceva important în viață, în sport.

Antonio Bordușanu nu a început fotbalul la Dinamo, ci la Sportul Studențesc. Abia apoi a ajuns în ”Ștefan cel Mare”.

Am început fotbalul la 7 ani, de gura lui tata, la Sportul Studențesc, la grupa antrenorului Tudor Palade. Jucam atacant central, mi-a plăcut golul încă de la primele meciuri. Mă antrenam suplimentar cu tata acasă, mi-aduc aminte cum mă alerga pe străzi dacă nu jucam bine.

Un an mai târziu, Tudor Palade a plecat la Academia Dinamo și tot el m-a adus în Ștefan cel Mare. În 2012, la 8 ani, jucam primul meci la piticii lui Dinamo”, și-a început povestea puștiul lui Dinamo.

Antonio Bordușanu a trecut și prin curtea FCSB-ului, dar a făcut repede drum înapoi în ”Ștefan cel Mare”

Puțini știu faptul că Antonio Bordușanu a petrecut câteva luni și la FCSB anii trecuți, atunci când tatăl său a considerat că trebuie să schimbe ceva. Alegerea nu a fost cea mai inspirată, astfel că Bordușanu a revenit la Dinamo, sub îndrumarea lui Tudor Palade.

Am jucat câteva luni în Ghencea, tatăl meu a insistat să fac pasul la Steaua (n.r. – FCSB), să joc la o grupă mai mare, 2003, unde era o generație foarte bună la vremea respectivă. Tudor Palade a încercat să-l convingă că este o greșeală, însă nu a reușit, iar timpul a dovedit că nu a fost o alegere bună pentru mine.

Nu m-am adaptat în Ghencea, jucam într-o grupă de copii mai mari decât mine. După 6 luni am revenit la Dinamo, l-am convins pe tata că aici e locul meu. Mă atașasem de culori, îmi plăcea galeria, visam cu ochii deschiși să joc pentru prima echipă a lui Dinamo”, a mărturisit Antonio Bordușanu.

Antonio Bordușanu, la un pas să se lase de fotbal. A plecat în Anglia

În 2015, chiar dacă părea că va avea un viitor important în fotbal și care anunța că îl poate duce la prima echipă a lui Dinamo, aspect care s-a și întâmplat, Antonio Bordușanu a fost la un pas să se lase de fotbal.

Părinții săi au plecat la muncă în Anglia, astfel că a fost nevoit ca și el să meargă. Acolo, pe durata petrecută în Anglia, nu a jucat nicăieri fotbal. Deși au existat promisiuni că poate ajunge să dea probe la Academia Arsenal.

Părinții și-au găsit de muncă, sunt și acum în Anglia. Eu mă pregăteam singur pe unde puteam și visam să mă vadă cineva. Mergeam dimineața la școală și apoi băteam mingea până seara.

Mi-au tot promis unii să merg la Academia lui Arsenal în probe, însă nimic concret. Doar promisiuni. Am stat doi ani în Anglia, a fost o perioadă dificilă pentru mine. Am vrut să mă las de fotbal. Am suferit mult fără grupa mea din Ștefan cel Mare până când, într-o zi, tata a decis să mă întorc în țară și să mai încerc o dată cu fotbalul la Dinamo.

Și-aici am rămas. Nu mi-a fost simplu, am rămas doar cu bunica”, a rememorat tânărul de 18 ani.

Ce spune primul antrenor al lui Bordușanu, Tudor Palade

Tudor Palade, primul antrenor al lui Bordușanu și omul care și-a pus multă încredere în el, a vorbit la superlativ despre puștiul pe care Dinamo se bazează și speră să fie un pion important în acest sezon de Liga 2.

Antonio a muncit foarte mult pentru a ajunge aici. Din acea generație, Bordușanu și Narcis Lăcătuș, transferat de FCSB în urmă cu an, s-au impus și au ajuns să joace la un nivel important pentru această vârstă. Pe Antonio l-am băgat la grupa mai mare, de 2003, mi-au sărit părinții în cap de multe ori.

La 16 ani, am vrut să-l iau la Clinceni, dar el visa doar Dinamo. Este un copil foarte ambițios. Are execuție, tehnică, își dezechilibrează adversarul. Are nevoie de încredere din partea stafului tehnic și sunt convins că poate fi în acest sezon unul dintre cei mai buni jucători din Liga 2.

Am vorbit cu el și după golul victoriei de la Clinceni, l-am felicitat!”, a afirmat Tudor Palade.

Antonio Bordușanu a marcat pentru Dinamo și în Liga 1

Antonio Bordușanu a prins câteva meciuri pentru Dinamo chiar și sezonul trecut, când echipa era în Liga 1. A bifat 17 confruntări în prima divizie și a marcat un gol, într-o partidă din sezonul regular, din etapa a 27-a, cu Gaz Metan Mediaș, din ”Ștefan cel Mare”, scor 4-0.

Sezonul precedent a jucat câteva meciuri amicale și pentru echipa națională a României, șapte la număr, și a marcat de trei ori.

Tata e fericit, mai vine să mă vadă când are o cursă în România. E șofer, lucrează în transport. Mama s-a stabilit în Anglia, mai vorbim la telefon. Cum este o zi din viața mea?

Săftica, antrenament, unul sau două pe zi, apoi acasă, cu bunica mea. Cu ea stau, cu ea am crescut în ultimii ani”, a mai declarat Bordușanu.

Caracterizarea făcută de Ovidiu Burcă lui Antonio Bordușanu:

Lucrăm împreună de câteva săptămâni, încă îl descopăr ca om și ca sportiv. Este un copil bun, un under de calitate, implicat total în antrenamente. Antonio și-a câștigat locul în echipă ca un senior. Muncește foarte mult, este receptiv și are un viitor frumos în fotbalul românesc

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

 

 

 

Răzvan STÎNGĂ 10 Aug. 2022, 18:39 Liga 2
Pe aceeași temă