Meciul restant din Liga 2 dintre Progresul Spartac și CSC Dumbrăvița, desfășurat marți, la Buftea, și încheiat cu victoria oaspeților cu scorul de 1-3, a avut o decizie de arbitraj mai mult decât controversată. În chiar primul minut al părții secunde, portarului Cătălin Trifon (Dumbrăvița) a avut o intrare necontrolată asupra lui Giovani Petcu (Spartac), în afara careului, iar arbitrul Valentin Porumbel a decis să acorde doar cartonaș galben, deși, în mod normal, s-ar fi impus un cartonaș roșu, deci o eliminare. Mai mult, jucătorul faultat și care a avut nevoie de îngrijiri medicale inclusiv din partea echipei medicale de pe Ambulanță nu a fost invitat de către arbitru în afara suprafeței de joc.
Faza a avut loc în minutul 46, la scorul de 2-0 pentru CSC Dumbrăvița, iar Progresul Spartac a rămas cu impresia că dacă arbitrul ar fi luat decizia de a-l elimina pe portarul advers, decizia corectă în opinia sa, atunci ar fi avut șanse, în superioritate numerică, să egaleze cel puțin.
Pentru a afla în mod oficial dacă arbitrul a judecat corect respectiva fază, Liga2.ro a solicitat un punct de vedere din partea Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), ori să i se prezinte punctul de vedere al arbitrului Porumbel despre modul cum a analizat acea fază, de ce a luat respectiva decizie. Totodată, am solicitat un răspuns pentru cele două întrebări publice puse de clubul Progresul Spartac arbitrului central.
Răspunsul Comisiei Centrale a Arbitrilor pentru Liga2.ro a fost următorul:
”Ca urmare a solicitării dumneavoastră, CCA face următoarea precizare:
Ca de fiecare dată, la finalul fiecărei etape, atât în Superliga, cât și în Liga 2, CCA analizează prestația arbitrilor și acționează în consecință. Același lucru s-a întâmplat și în cazul meciului la care faceți referire.
Nu putem oferi detalii suplimentare. Vă mulțumim pentru înțelegere!”
În aceste condiții, cei care doreau să afle un punct de vedere oficial despre respectiva fază de joc, dacă a fost interpretată corect sau nu de către arbitru, cum se analizează o astfel de situație și ce decizie trebuie luată, nu vor primi, probabil, niciodată un răspuns. Așa cum și întrebările publice ale clubului Progresul Spartac vor rămâne fără răspunsuri.
Rămâne de văzut, în timp, fiindcă CCA nu anunță public rezultatul analizelor prestațiilor arbitrilor, dacă Valentin Porumbel a decis sau nu corect la faza din minutul 46 a meciului Progresul Spartac – CSC Dumbrăvița 1-3. Iar acest lucru îl vom constata singuri, presupunând, după ce va trebui să urmărim etapă de etapă dacă arbitrul din Oltenița va fi delegat la alte meciuri de către CCA și, dacă nu, pentru cât timp.
”CÂND se dă roșu, domnule arbitru??
– Ocazie clară de gol oprită neregulamentar
– Fault intenționat, fără nici o intenție de a juca mingea
– Atac violent, iresponsabil, care a dus la spitalizarea jucătorului nostru
Mai explicați-ne o dată, ca la proști, dle Porumbel, cum de e asta doar cartonaș galben???”, l-a întrebat Progresul Spartac pe arbitrul Valentin Porumbel, în urma meciului cu CSC Dumbrăvița.
Redactorul Liga2.ro a încercat, în același timp, să obțină o reacție și din partea jucătorului echipei Progresul Spartac Andrei Grigore, cel care a fost primul la respectiva fază din minutul 46 care s-a îndreptat către arbitrul Porumbel și pare să-i indice acestuia ce sancțiune trebuie să dicteze.
Tot Grigore, în ciuda faptului că nu era căpitanul echipei sale, a fost cel care s-a năpustit asupra lui Valentin Porumbel, după ce acesta a acordat cartonaș galben portarului Dumbrăviței, pentru a cere explicații de ce nu a acordat cartonaș roșu și pare să le fi primit, în urma analizării imaginilor. În urma explicației arbitrului, Grigore a plecat de lângă acesta fără să mai comenteze, semn că ceea ce i-a spus Porumbel l-a lămurit.
Numai că, până la publicarea articolului, Andrei Grigore nu a răspuns mesajului primit de la redactor, astfel că, cel puțin momentan, nu putem să transmitem explicația pe care arbitrul i-a dat-o în timpul jocului, cea care l-a făcut să nu mai comenteze, deci, posibil, să-i dea dreptate.
”Nu știu cum ai putea să nu dai roșu la o fază de genul ăla. E absolut incredibil. Giovani Petcu e acum la spital cu comoție. E, efectiv, fără cuvinte. Nu ai cum sub nicio formă să dai galben la așa ceva. Minutul 46, era începutul reprizei, o acțiune bună, rapidă de atac, cu un pas în spatele liniei de fundași pentru Giovani, care e placat, o intrare violentă a portarului și arbitrul consideră că e nevoie doar de galben. Din păcate, asta a fost încă un minus pentru noi și a fost un pic mai greu. Ne-ar fi ajutat, probabil, și am fi avut mai multe șanse să schimbăm rezultatul, sau să avem o șansă în plus, nu știu. Cert e că e dezamăgitor să vezi o astfel de fază pentru care nu ar trebui să existe niciun fel de dubiu. E roșu clar”, a comentat, la finalul jocului, despre respectiva fază antrenorul Progresului Spartac, Andrei Erimia.
Altfel, la postarea de pe pagina sa de Facebook în care adresează întrebările publice arbitrului Valentin Porumbel au oferit două reacții și părinții jucătorului faultat la acea fază.
Iată ce a scris tatăl său, Sebastian Petcu:
”Buna ziua , sunt tatal lui Giovanni.
Nu am mai fost activ pe facebook de aprox 5-6 ani cu niciun comentariu / like sau vreo impresie…… ce as dorii sa va aduc la cunostiinta tuturor Progresistilor si Comisiei de Arbitraj din Romania ….. Nu faptul ca portarul echipei adverse nu a luat cartonas rosu ( asa cum o cerea faza dealtfel )…. Ci faptul ca dupa accidentarea grava , nu a invitat jucatorul Petcu Giovanni sa iasa in afara terenului de joc ptr o evaluare a medicului dupa ambulanta prezent pe teren…… asta mi se pare extrem de grav , punandu i viata in mare pericol , Giovi mai jucand inca 10-12 min.
Va spun ca baiatul a fost in aceste 10-12 min debusolat si grav afectat de lovitura produsa , avand toata perioada stearsa din memoria lui datorita comotiei cerebrale avuta.
Ieri a fost baiatul meu….. maiine poate fi alt fotbalist…… rog ca arbitrajul sa fie unul responsabil atunci cand viata este pusa in pericol.
Am incredere in jucatori si staff ca vor redresa jocul si rezultatele.”
Mama acestuia, Oana Petcu, a scris următoarele la un comentariu lăsat de Alpar Meszaros, fost fotbalist la ”U” Cluj și Dinamo și antrenor, printre altele, la ”U” Cluj, Unirea Dej sau AFC Odorheiu Secuiesc, în prezent conducător în Liga 3 la Minerul Ocna Dej:
”Problema este si mai grava. Lasi sportivul , sa moara pe teren doar ca sa nu dai rosu , sa poti favoriza o echipa.
Va spun cu mare furie. Copilului meu i s au sters din memorie 70 -80 de minute dupa accea lovitura.
A sangerat pe nas, a facut spasme pe teren si arbitru nu l – a scos din teren , doar ca sa nu para atat de grava lovitura in cat sa dea rosu.
O mare rusine!
Sper ca accest domn , sa nu mai aiba drept de arbitraj !
Si asta nu pentru ca i s-a intamplat copilului meu , ci sper ca alti sportivi , sa nu primeasca accelasi tratament si Doamne fereste , sa se intample ceva si mai grav!”
Din aceste două mesaje ale părinților scoatem în evidență următoarea situație.
Într-adevăr, părinții jucătorului semnalează și o altă eroare comisă de arbitru la respectiva fază. Nu îl trimite pe Gioveni Petcu, jucătorul accidentat, în afara suprafeței de joc, cu toate că astfel spune regulamentul în situația în care sportivul primește îngrijiri medicale, fie ele pentru o crampă musculară, o lovitură banală, o accidentare serioasă sau chiar la o simulare a respectivului pentru a trage de timp.
Numai că părinții lui Giovani Petcu, probabil satisfăcuți dacă Trifon ar fi primit cartonaș roșu la acea fază, aruncă exclusiv vina pe arbitru fiindcă băiatul lor a continuat să joace încă 10-12 minute, cu toate că altcineva trebuie tras la răspundere pentru asta.
Lui Petcu junior i s-a oferit îngrijiri medicale pe teren atât de către medicul echipei sale, cât și de către echipa medicală de pe Ambulanță. Medicul echipei a rămas alături de jucător pe teren inclusiv după ce acesta s-a ridicat și probabil i-a spus că poate continua să joace. L-a privit în ochi și l-a lăsat să joace, fără ca măcar el să-i ceară să iasă pentru câteva momente în afara terenului pentru a vedea cum reacționează în urma loviturii primite la cap. După cum se poate observa și în imagini, jucătorul a avut pentru un scurt timp probleme de echilibru, totul sub privirile medicului echipei, care, chiar și așa, l-a lăsat în continuare pe gazon. A făcut-o în aceste condiții și probabil ar fi făcut-o și în situația în care arbitrul ar fi luat decizia corectă de a-l invita pe jucător în afara suprafeței de joc fiindcă a primit îngrijiri medicale.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluziile-lui-andrei-erimia-dupa-progresul-spartac-dumbravita-1-3-19284647
https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-doua-intrebari-publice-pentru-arbitrul-valentin-porumbel-19284624
https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluziile-lui-cosmin-stan-dupa-spartac-dumbravita-1-3-19284553
https://liga2.prosport.ro/seria-1/progresul-spartac-si-csc-dumbravita-au-restanta-in-liga-2-19284478