FRF, pusă să ia atitudine după ce a refuzat ca în Liga 2 să fie un club mai puțin fără drept de promovare: ”Dacă orice echipă va termina în spatele Corvinului și va promova în Liga 1 e clar că meritul sportiv nu se respectă”

Marius ANGHEL 27 Aug. 2024, 14:14 Liga 2
FRF, pusă să ia atitudine după ce a refuzat ca în Liga 2 să fie un club mai puțin fără drept de promovare: ”Dacă orice echipă va termina în spatele Corvinului și va promova în Liga 1 e clar că meritul sportiv nu se respectă”

Corvinul a debutat, duminică, 25 august 2024, în noul sezon al Ligii 2, în etapa a 4-a, după ce în primele trei runde nu a jucat, beneficiind din partea FRF de meciuri amânate pentru a activa fără griji în cupele europene și având promisiunea forului condus de Răzvan Burleanu că îi va rezolva problema care îi interzice dreptul la promovare.

După refuzul primit de hunedoreni din partea FRF, în urma celor patru contestații venite de la candidate la promovare, chiar înaintea partidei cu FC Voluntari, una dintre cele patru contestatare, Bogdan Apostu, agent FIFA și implicat la Corvinul, a avut un mesaj cu direcție către federație.

Bogdan Apostu: ”Dacă orice echipă va termina în spatele Corvinului și va promova în Liga 1 e clar că meritul sportiv nu se respectă”

Apostu vrea ca meritul sportiv să primeze, iar promovarea la finalul sezonului a unei echipe care s-ar afla în spatele Corvinului, căreia i s-a refuzat acum dreptul de a promova, i s-ar părea o decizie care clar nu favorizează rezultatele obținute pe teren.

Fostul fotbalist a dat exemplu sezonul trecut, când Corvinul a terminat pe loc direct promovabil, al doilea, însă nu a avut nimic de comentat fiindcă nu a urcat în prima ligă, din moment ce știa de la început de situație și nici nu încercase în vreun fel să își schimbe forma de organizare.

”Corvinul merge înainte. Băieții sunt sigur că sunt motivați să demonstreze că merită să reprezinte o echipă care să se bată cu adevărat la promovare, chiar dacă, din păcate, anul ăsta, dreptul juridic nu a fost obținut. Echipelor care au depus contestație încerc să le găsesc argumente suficiente pentru a-i înțelege, dar atâta timp cât FIFA și UEFA se raportează și pun foarte mare accent pe tot ceea ce înseamnă meritul sportiv, eu, unul, dacă aș fi fost conducător la o echipă, nu aș fi acționat niciodată așa, pentru că întotdeauna meritul sportiv trebuie să primeze. Dacă ar fi avut dreptul de promovare asta nu înseamnă neapărat că ar fi și promovat Corvinul, dar e clar că ar fi fost una dintre pretendente. Așa cum, anul trecut, pot înțelege că nu a fost neapărat corect ca Buzău, de pe locul 4, să joace azi în Liga 1, iar Corvinul, de pe locul 2, să fie tot în Liga a 2-a, pentru că atunci, într-adevăr, nu se încercase lucrul ăsta și nu s-au depus documentele necesare, de data asta, din punctul meu de vedere, dacă orice echipă va termina în spatele Corvinului și va promova în Liga 1 e clar că meritul sportiv nu se respectă.

Și nu vreau să fiu răutăcios, eu sunt agent FIFA la bază, dar aș vrea să vedeți de câți bani privați beneficiază Voluntariul, și asta spune totul!”, a declarat Bogdan Apostu, la microfonul ProTV și GSP, înainte de meciul dintre FC Voluntari și Corvinul, încheiat cu victoria ilfovenilor cu scorul de 2-0.

  • Tot zilele trecute, Constantin Schumacher, antrenorul echipei CSC Șelimbăr, una dintre cele opt care joacă în acest sezon fără să poată promova, a spus că, în contextul din această vară, cu Corvinul pregătită să-și schimbe forma de organizare, dar lovitură de refuzul a patru contracandidate, FRF ar trebui să nu mai lase în play-off cluburile de drept public.

Opt cluburi de drept public participante în Liga 2, ediția 2024-2025

Cluburi de drept public participante în acest sezon de Liga 2, ediția 2024-2025, sunt în număr de opt: Steaua București, CSC Șelimbăr, CSM Slatina, Corvinul Hunedoara, CSC Dumbrăvița, CS Afumați, Unirea Ungheni și CSM Focșani.

Situația Corvinului și a Șelimbărului, din sezonul trecut, când au terminat pe loc direct promovabil, respectiv pe loc de participare în baraj de promovare, dar au rămas în Liga 2 nu este o noutate. De când a fost introdus actualul sistem din Liga 2, cu play-off și play-out, Steaua a terminat doi ani la rând pe poziție care îi permitea să participe în baraj de promovare, respectiv să promoveze direct, dar FRF nu i-a permis promovarea, deși, sportiv, avea acest drept, prin rezultatele obținute pe teren.

Steaua nu a ajuns în situația în care se află acum Corvinul. Însă situația clubului din Ghencea este una diferită, ținând cont că nu aparține de o primărie, ci de un minister, și nu unul ori și care. În plus, brandul Steaua, un bun național, nu poate fi comparat cu cel al hunedorenilor, care ani de zile a dispărut din fenomen, iar abia în această vară a câștigat primul său trofeu, deși are o vechime mai îndelungată.

Echipele fără drept de promovare care au participat în play-off-ul Ligii 2, de la înființarea acestui sistem pentru a termina promovatele:

  • 2021-2022 – Steaua București – locul 4, de baraj de promovare, în locul căreia a mers Concordia Chiajna, clasată pe locul 5, normal care nu oferea nicio recompensă
  • 2022-2023 – Steaua București – locul 2, direct promovabil, în locul căreia a promovat SC Oțelul Galați, clasată pe locul 3, normal de participare în baraj
  • 2023-2024 – Corvinul Hunedoara și CSC Șelimbăr. Corvinul a terminat pe locul 2, direct promovabil, dar în locul său a promovat Gloria Buzău, clasată pe locul 4, care în mod normal ducea în baraj de promovare. În locul Gloriei, în baraj de promovare a mers clasata pe locul 5, CS Mioveni. CSC Șelimbăr a terminat pe locul 3, de participare în baraj de promovare, dar în locul său a mers FK Miercurea Ciuc, clasată pe locul 6, ultimul, care, în mod normal, doar asigura menținerea în Liga 2.

2020-2021 a fost primul sezon în care s-a pus în practică actualul sistem din Liga 2, cu play-off și play-out.

Marius ANGHEL 27 Aug. 2024, 14:14 Liga 2
Pe aceeași temă