Ovidiu Burcă, furtunos la adresa jucătorilor săi: ”Să le fie rușine! Față de suporteri nu aveau voie să facă așa ceva. Pe cine șantajăm, oamenii care plătesc în DDB?” Întreg monologul antrenorului echipei Dinamo, după grevă: ”Au picat testul loialității. Ne-am întors de unde am pornit și trebuie să reconstruim totul” | VIDEO

Marius ANGHEL 18 Jan. 2023, 15:46 Liga 2
Ovidiu Burcă, furtunos la adresa jucătorilor săi: ”Să le fie rușine! Față de suporteri nu aveau voie să facă așa ceva. Pe cine șantajăm, oamenii care plătesc în DDB?” Întreg monologul antrenorului echipei Dinamo, după grevă: ”Au picat testul loialității. Ne-am întors de unde am pornit și trebuie să reconstruim totul” | VIDEO

Dinamo traversează în acest moment o perioadă incendiară în privința coeziunii din vestiar, generată de veșnicele probleme financiare ale clubului.

Cele două luni de restanțe față de jucători i-au adus pe unii dintre ei în situația de a intra în grevă la începutul acestei săptămâni, de a refuza să se mai antreneze, iar antrenorul principal Ovidiu Burcă s-a simțit trădat, având în vedere faptul că el garantase pentru elevii săi, credea că idealul este unul comun și, spune el, ar fi băgat mâna în foc că nu se ajunge într-o astfel de situație, mai ales că la începutul sezonului a rugat să-i rămână alături doar cei care pot să suporte presiunea și să îndure situația grea pe care o întâmpină Dinamo.

Ovidiu Burcă, supărat pe jucători: ”Să le fie rușine. Nu aveau niciun drept să facă ceea ce au făcut. Ce au făcut ei este o mare pată pe obrazul acestui club”

În a treia zi de la izbucnirea grevei, Ovidiu Burcă a ieșit public și a spus ceea ce s-a întâmplat și îl deranjează. Cu toate că clubul anunțase că va organiza o conferință de presă la Săftica, aceasta s-a transformat doar într-un monolog al antrenorului principal, ulterior ridicându-se și plecând din fața jurnaliștilor, fără să răspundă la întrebări.

Burcă și-a început monologul prin a le spune jucătorilor să le fie rușine pentru ceea ce au făcut în ultimele zile, cu toate că, din punctul său de vedere, nu aveau niciun drept să facă asta.

”Am să intru direct în subiect. Să le fie rușine, să le fie rușine pentru ceea ce au făcut zilele trecute. Pentru că, din punctul meu de vedere, nu aveau niciun drept să facă ceea ce au făcut. Spun asta cu toată responsabilitatea. Sunt un om echilibrat, un om care totdeauna încearcă să ofere fotbaliștilor tot ce este mai bun. De când am venit aici, nu le-a lipsit absolut nimic jucătorilor. Nu cred că greșesc când spun chestia asta, că nu sunt în prima ligă cinci echipe care au condițiile pe care le-a avut Dinamo în aceste luni. Și mă refer aici la tot, de la bucătar propriu, al echipei, până la aspectele financiare, care… N-au fost întârzieri extraordinare, a fost totul aproape la zi, uneori, deplasări cu avionul, hoteluri de cinci stele, pentru că așa consider eu că trebuie să tratezi jucătorii, să le oferi totul și să le ceri totul în schimb. Iar ceea ce au făcut ei este o mare pată pe obrazul acestui club. Tot ceea ce am încercat să realizăm în lunile astea au dat cu piciorul într-o zi. Și nu aveau absolut niciun motiv.

Știu, cunosc realitatea fotbalului românesc. Două luni de zile întârziere nu este o tragedie, mai ales când i-am rugat personal să aștepte, pentru că în această săptămână se vor rezolva din aceste probleme. De asta sunt foarte supărat, pentru că tot ceea ce am încercat să construim în lunile astea am stricat într-o zi. Săptămâna asta, pentru mine, a fost una extrem de complicată”, a spus, pentru început, Ovidiu Burcă.

”Față de acești suporteri nu aveau voie să facă. Față de mine, eu sunt obișnuit. Ne-am întors de unde am pornit. Și trebuie să reconstruim totul”

Pe parcurs, tonul discursului antrenorului principal s-a ridicat. A dat cu pumnul în masă, a gesticulat larg, și-a spus supărarea, însă nu a amintit niciun nume de jucător care l-a adus în această situație de a nu se prezenta nici măcar el la antrenamente.

Burcă spune că jucătorii au trădat în primul rând suporterii care dau bani către club pentru ca activitatea să continue.

”Principalul” este atât de dezamăgit de actualii jucători încât spune că prin această grevă au stricat tot ceea ce s-a contruit în acest sezon. Pe de o parte spune că s-a făcut tot ce s-a putut pentru ca jucătorii să aibă condiții, cum nici în prima ligă nu sunt cinci astfel de echipe, însă, pe de altă parte, recunoaște că sunt probleme și tot felul de lipsuri.

”Acest grup de jucători a picat testul loialității. Loialitate față de acest club, în primul rând, și față de oamenii care le-au plătit salarii, care le-au reparat vestiarele, care le-au trimis mâncare. Față de acești oameni au picat testul ăsta. Iar eu nu accept lucrul ăsta. Încă o dată vă spun. Știu toate problemele, știu exact ce probleme are fiecare. Sunt foarte dezamăgit, pentru că acum o săptămână, eu, personal, în perioada asta am simțit să ies, să fac publice problemele pe care le are echipa, și am tras semnale de alarmă. Sunt probleme, sunt probleme, pentru că i-am simțit că n-au avut răbdare, au făcut grevă. Au făcut grevă! Nu s-au antrenat. Și uitați în ce moment am ajuns, ne-am întors de unde am pornit. Și trebuie să reconstruim totul. Față de acești suporteri nu aveau voie să facă. Față de mine, eu sunt obișnuit. Eu fac meseria asta din pasiune și nu aștept nimic în schimb de la nimeni. Dar față de ei, față de clubul ăsta, care este într-un moment delicat și pe care eu am avut senzația că-l înțeleg și că nu au venit aici pentru bani, pentru că eu am ieșit și am spus asta, eu băgam până în foc pentru acest grup de jucători. Pentru că toată lumea când a venit aici a știut unde vine. De la primul până la ultimul jucător străin, în frunte cu mine. Sunt lipsuri, au fost lipsuri, s-a retrogradat. Cei care vin la Dinamo să se împlinească financiar, cei care vin la Dinamo ca lucrurile din punct de vedere material să fie așa cum sunt în alte părți nu au ce să caute aici, cu tot respectul. Am nevoie lângă mine de jucători cu care să mă identific, care să creadă în obiectivul clubului și să aibă un prag de suferință dincolo de… Nu le cer sacrificii enorme, le-am cerut o săptămână să aibă răbdare, în condițiile în care aveam două luni de zile întârziere. Le-am cerut mult? Nu le-am cerut, vă spun eu că nu le-am cerut. Nu aveau niciun motiv să facă ceea ce au făcut”, a ”tunat” Ovidiu Burcă.

Ce jucători vrea Burcă lângă el. ”Cei care rămân aici să fie motivați de un ideal care merge dincolo de aspectele aspectele materiale”

Cei cinci jucători care au generat această situație la Dinamo sunt Marius Tomozei, Alin Dudea, Ștefan Fara, Bogdan Gavrilă și Vasile Buhăescu. Dintre aceștia, doar ultimul a evoluat constant, restul având apariții puține sau deloc, cum ar fi cazul lui Tomozei, Fara sau Gavrilă.

Antrenorul echipei Dinamo spune că nu are nimic personal cu nimeni, nu condamnă pe nimeni, însă nu mai poate lucra cu jucătorii care l-au trădat.

”Încă o dată, nu am nimic personal cu absolut nimeni. Vreau lângă mine oameni care să fie motivați dincolo de aspectul material. Nu condamn pe nimeni. Un om e motivat de bani. La Dinamo nu vii astăzi să câștigi bani, e simplu. Dinamo poate să-ți ofere astăzi alte lucruri. Poate să-ți ofere pasiune, poate să-ți ofere apartenența la un club imens, cum e Dinamo și nu ai voie să înșeli așteptările oamenilor. Nu ale mele. E o meteahnă care se perpetuează de ani de zile: una – două facem grevă. Ok! Le-am spus și asta. Facem grevă, este ultima pe care o facem, și eu în frunte cu voi. Dar, până să ajungem la grevă, trebuie să dialogăm, să întrebăm oamenii, să îi întrebăm. Eu cred că am făcut multe lucruri pentru ei și eu le-am garantat, personal, că săptămâna asta se rezolvă. Și au făcut invers de cum le-am cerut.

Încă o dată, nu am nimic absolut cu nimeni, sunt unii oameni care au diferite resorturi de motivație. Vreau la Dinamo, azi, oameni care vin pentru un ideal. Nu știu câți dintre ei au văzut tribuna plină la Brașov, înainte să se întâmpla asta, în care le strigau numele și îi aplaudau. Lucrurile astea nu se cuantifică în bani. Astea le-am cerut. Astea le cer și suporterii. Nu le cerem să câștige toate meciurile. Cei care rămân aici să fie motivați de asta, să fie motivați de un ideal care merge dincolo de aspectele aspectele materiale. De asta sunt supărat, de asta am fost supărat pe ei, că am picat testul ăsta, la care am muncit ca nebunii, cinci luni de zile. Răzvan, Vlad, suporterii, suferință, noi, stafful tehnic. Încercăm să le punem la dispoziție cele mai noi metode, ne spargem creierii să facem în așa fel încât să-i respectăm, să nu-i jignim, să-i tratăm cum se tratează sportivii adevărați, mari. Nu i-a interesat pe niciunul. O luăm din nou de la zero, pornim din același punct, dar, încă o dată, mie nu-mi place să fiu șantajat, suporterilor lui Dinamo nu le place să fie șantajați. Noi nu ne ducem să forțăm oamenii, să le băgăm mâna în buzunar. Pe cine șantajăm, nu ieșim la antrenament, cui să-i spunem asta? Oamenilor care plătesc în DDB? Oameni buni, noi nu mai ieșim la antrenament dacă nu ne dați banii. Să facă lucrul ăsta undeva unde există un patron, unde mușchii lui, cum se întâmplă de foarte multe ori în România, nu vor să plătească jucătorii. Pentru că avem noi, așa, împământenit, că dacă le dai mai rar banii la jucători răspund mai bine. Ceea ce e o tâmpenie. Dar la noi nu e cazul. Când a fost bani în club, primul lucru pe care l-au făcut Răzvan cu Vlad a fost să plătească salariile.

Deci, încă o dată, eu nu accept, nu mai accept jucători care să vină să pună condiții de maniera asta. Mai ales în situația asta. În altă parte, încă o dată vă spun, poate și eu aș fi supărat, dacă aș știi că am un patron care vine, ține banii în buzunar și spune că nu vreau, că nu-i place cum a jucat echipa, că nu-i place cum a jucăm ăla. Nu e cazul. Nu era cazul la noi”, a declarat Ovidiu Burcă.

”Cine nu acceptă situația, e liber să plece, să meargă să-și rezilieze contractul”

În final, Burcă a transmis că speră în continuare că echipa are puterea să prindă play-off-ul, mai ales că s-a dat speranțe suporterilor și clubului după evoluția din toamnă. Cei care vor pleca de la echipă

”Deci, asta este situația. Veți vedea că vine unul, pleacă altul. Nu am absolut nimic cu nimeni. Vreau să rămână lângă mine doar jucătorii care cred în acest ideal, care cred în obiectivul care în vară era imposibil și de care ne-am apropiat puțin, am dat speranțe oamenilor, am dat speranțe clubului, celor care cred în noi și o să continuăm tot pe drumul ăsta. Dar la drumul ăsta se înhamă niște oameni care au altfel de valori altfel de idealuri. Eu vreau să am lângă mine doar astfel de oameni. Însă o dată, unii au anumite nevoi, nu arăt cu degetul spre nimeni. Dacă nu se poate, le-am spus și lor: «Luați-vă geanta și plecați acasă.» Când am venit, la prima discuție pe care am avut-o în club le-am spus: «Există cineva, care, din diferite motive, nu poate suporta presiunea, problemele care sunt în momentul ăsta la club?» Am avut două mâini ridicate. I-am poftit afară. Aceleași lucruri le spun și acum. Cine nu acceptă situația, e liber să plece, să meargă să-și rezilieze contractul, să vorbească cu președintele și să-și rezilieze contractul. E simplu. Atât am avut eu de spus”, a spus Burcă, ulterior ridicându-se de la masă și părăsind sala. Antrenorul a refuzat să primească întrebări de la jurnaliști, iar la întrebarea reporterului ProSport despre cum va lucra cu jucătorii după ce ”i-a desființat”, acesta s-a limitat să spună: ”Foarte bine o să lucrez.”

Înainte de conferință, cei cinci jucători enumerați mai sus, despre care se spune că sunt cei care au inițiat greva, au avut o întâlnire cu administratorul special Vlad Iacob.

Monologul lui Ovidiu Burcă despre situația actuală de la Dinamo:

https://www.youtube.com/watch?v=qCzy09E79q0

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vlad-iacob-a-vorbit-despre-viitorul-jucatorilor-grevisti-de-la-dinamo-nu-putem-sa-rupem-contractele-reactia-presedintelui-afan-19258121

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cei-5-jucatori-care-au-initiat-greva-de-la-dinamo-sunt-dati-afara-iar-soarta-lui-ovidiu-burca-s-a-decis-19258107

Marius ANGHEL 18 Jan. 2023, 15:46 Liga 2
Pe aceeași temă