Un antrenor din Liga 2 lansează o propunere pentru FRF, după situația trăită de Corvinul, chiar dacă clubul său ar fi dezavantajat. ”În play-off să se bată doar echipele care au drept de promovare”

Marius ANGHEL 26 Aug. 2024, 20:20 Liga 2
Un antrenor din Liga 2 lansează o propunere pentru FRF, după situația trăită de Corvinul, chiar dacă clubul său ar fi dezavantajat. ”În play-off să se bată doar echipele care au drept de promovare”

La fel ca în sezonul trecut de Liga 2, opt echipe evoluează în campionatul actual fără să aibă drept de promovare. Aparțin de cluburi de drept public, cărora actuala Lege a Sportului, una veche și mult contestată, le interzice accederea în prima ligă, chiar dacă din punct de vedere sportiv reușesc asta.

Corvinul Hunedoara a încercat și a avut sprijinul Federației Române de Fotbal să se schimbe în această vară, în contextul realizărilor sale spectaculoase – câștigarea Cupei României din postura de divizionară secundă și participarea în cupele europene, în trei duble manșe, după ce în prima a reușit să obțină calificarea -, însă, în cele din urmă, s-a lovit de refuzul federației, după ce patru participante în campionat au contestat avizul juridic din mai multe motive, principalul fiind faptul că noul sezon a început, iar regulamentul permite modificarea înaintea debutului acestuia.

După această decizie au apărut, evident, reacții pro și contra, iar, mai nou, unul dintre antrenorii echipelor participante în campionat, chiar a uneia dintre cele opt fără drept de promovare, lansează o provocare pentru FRF. O provocare, morală, despre care s-a mai vorbit și în trecut, în special când lupta pentru accederea în play-off se apropia de final.

Constantin Schumacher propune ca echipele fără drept de promovare să nu mai fie primite în play-off-ul Ligii 2

Constantin Schumacher, antrenor din această vară la CSC Șelimbăr, echipă care joacă pentru al patrulea sezon în Liga 2 fără să aibă drept de promovare, a propus ca, în noul context, cu cererea Corvinului respinsă, FRF să ia atitudine de această dată și să nu mai lase cluburile care nu pot promova să joace în play-off.

Fostul rapidist este de acord cu această schimbare, chiar dacă actuala sa echipă s-ar afla în situația de a se califica în play-off, dar de a fi trimisă în play-out, fiindcă ar juca în turneul celor mai bune șase echipe în 2024-2025 fără nicio miză reală.

Schumacher s-a lovit de această problemă în sezonul trecut, când CS Mioveni a ajuns în play-off și a întâlnit acolo două echipe fără drept de promovare, Corvinul și CSC Șelimbăr. Mioveniul chiar a profitat de această situație, prinzând barajul de promovare în prima ligă, pierdut contra FC Botoșani, altfel, ținând cont de locul pe care a terminat, pe 5 din 6, nu îl prindea, dacă deasupra sa nu s-ar fi aflat două echipe fără drept de promovare.

”Nu este decizia mea, nu știu, nu știu ce se întâmplă. E decizia lor. (n.r. – vizavi de cele patru cluburi care s-au opus ca echipa din Hunedoara să treacă la noul club pentru a avea drept de promovare) Eu, și anul trecut, când eram la Mioveni, pot spune, inclusiv acum, când sunt la Șelimbăr, o echipă care nu are drept de promovare, personal, mi-aș dori să intru în play-off, dar mai degrabă mi-aș dori să merg în play-out, să rămână punctele obținute pe teren, iar în play-off să se bată echipele care au drept de promovare”, a spus Schumacher după jocul cu FCU Craiova, la conferința de presă, încheiat la egalitate cu CSC Șelimbăr (scor 1-1).

”Echipele fără drept de promovare încurcă puțin lupta pentru prima ligă”

Șeful de la CSC Șelimbăr s-a bătut cu pumnul în piept în partea a doua a sezonului trecut că echipa își va schimba statutul în această vară și din actualul sezon va obține dreptul de a promova. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar CSC Șelimbăr, la care a ajuns din vară Constantin Schumacher, activează pentru al patrulea sezon la rând fără să poată urca în prima ligă. În primele două a jucat în play-out, dar la a treia participare a fost în play-off și a terminat pe locul 3, care în mod normal ducea la baraj de promovare. Locul său a fost luat, însă, de CS Mioveni, care a jucat contra FC Botoșani și a pierdut.

”Este frustrant, este greu, dar, până la urmă, nu sunt deciziile noastre. Cred că, sezonul ăsta, și în urma problemelor Corvinului, și cu problemele care sunt, nu se va mai întâmpla să mai fie în play-off echipe fără drept de promovare, care vor încurca puțin lupta pentru prima ligă”, a mai spus, acum, Schumacher, care a confirmat și el că echipele fără drept de promovare participante în play-off încurcă bătălia pentru prima ligă. Un lucru pe care l-a trăit personal în sezonul trecut, când Mioveniul, echipa la care era atunci, a jucat în grupa superioară din Liga 2 contra Corvinul și CSC Șelimbăr.

”Cred că FCU Craiova, FC Voluntari, FC Argeș, Corvinul, dar care nu are drept de promovare, și Reșița sunt echipele care se vor bate pentru play-off și pentru accederea în prima ligă”, este de părere Constantin Schumacher.

Opt cluburi de drept public participante în Liga 2, ediția 2024-2025

Cluburi de drept public participante în acest sezon de Liga 2, ediția 2024-2025, sunt în număr de opt: Steaua București, CSC Șelimbăr, CSM Slatina, Corvinul Hunedoara, CSC Dumbrăvița, CS Afumați, Unirea Ungheni și CSM Focșani.

Situația Corvinului și a Șelimbărului, din sezonul trecut, când au terminat pe loc direct promovabil, respectiv pe loc de participare în baraj de promovare, dar au rămas în Liga 2 nu este o noutate. De când a fost introdus actualul sistem din Liga 2, cu play-off și play-out, Steaua a terminat doi ani la rând pe poziție care îi permitea să participe în baraj de promovare, respectiv să promoveze direct, dar FRF nu i-a permis promovarea, deși, sportiv, avea acest drept, prin rezultatele obținute pe teren.

Steaua nu a ajuns în situația în care se află acum Corvinul. Însă situația clubului din Ghencea este una diferită, ținând cont că nu aparține de o primărie, ci de un minister, și nu unul ori și care. În plus, brandul Steaua, un bun național, nu poate fi comparat cu cel al hunedorenilor, care ani de zile a dispărut din fenomen, iar abia în această vară a câștigat primul său trofeu, deși are o vechime mai îndelungată.

Echipele fără drept de promovare care au participat în play-off-ul Ligii 2, de la înființarea acestui sistem pentru a termina promovatele:

  • 2021-2022 – Steaua București – locul 4, de baraj de promovare, în locul căreia a mers Concordia Chiajna, clasată pe locul 5, normal care nu oferea nicio recompensă
  • 2022-2023 – Steaua București – locul 2, direct promovabil, în locul căreia a promovat SC Oțelul Galați, clasată pe locul 3, normal de participare în baraj
  • 2023-2024 – Corvinul Hunedoara și CSC Șelimbăr. Corvinul a terminat pe locul 2, direct promovabil, dar în locul său a promovat Gloria Buzău, clasată pe locul 4, care în mod normal ducea în baraj de promovare. În locul Gloriei, în baraj de promovare a mers clasata pe locul 5, CS Mioveni. CSC Șelimbăr a terminat pe locul 3, de participare în baraj de promovare, dar în locul său a mers FK Miercurea Ciuc, clasată pe locul 6, ultimul, care, în mod normal, doar asigura menținerea în Liga 2.

2020-2021 a fost primul sezon în care s-a pus în practică actualul sistem din Liga 2, cu play-off și play-out.

Foto: Petronel Tudor și Valentin Macrea / Sport Pictures

Marius ANGHEL 26 Aug. 2024, 20:20 Liga 2
Pe aceeași temă