O nouă amânare în recursul FCSB privind palmaresul Stelei. Florin Talpan, aplaudat de suporterii prezenți la ÎCCJ: ”Eu zic că voi câștiga, pentru că FCSB nu are cum să fie continuatoarea CSA Steaua. Presiunea este foarte mare” | VIDEO

Alin GRIGORE, Christian LUȚĂ 02 Mar. 2023, 12:56 Liga 2

Joi, 2 martie 2023, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), s-a judecat al doilea termen al recursului în privința palmaresului echipei de fotbal Steaua București, iar verdictul a fost din nou amânat!

Următorul termen va avea loc la data de 16 martie.

ProSport a fost singura instituție media care a avut reprezentant în sala de judecată.

Procesul Steaua – FCSB, un nou episod

Bătălia juridică dintre Steaua și FCSB durează deja de mai bine de 8 ani. În 2019, Steaua a primit câștig de cauză în privința istoriei clubului Armatei până în anul 2003, an în care a intrat în scenă Gigi Becali, însă, în urma primului recurs formulat de FCSB, perioada 1998-2003 a fost exclusă din palmaresul ”militarilor” și a rămas ”în aer”.

Clubul din SuperLigă a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde speța se va judeca pe procedură, nu pe fond, astfel că se va urmări dacă, inițial, legea a fost aplicată corect sau eronat.

La ultimul termen, în luna noiembrie 2022, care a durat în jur de 5 minute, atât cei de la FCSB, cât și cei de la Steaua, au depus noi înscrisuri la dosar pentru a-și susține cauza. La momentul respectiv, Virgil Boglea, avocatul Asociației ”Salvați Steaua”, a spus că a depus mai multe înscrisuri prin care MApN o recunoștea pe FCSB drept continuatoarea clubului istoric Steaua București.

Dan Idita: ”UEFA operează cu un coeficient care face parte din palmares, iar coeficientul aparține FCSB”

Termenul de astăzi, 2 martie, a început cu întârziere, la ora 9:45.

  • La ÎCCJ a fost prezent, pentru un alt proces, și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care a intrat într-un scurt dialog cu suporterii Stelei prezenți la fața locului. Aceștia au schimbat câteva vorbe cu primarul legat de stadionul Steaua și i-au spus acestuia că FCSB nu are ce căuta pe Ghencea.

Trei avocați au reprezentat FCSB și Asociatia ”Salvați Steaua”. Aceștia au prezentat motivele pentru care trebuie rejudecat cazul și anume: să se stabilească semnificația cuvântului palmares. Au cerut și ca FRF să prezinte istoria clubului Steaua, când s-a înființat și ce personalități juridice a avut. Dan Idita și Virgil Boglea au invocat coeficientul pe care UEFA îl arogă celor de la FCSB. A fost oferit exemplul din 1998, când AFC Steaua a preluat secția de fotbal și a jucat în cupele europene pe coeficientul din cei cinci ani anteriori.

”Toate secțiile sportive ale CSA au funcționat sub aceeași denumire și marcă, dar secția de fotbal a fost desprinsă definitiv. Iar palmaresul este aferent activității fotbalistice. UEFA operează cu un coeficient care face parte din palmares, iar coeficientul aparține FCSB. Scopul legii a fost de a proteja echipa Steaua Bucuresti, nu de a o desființa”, a spus Idita.

Declarația lui Idita l-a iritat pe Florin Talpan, reprezentantul Stelei, care a dorit să intervină: ”Am tăcut, vreau să intervin! Încearcă să vă inducă în eroare!”

Președintele instanței i-a solicitat juristului Stelei să se liniștească, iar apoi a continuat Virgil Boglea, avocatul Asociației ”Salvați Steaua”: ”Coeficientul se calculează la 5 ani. În 1998, AFC a participat în cupele europene datorită coeficientului din anii anteriori. E clar că lotul, culorile au fost luate în consecință.”

Florin Talpan: ”Ce e clar e că scopul recursului nu e rejudecarea cauzei”

În cele din urmă, Florin Talpan (foto) a primit cuvântul.

”Îmi cer scuze, doamna președinte. Colegii mei au încercat să vă inducă în eroare cât au putut, păcat de suporterii din sală care plâng pentru Steaua. Vă solicităm să respingeți cererea. Nu sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate. Apreciem că întrebările nu privesc o problema de drept. Noi am demonstrat că palmaresul aparține CSA Steaua din 1947 până în 1998.

Există înscrisul la dosar prin care Becali cere acordul pentru revendicarea mărcii atunci când a înscris echipa. Ei vor să profite de acest brand, ei sunt înființați în 2003. Nu e nicio legătură între noi și ei. Ce e clar e că scopul recursului nu e rejudecarea cauzei. E vorba de a verifica dacă există motive de legalitate a recuratei. Doamna președinte, cerem să respingeți ca fiind inadmisibil”, a spus Talpan.

Acesta a avut un mesaj și către Dan Idita: ”Dumneavoastră ne creați un prejudiciu că vă folosiți de numele Steaua. Solicităm taxele care au fost plătite.”

Ulterior, decizia instanței a fost de a dicta o nouă amânare în acest proces, următorul termen fiind stabilit pentru data de 16 martie 2023!

Florin Talpan, aplaudat de suporterii Stelei: ”Eu zic că voi câștiga, pentru că FCSB nu are cum să fie continuatoarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua”

La ieșirea din instituție, Florin Talpan a fost aplaudat de către suporterii Stelei prezenți la fața locului. Juristul a ieșit încrezător din sala de judecată și este convins că, în cele din urma, instanța îi va da dreptate.

”A fost bine, vă dați seama, suntem mulți, e un dosar foarte greu, presiunea e foarte mare, dar am încredere că voi câștiga pentru că știți foarte bine că în tot ceea ce am făcut până acum am pus foarte mult suflet. Eu zic că voi câștiga, pentru că FCSB nu are cum să fie continuatoarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua și să dețină palmaresul, este un club fondat în anul 2003. Am și depus la dosar două adrese semnate de către Ministrul Sportului în care chiar ei spun lucrul acesta. Din probele depuse de către mine la dosar rezultă foarte clar că noi deținem palmaresul echipei de fotbal din 1947 până în 1998.

Foarte greu a fost, presiunea este foarte mare, aseară nu am dormit, pentru că nu pot să dorm, e o presiune uriașă, având în vedere că este un bun al statului pe care mă lupt să îl recuperez. Nu a fost luat niciodată, dar mă lupt pentru el, unii și-l asumă pe nedrept. Există hotărâri pronunțate de către instanțele de judecată pe care cei de la FCSB nu le respectă. Sunt numai hotărâri care au fost date și ei le încalcă! Ei au încercat să creeze o stare, să inducă în eroare”, a spus Florin Talpan.

”Mi-e scârbă să fie în jurul meu incompetenți!”

Juristul clubului Steaua susține că motivul pentru care oamenii aflați în poziții de conducere în cadrul MApN nu iau atitudine în mod public în această speța este lipsa pregătirii.

(n.r. – suporterii) Eu pentru ei am făcut lucrul acesta și pentru statul român. Nu este corect ceea ce se întâmplă! (n.r. – coeficientul UEFA, argument al FCSB) Nu are nicio relevanță, ei practic recunosc în continuare că abuzează de această marcă și în continuare nu este ok. O să mai explic odată ceea ce am scris în întâmpinare și în apărările formulate, sunt convins că voi câștiga. Eu merg numai la victorie, nu pot să merg altfel. Cred că s-ar schimba totul în bine pentru această echipă, Steaua București. Eu am soluția pentru promovare, știu ce trebuie făcut, dar problema este că nu am o susținere din partea clubului. (n.r. – Ministrul Apărării) Am încercat să ajung la dumnealui și nu reușesc!

Eu când am venit la CSA, în 2002, CSA Steaua se subordona direct Ministrului. Era soluția cea mai viabilă, comandantul Clubului se putea duce la Ministru și putea rezolva foarte multe. Funcția comandantului era de general, nu de colonel, nu să te duci să te milogești de alte persoane care nu au nicio treabă cu sportul. (n.r. – sunt persoane la conducerea CSA care nu vor să vorbească) Nu apar în fața presei pentru că nu știu ce să spună! Mie mi-este scârbă să fie în jurul meu foarte mulți oameni care, să nu folosesc un termen dur, sunt incompetenți! Dar văd că la nivelul întregii societăți, în funcțiile de conducere, sunt numai incompetenți! Și pe mine mă deranjează lucrul acesta. Vă spun lucrul acesta și las instanța să se pronunțe”, a adăugat Talpan.

https://www.prosport.ro/fotbal-intern/moment-incredibil-la-procesul-pentru-palmaresul-stelei-florin-talpan-si-a-iesit-din-minti-si-a-inceput-sa-vocifereze-moment-in-care-judecatoarea-a-intervenit-dur-de-ce-a-turbat-ju-19604777

https://liga2.prosport.ro/seria-1/bogdan-chipirliu-ales-la-premiile-afan-2023-cel-mai-bun-jucator-din-liga-2-in-sezonul-2021-2022-dragos-militaru-considerat-antrenor-mai-bun-decat-nae-constantin-maldarasanu-opri-19261725

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-si-poli-iasi-primele-echipe-calificate-matematic-in-play-off-in-acest-sezon-de-liga-2-situatia-celorlalte-formatii-care-se-lupta-pentru-grupa-de-promovare-19261367

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-mare-in-ghencea-actul-prin-care-steaua-se-poate-asocia-si-obtine-dreptul-la-promovare-in-prima-liga-ordinul-emis-de-vasile-dincu-inainte-sa-demisioneze-din-functia-de-ministru-al-apararii-19252048

https://liga2.prosport.ro/seria-1/scandal-in-mapn-din-cauza-lui-florin-talpan-ministerul-ii-baga-pumnul-in-gura-juristului-csa-steaua-si-ia-o-decizie-demna-de-vremurile-comuniste-exclusiv-19257695

Alin GRIGORE, Christian LUȚĂ 02 Mar. 2023, 12:56 Liga 2
Pe aceeași temă