”Poarta Politehnicii are viitor!” Ce spune antrenorul Costi Bădan despre goalkeeperii din lotul Iașiului și clinciurile pe care le-a avut cu Costel Enache

Narcis POHOAȚĂ 11 Oct. 2021, 13:24 Liga 2
”Poarta Politehnicii are viitor!” Ce spune antrenorul Costi Bădan despre goalkeeperii din lotul Iașiului și clinciurile pe care le-a avut cu Costel Enache

Politehnica Iași se bazează în acest sezon al Ligii a 2-a pe trei portari tineri, toți sub 25 de ani. Doi dintre aceștia, Teodor Axinte (21 de ani) și moldoveanul Ianoș Brînză (23 de ani), sunt ai Iașiului, în timp ce Laurențiu Popescu (24 de ani) este împrumutat pentru un sezon de la Universitatea Craiova. Acesta din urmă este titularul grupării ieșene în prima parte a campionatului, experiența acumulată la nivelul primei ligi cântărind decisiv în alegerea făcută de antrenorul de portari al Politehnicii, Costi Bădan.

Costi Bădan, despre alegerea sa privind portarul titular la Poli Iași

În vârstă de 54 de ani, colaboratorul lui Costel Enache, fost participant cu Oțelul Galați în cupele europene, a explicat motivul pentru care Laurențiu Popescu a fost preferat în debutul campionatului pentru postul de titular, dar spune că valoarea tuturor celor trei portari din lot este sensibil egală.

”Am fost binecuvântat cu trei portari foarte buni, mult peste media celor de vârsta lor. Teo Axinte, Ianoș Brînză și Laurențiu Popescu sunt foarte buni, sunt portari de mare perspectivă ținând cont de vârsta lor. Și aici îl înclud și pe juniorul Timur Chistol, care se pregătește cu noi. Teo și Ianoș au fost și ei în Liga 1, sunt convins că într-un timp mai scurt sau mai lung vor deveni certitudini pentru Liga 1. Au tot ce le trebuie și sunt sigur că pot face pasul la Liga 1 și pot apăra în câțiva ani la oricare echipă. Am și eu o foarte mare responsabilitate, pentru că din trei portari foarte buni trebuie să-l aleg pe cel mai bun la momentul respectiv. Am optat la momentul acesta doar pentru experiență, iar Laurențiu Popescu are un an în plus experiență la Craiova, în Liga 1. Asta mă face să-i dau mai mult credit la momentul actual”, a declarat în emisiunea Repriza a 3-a de la Radio HIT Iași Costi Bădan.

Antrenorul spune că e firesc ca portarii care nu apără să simtă o frustrare și este convins că atunci când vor avea șansa să intre în poartă Teo Axinte și Ianoș Brînză își vor demonstra valoarea.

”Firesc, cei care nu apără își doresc și ei să fie pe teren, se pregătesc foarte bine și vor să demonstreze că și locul lor e în poartă. Dar repet, am optat pentru Laurențiu datorită experienței, iar el a apărat constant bine și foarte bine, ar fi păcat să stricăm un lucru care merge foarte bine. Dar și ceilalți își așteaptă locul și sunt convins că atunci când vor intra în poartă vor apăra foarte bine și vor face dovada valorii lor. Sunt bucuros că am în lot trei portari foarte buni, tineri, pe care te poți baza oricând”, a completat Bădan.

  • În primele nouă etape din acest sezon de Liga 2, Laurețiu Popescu a apărat în opt dintre meciuri, iar Teodor Axinte a fost utilizat într-un joc, cu FC Hermannstadt (scor 1-2). În Cupa României, în meciul cu Hușana Huși (scor 1-0) a apărat Teodor Axinte, iar în partida cu Minaur Baia Mare (scor 1-3), în prima repriză a apărat Ianoș Brînză, iar în a doua a intrat în poartă Axinte.

Cum își caracterizează elevii antrenorul de portari Costi Bădan

Antrenorul de portari din Copou i-a caracterizat pe fiecare dintre cei trei elevi ai săi: ”Popescu este un portar solid, sigur, cu un joc de picior foarte bun, care dă siguranță foarte multă la momentul actual, este unul dintre punctele de sprijin ale echipei. Teo, un portar bun pentru 2000, sigur, dar oscilant datorită vârstei. De regulă un portar se maturizează mai târziu. Și Ianoș ne dă foarte multă încredere, este un goal-keeper bun, care va ajunge să apere în Liga I. Are calitate multă, e sigur, se pregătește foarte bine, e serios în tot ceea ce face.”

Poli Iași e emblema Moldovei

Costi Bădan spune că Politehnica Iași este emblema Moldovei în fotbal și că echipa trebuie să revină cât mai rapid în prima ligă. Antrenorul consideră că Iașiul are un lot competitiv, cu care poate trage la promovare.

”Mă simt ca acasă la Iași, sunt înconjurat de oameni buni și dragi, care te fac să te simți ca acasă. Politehnica Iași este casa mea momentan, acum aparțin Iașiului și mă bucur mult că am venit aici. Poli Iași e o provocare pentru toată lumea. Politehnica Iași este emblema Moldovei pe steagul fotbalului. Practic, au mai rămas în Moldova doar Botoșani și Poli ca puncte de reper. Eu sunt convins că avem valoare de primele 6. Știm foarte bine cum se muncește la Iași, cât de serioși suntem”, a mai spus Costi Bădan.

Acesta pune oscilațiile echipei din prima parte a campionatului pe numeroasele accidentări din lot.

”Am avut și o programare foarte grea la început, am jucat cu echipe bine organizate. Multă lume nu înțelege cât de greu este să formezi o echipă, să creezi un grup, o omogenitate la nivelul compartimentelor și a întregii echipe. Să nu uităm că ne-au lipsit mulți jucători, etapă de etapă. Noi facem niște trasee la antrenament, le repetăm, dar când se apropie meciul cade 1, 2 sau 3 jucători și e foarte greu. Faci o strategie de joc și când vezi înainte de meci că rămâi fără jucători importanți trebuie să vii rapid cu altceva. Eu consider că avem un lot bun și sunt perspective pentru a face lucruri frumoase în viitor”, completat tehnicianul, care a avut și un mesaj pentru suporterii Politehnicii Iași: ”Îmi doresc să ne susțină, avem nevoie să îi simțim alături de noi. Îi asigur pe toți iubitorii Politehnicii că facem tot ce depinde noi, de staffâ pentru a avea evoluții tot mai bune și mai solide și pentru a ajunge în primii șase și chiar în prima ligă. Dacă nu în acest an, cu siguranță anul viitor. Sunt convins că vom reuși împreună, avem nevoie de susținerea celor care iubesc echipa cu adevărat.”

Ieșeau scântei în duelurile cu Costel Enache

Costi Bădan a apărat în carieră la Câmpulung Moldovenesc, Bucovina Suceava, Oțelul Galați și Unirea Dej, iar ca antrenor de portari a activat la Unirea Dej.

”Am luat contact cu fotbalul dintr-o întâmplare. Eram la grădiniță și se organizau grupe. Băiatul de la una din grupele mai mari trebuia să stea în poartă, dar a făcut pojar și au apelat la mine. Mi-a plăcut, a intrat microbul în mine și nu am vrut să mai ies din poartă”, își amintește Costi Bădan de primele sale momente între buturi.

Actualul antrenor al portarilor de la Poli a povestit cum erau duelurile cu atacantul Costel Enache, în perioada în care cei doi erau adversari în Liga 1: ”Au ieșit scântei în acea perioadă. Și acuma ne mai amintim de acele vremuri. Eram total diferit, eram un tip aprig, un om al timpurilor respective. Fotbalul de atunci se juca cu pasiune, cu inimă, arbitrajele erau și ele mult mai permisive. Eram un tip mai agresiv, chiar rău. Aveam tot felul de apelative atunci.”

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-castigat-clar-amicalul-cu-flacara-erbiceni-mai-multi-jucatori-absenti-in-ultimele-meciuri-au-revenit-pe-teren-19204591

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-bilant-slab-pe-teren-propriu-in-prima-parte-a-campionatului-un-singur-succes-in-patru-meciuri-doar-doua-goluri-marcate-cum-explica-antrenorul-costel-enache-acest-parcurs-19204346

Narcis POHOAȚĂ 11 Oct. 2021, 13:24 Liga 2
Pe aceeași temă