Oțelul e gata. Campioana din 2011 a pierdut la Pojorâta cu 4-0 și e penultima în Liga 2. Munteanu a demisionat: „Nu știu dacă mai poate termina acest campionat”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 Nov. 2015, 00:33 Actualizat: 29 Nov. 2015, 00:34 Liga 2
Oțelul e gata. Campioana din 2011 a pierdut la Pojorâta cu 4-0 și e penultima în Liga 2.  Munteanu a demisionat: „Nu știu dacă mai poate termina acest campionat”

Chinul Oțelului Galați, câștigătoarea titlului din 2011 și reprezentanta României în grupele Ligii Campionilor în sezonul următor, este aproape de sfârșit: în insolvență, cu datorii în toate părțile și ajunsă pe penultimul loc în Liga 2, echipa are șanse mici să termine sezonul.

Învinsă cu 4-0 la Bucovina Pojorâta sâmbătă, în etapa a 17-a din Seria 1 a Ligii 2, Oțelul a ajuns la trei înfrângeri consecutive și ocupă locul 12, cu numai 9 puncte, unul mai mult decât Ceahlăul, ultima clasată. La finalul sezonului regulat, locul 13 duce direct în Liga 3, în timp ce formațiile clasate pe locurile 7-12 vor juca un play-out la capătul căruia vor retrograda ultimele trei formații.

Situația sportivă e disperată, dar retrogradarea în Liga 3 e doar pericolul cel mai mic

Marea problemă a gălățenilor nu este însă situația sportivă, chiar dacă aceasta este disperată. Principalul pericol este desființarea clubului, iar o soluție salvatoare pare, în acest moment, imposibil de găsit. Oțelul a fost băgat în insolvență de noul patron, Dan Adamescu, la numai câteva luni după ce acesta a preluat clubul. Cele peste 17 milioane de euro venite de la UEFA pentru participarea în grupele Ligii Campionilor în sezonul 2011-2012 au dispărut în timp record. În acest moment, la Oțelul, dintr-un lot de 30 de jucători, 15 sunt sub 20 de ani. Dintre aceștia, 5 sunt sub 17 ani.

Există restanțe la salariile care sunt, în medie, de 1.500 de lei pe lună. Datorii se înregistrează în toate părțile: la chiria stadionului, la plata utilităților, la angajați. Pentru a se plăti baremul arbitrilor și observatorilor la meciurile de acasă, angajații clubului fac chetă la diverși oameni de afaceri binevoitori din Galați. Motorina necesară pentru ca autocarul să ducă echipa la meciurile în deplasare e plătită din banii suporterilor.

Cristian Munteanu a demisionat: „Nu știu dacă Oțelul termină acest campionat”

După eșecul suferit etapa trecută acasă, 0-1 în minutul 90+2 cu Dacia Unirea Brăila, directorul sportiv Cristi Munteanu a demisionat. „Demult voiam să fac acest pas. Numai entuziasmul și devotamentul fanilor m-a mai ținut lângă echipă. Am crezut că, împreună, putem să împingem căruța măcar până la pauza competițională din iarnă. Așteptam și de la jucători ceva, mă gândeam că sunt tineri și ambițioși, dornici de afirmare. Am fost dezamăgit. Nu mai are rost să continuu”, a explicat Munteanu pentru ProSport.

O veste bună este punerea în aplicare a amnistiei fiscale despre care ProSport a scris în urmă cu câteva luni – parte din datoriile la stat se vor șterge -, însă nu e suficient. Dan Adamescu n-a mai plătit aproape nimic către clubul pe care-l deține de foarte mult timp. Soluția ar fi preluarea clubului Oțelul de către autoritățile locale, însă pentru asta ar trebui ca actualul patron să vândă. Primăria și Consiliul Județean nu pot încheia niciun fel de acord de sprijin cu clubul pentru că Adamescu a mutat sediul social la București. „Nu știu dacă Oțelul mai poate termina acest campionat. Speranța mea este să se poată ajunge măcar până la pauza din iarnă, iar până la reluarea competiției, în primăvară, să se schimbe ceva, să fie preluat clubul de altcineva. Altfel, nu văd nicio ieșire”, comentează, deprimat, fostul oficial gălățean.

Articol scris de Matei UDREA

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 Nov. 2015, 00:33 Actualizat: 29 Nov. 2015, 00:34 Liga 2
Pe aceeași temă